0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

SF's undervisningsordfører Jacob Mark indkalder undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til samråd om SFO-penge, der bruges på skolen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister kaldt i samråd: Skoler bruger millioner øremærket til SFO

Det er skandaløst og tyveri af børnenes fritid, lyder det fra henholdsvis BUPL-formand Elisa Rimpler og undervisningsordfører Jacob Mark (SF). Sidstnævnte kalder nu minister i samråd.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I en række kommuner over hele landet bruges der millioner af kroner på skolen, som ellers er øremærket til SFO’en.

Det viser en kortlægning, som pædagogernes største fagforening, BUPL, er i gang med, skriver fagbladet Børn & Unge.

Undersøgelsen går i dybden med otte kommuner, og cirka en tredjedel af SFO-ressourcerne går til opgaver i skolen, viser det sig.

BUPL-formand Elisa Rimpler kalder det »tyveri af børnenes fritid,« og undervisningsordfører Jacob Mark (SF) vil nu indkalde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd på den baggrund.

»I forvejen er der skåret helt ind til benet, og pædagoger står alene med 25 eller 40 børn i en gruppe. Ofte små børn i 5-7-årsalderen. Det skal simpelthen stoppe her og nu,« siger Elisa Rimpler til fagbladet.

Øvelsen med at flytte pengene sker, fordi reglerne for kontering på henholdsvis skolens og SFO’ens regnskab ikke overholdes af alle skoler.

En af de kommuner, hvor det foregår, er Roskilde. Her har faglig konsulent i BUPL Midtsjælland Jørgen Grüner beregnet, at der årligt forsvinder omkring 30 millioner kroner fra fritidsdelen.

»Hvis skolerne havde overholdt ministeriets regler for kontering, ville det frigive ressourcer på SFO’ens budget til at ansætte flere pædagoger,« siger Jørgen Grüner til Børn & Unge.

Han fortæller, at skolerne typisk bruger penge til understøttende undervisning til andre formål i skolen.

Fagbladet Børn & Unge har også talt med skolechefen i Roskilde Kommune. Han slår fast, at konteringsreglerne skal overholdes:

»Gør vi ikke det, er det noget, der skal rettes op på. Jeg forventer, at vi overholder reglerne i dag, men viser afdækningen, at det ikke sker enkelte steder, så tager vi selvfølgelig en snak med den enkelte leder. Vi er godt i gang med afdækningen, og det samarbejder vi med skolerne om,« siger Søren Kokholm.

Skandaløst

SF’s undervisningsordfører Jacob Mark er »forarget« og kalder det »skandaløst«.

»Nu har vi det sort på hvidt, at flere kommuner ikke giver SFO’erne de penge, som er øremærket til dem. Vi har vidst i lang tid, at mange kommuner ikke prioriterer frihedstilbuddene, men det forarger mig virkelig, at nogle kommuner kan finde på ikke engang at give dem de øremærkede penge. Ministeren må gå ind i sagen og undersøge, hvor udbredt problemet er,« skriver Jacob Mark i en mail til Skolemonitor.

Derfor kalder han nu børne- og undervisningsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd.

»Det går simpelthen ikke, at folkeskolens behov for flere ressourcer bliver på bekostning af fritidstilbuddene. Der er brug for mere vandtætte skodder mellem skole og fritidstilbud, så fritidstilbuddene ikke bliver udhulet fuldstændig. For mig er børnenes frie tid lige så vigtig som tiden i skolen, og derfor er det så vigtigt med gode fritidstilbud,« lyder det fra Jacob Mark.

Kortlægningen er stadig i gang og forventes færdig sidst på året.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden