0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix
Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix

De mindste elever bør komme først tilbage i skole, lyder det i en række anbefalinger fra en ekspertgruppe nedsat af regeringen. Arkivfoto

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: De yngste elever skal først tilbage - og 3 andre anbefalinger fra ekspertgruppe

I en ny rapport giver en ekspertgruppe nedsat af regeringen en række anbefalinger til, hvordan samfundet gradvist kan genåbnes. På skoleområdet er den klare opfordring at begynde med de mindste klassetrin. Vi giver her et overblik over de vigtigste pointer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Elever i 0.-4. klasse bør være de første til at vende tilbage, når samfundet igen kan åbnes gradvist op.

De har nemlig den mindste påvirkning på smitteudbredelsen og samtidig den største negative indvirkning på samfundsøkonomien, fordi forældrene er nødt til at være hjemme.

Sådan lyder den første anbefaling i en ny rapport fra 14 af landets førende eksperter inden for medicin, epidemiologi, økonomi og samfundsforhold, som tilsammen udgør ’Den faglige referencegruppe’.

Ekspertgruppen er nedsat af regeringen og har til formål at hjælpe regeringen og Folketinget med at prioritere under en genåbning.

I en 126-siders rapport vurderer eksperterne virkningen på en række områder, der lige nu er underlagt restriktioner, i forhold til kategorierne smitteudbredelse, samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed samt betydningen for individuel frihed.

Regeringen og Folketinget skal i næste uge mødes med ekspertgruppen for at drøfte rækkefølgen i en kommende genåbning.

I rapporten understreger eksperterne imidlertid, det grundlæggende er »et politisk spørgsmål, hvordan de forskellige hensyn skal afvejes«.

Her er anbefalingerne på skoleområdet:

1. De mindste tilbage i skole

At lade elever i 0.-4- klasse komme i skole igen bør ifølge ekspertgruppen have den højeste prioritet blandt alle anbefalingerne.

Det skyldes flere ting: For det første har det stor betydning for samfundsøkonomien, fordi forældre ikke fuldt ud kan passe deres arbejde, mens børnene er hjemme.

For det andet vil ’læringstab’ hos de hjemsendte elever stige over tid.

For det tredje kan hjemsendelsen føre til lavere trivsel blandt eleverne.

Samtidig vurderer eksperterne, at betydningen for smittespredning er »lav«.

»Børn under ni år bliver i mindre grad smittet og smitter i mindre grad videre sammenlignet med voksne. Samtidig er der et begrænset antal af udbrud, og der kan iværksættes gode smitteforebyggende foranstaltninger til at undgå smitte,« skriver de i rapporten.

2. Afgangselever tilbage i skole

Efter de mindste klasser er det eksperternes anbefaling, at turen kommer til afgangselever i grundskolen.

Det skyldes, at »de i mindre grad har mulighed for at indhente tabt undervisning senere i skoleforløbet, da de står over for at afslutte grundskolen«.

Også ungdomsuddannelser skal med i denne omgang, lyder det fra eksperterne, som ikke har taget særskilt stilling til f.eks. efterskoler og erhvervsuddannelser.

3. 5.-8. klasse tilbage i skole

Herefter følger grundskolens 5.-8. klasse, hvor smitterisikoen ifølge ekspertgruppen er lidt lavere end på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

»Blandt børn og unge ses større smittespredning i ældre aldersklasser, og der er typisk hyppigere kontakt på tværs af netværk. Her kan der til gengæld skabes mere bevidsthed om at undgå og begrænse smitte, f.eks. ved sektionering, hygiejne og evt. også brug af antigentest,« hedder det i rapporten.

4. Studerende på videregående uddannelser

De studerende på de videregående uddannelser er de sidste, der bør komme fysisk tilbage på uddannelsesinstitutionerne, lyder anbefalingerne.

Ekspertgruppen vurderer, at hjemsendelse for nogle studerende kan have store trivselsmæssige konsekvenser, mens det for andre betyder langt mindre, da det f.eks. giver mere ro til fordybelse i studiet og fjerner presset for at præstere i undervisningslokalet.

Indtil videre gælder de nuværende coronarestriktioner frem til 7. februar.

Hele rapporten kan læses her.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden