0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Hvis jeg var usikker før, er jeg fuldstændig sikker på nu, at det er en skandale,« siger Uffe Elbæk til Skolemonitor.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en bunke svar om privat læreruddannelse er Uffe Elbæk helt sikker: »Det er en skandale«

Fredag skal politikere på Christiansborg drøfte den nye, private læreruddannelse, som et flertal vil etablere. Men forarbejdet er slet ikke på plads, lyder kritikken fra Uffe Elbæk.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvordan skal en ny, privat læreruddannelse organiseres, evalueres og kvalitetssikres? Og hvor skal den ligge?

Det er bare nogle af de spørgsmål, der fortsat udestår om den nye uddannelse, som et bredt politisk flertal i Folketinget vil etablere.

Og det er en »skandale«, mener en af de mest højlydte kritikere af uddannelsen, tidligere Alternativet-formand og nuværende medlem af partiet Frie Grønne Uffe Elbæk.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er selv modstander af den nye, statsstøttede uddannelse, som skal kunne konkurrere med de eksisterende, offentlige tilbud. Ikke desto mindre er det hendes ministerium, der i disse uger behandler forslaget om at etablere uddannelsen, og derfor er det også ministeriet, der har leveret svar på de 11 spørgsmål, som Uffe Elbæk har stillet.

Det bliver en ladeport af problemstillinger

Svarene gør ham kun mere i sin sikker sag – nemlig at uddannelsen i al hast bliver skabt på et bagtæppe af groft politisk sjusk.

»Hvis jeg var usikker før, er jeg fuldstændig sikker på nu, at det er en skandale,« siger Uffe Elbæk til Skolemonitor.

Det er der flere årsager til:

»Der er ikke noget bud på en organisationsmodel. Intet bud på, hvordan ledelsen skal se ud, intet bud på, hvad det faglige indhold skal være, ingen tidsplan, ingen bud på, hvordan man kvalitetssikrer uddannelsen for slet ikke at tale om, hvordan den skal evalueres,« opridser Elbæk.

»En ladeport af problemstillinger«

Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke kendskab til, at der tidligere er etableret nye private uddannelsesinstitutioner ved lov.

Det er altså første gang, at et politisk flertal vil statsfinansiere en privat uddannelse fra dag ét, og Ane Halsboe-Jørgensen advarer mod, at det kan grundlægge en parallel privat struktur for videregående uddannelser. Man risikerer »at skabe præcedens for, at andre initiativgrupper kan søge at skabe politisk opbakning til økonomisk støtte til parallelle videregående uddannelsesinstitutioner med en særlig profil«, hedder det i et svar fra ministeren.

Den risiko vækker stor bekymring hos Uffe Elbæk, som konstaterer:

»Det bliver en ladeport af problemstillinger.«

Hvor skal uddannelsen ligge?

Bag forslaget står et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Alternativet og Liberal Alliance. Men forslagsstillerne har »slet, slet ikke tænkt det ordentligt igennem«, lyder kritikken fra Elbæk.

Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg skal drøfte forslaget på et møde fredag og afgive en betænkning. På forhånd står det klart, at forslagsstillerne ikke er blevet enige om, hvor i landet uddannelsen skal placeres.

I første omgang var der lagt op til, at den skulle ligge i Herning, fordi initiativtageren bag uddannelsen, Morten Kvist, er valgmenighedspræst i byen. Men siden er også Vejle og Vestsjælland blevet nævnt som muligheder. Nu fremgår det, at det i sidste ende skal være Uddannelses- og Forskningsudvalget, som skal afgøre placeringen.

Også det punkt bliver problematiseret af Uffe Elbæk, som kalder det »ganske usædvanligt«, at det politiske udvalg på Christiansborg skal sagsbehandle placeringen.

Debatten om den nye uddannelse, der har fået navnet ’Den frie Læreruddannelse’, skal ses i lyset af, at den offentlige læreruddannelse de seneste år været udsat for hård kritik, senest i en evalueringsrapport fra 2019, som blandt andet slog ned på en uambitiøs læringskultur og et højt frafald blandt de studerende.

Uffe Elbæk erkender da også, at der er brug for at tænke nyt, når det gælder uddannelsen af landets lærere, men det private initiativ indebærer alt for mange ubekendte, mener han:

»Det er et klasseeksempel på, at man får en god ide uden rigtig at have arbejdet den helt færdigt. Så kommer man til at lave en hovsabeslutning, som potentielt kan have meget store konsekvenser.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden