Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningEn ny omfattende rapport fra Vidensråd for Forebyggelse påviser stigende forekomst af mentale helbredsproblemer, mistrivsel og psykiske sygdomme blandt børn og unge.
Ifølge rapporten får 15 procent af alle børn og unge en diagnose med en psykisk sygdom, inden de fylder 18 år.
»Der er tale om folkesygdomme, som begynder tidligt i livet, og udviklingen er bekymrende,« siger formand for arbejdsgruppen bag rapporten, Pia Jeppesen, seniorforsker og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.
En massiv kløft
Men selv om det i sig selv er alarmerende, så peger eksperterne på, at det i en vis grad kan tilskrives bedre diagnoser og tidligere indsats. Derfor er deres fokus især det markant voksende antal unge, som mistrives, og som siden risikerer at ende med psykiatriske diagnoser.
Derfor efterlyser de en national strategi for alle børn.
»For mig er det helt centrale de store sociale forskelle i unges psykiske sygdom og mentale velbefindende, som ses af folkeskolens trivselsundersøgelser, som omfatter næsten alle. Så den store bekymring må være, om de gode ting, der bliver gjort rundt omkring også når ud til alle,« siger Carsten Obel, professor i børn og unges mentale sundhed på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
Seniorforsker Pia Jeppesen mener, at der er en massiv kløft mellem det, som vi ved, der virker, og hvad systemet faktisk tilbyder.
»Tænk hvis vi lod astmabørn med hvæsende vejrtrækning ligge ind over bordet i årevis, før vi mente, at de havde brug for hjælp. Men det sker hele tiden for børn og unge med mentale sygdomme,« siger hun.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar