0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uffe Rostrup langer ud efter regeringen i sagen om kviktest af personalet på de frie grundskoler. Arkivfoto

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Rostrup er »forarget«: Regeringen fører ideologisk kamp mod de frie skoler midt i en pandemi

Regeringen svigter et centralt element i aftalen om genåbningen af de små klassetrin, når der gøres forskel på testmuligheder for ansatte på frie grundskoler og folkeskoler, mener formanden for Frie Skolers Lærerforening.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Det er længe siden, at jeg har været decideret forarget over noget, men det er jeg virkelig nu,« siger Uffe Rostrup, der er formand for Frie Skolers Lærerforening.

Det, der har fået ham op i det røde felt, er forskellene i myndighedernes planer for coronatest af lærere, pædagoger og andre ansatte på landets folkeskoler og frie grundskoler.

For mens kommunerne står for at sikre testpersonale til at lynteste ansatte på folkeskolerne, så har fri- og privatskolerne fået besked på selv at udpege personale, der kan blive oplært i at lynteste. Dermed kan lærerne på fri- og privatskolerne risikere at skulle teste deres egne kolleger.

»Et nøgleelement i aftalen om genåbningen (af de små skoleklasser, red.) var, at vi skulle have en testmulighed for de lærere, der skulle vende tilbage til klasserne, så det blev sikkert at gå på arbejde. Det blev skrevet ind uden nærmere detaljer, og det havde vi fuldstændig tiltro til,« siger Uffe Rostrup.

Men tilliden blev brudt, da testsystemet, der er udarbejdet i samarbejde mellem kommuner, regioner, Sundhedsministeriet og Justitsministeriet, gør forskel på folkeskolerne og de frie grundskoler.

Vi står altså og skal bekæmpe en pandemi, ikke bekæmpe de frie skoler

KL har henvist til, at der efter organisationens opfattelse ikke er hjemmel i loven til at stå for testpersonalet på fri- og privatskolerne. Til gengæld tilbyder kommunerne oplæring af det personale, som fri- og privatskolerne udpeger, ligesom at kommunerne står for leveringen af testkit og værnemidler.

Ikke en tid for ideologisk kamp

Men løsningen er langt fra god nok, mener Uffe Rostrup, som derfor har skrevet et brev til justitsminister Nick Hækkerup (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

For han mener ikke, at det er rimeligt, hvis de ansatte på fri- og privatskolerne ender med at skulle teste deres egne kolleger.

»Selvfølgelig skal man ikke teste sine kolleger. Når lærerne kommer tilbage i skolen, skal de skabe trivsel og forsøge at skabe noget sammenhæng i et skoleår, der har været helt på månen mærkeligt. Så skal de ikke også forholde sig til at skulle teste hinanden, og hvis man ikke har lyst til det, så er man overladt til sig selv,« siger Uffe Rostrup.

Også formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr, har i et debatindlæg kaldt testplanerne for »uacceptable« og »forskelsbehandling« af de frie grundskoler.

Ansatte på de fire grundskoler har lige så meget krav på adgang til hurtigtest

Uffe Rostrup frygter, at regeringen gør forskel på skolerne som et led i en ideologisk kamp mod de frie grundskoler.

»Jeg håber ikke, at det her er en ideologisk kamp mellem folkeskoler og frie skoler. For vi står altså og skal bekæmpe en pandemi, ikke bekæmpe de frie skoler. Det kan de gøre, når vi er færdige med det her. Jeg synes, at det er et mærkeligt tidspunkt at optrappe en krig på et område, som bare skulle være i orden,« siger Uffe Rostrup.

Ministre er kaldt i samråd i sagen

Sagen har fået partierne i blå blok og Radikale Venstre til kalde Pernille Rosenkrantz-Theil og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Ministrene skal blandt andet forklare, hvorfor de ikke har sikret ligestilling mellem de ansatte på folkeskolen og de frie grundskoler i forhold til at blive coronatestet.

Ellen Trane Nørby, Venstres undervisningsordfører og tidligere undervisningsminister, kalder det »ærgerligt«, hvis der »går ideologisk forskelsbehandling i den« nu.

»Ansatte på de fire grundskoler har lige så meget krav på adgang til hurtigtest som lærerne i folkeskolen. Det er fuldstændig absurd, at vi skal til at diskutere nu,« siger hun om begrundelsen for at hive ministrene i samråd.

Skolemonitor har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet, Sundhedsministeriet og Justitsministeriet, hvor ansvaret for test af personale på fri- og privatskolerne ligger, og hvordan ministrene vil sikre ligestilling i testmulighederne.

Ministerierne har på nuværende tidspunkt ikke besvaret henvendelserne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden