0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Bestyrelsen i KOMBIT, som står bag Aula, har besluttet at hæve prisen med 50 millioner kroner.

Aula hæver prisen og bliver 50 millioner kroner dyrere end lovet

Skolernes kommunikationsplatform, Aula, har kostet flere penge, end Kombit havde forventet, og derfor har bestyrelsen nu besluttet at hæve prisen.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er i forvejen næsten dobbelt så dyrt som sin forgænger SkoleIntra, og nu bliver prisen endnu højere.

Kommunernes eget itselskab, Kombit, som står bag Aula, har nemlig besluttet, at der skal tilføres yderligere 50 millioner kroner, og den regning skal kommunerne betale.

Prisen per elev bliver dermed hævet fra 77 til 86 kroner.

Det skriver Kombit i en mail, som Skolemonitor har læst, der er sendt ud til alle kommunens projektledere og systemansvarlige for Aula.

Årsagen er, at Aula har kostet mere, end hvad Kombit havde forventet.

Det er overhovedet ikke rimeligt. Vi har ikke fået leveret det produkt, som vi i første omgang blev stillet i udsigt

I Slagelse Kommune vækker prisstigningen skarp kritik.

»Det er overhovedet ikke rimeligt. Vi har ikke fået leveret det produkt, som vi i første omgang blev stillet i udsigt,« siger Bent Borup, der er afdelingsleder for skolernes it og Aula-ansvarlig.

Slagelse har ca. 7.000 elever, og afdelingslederen anslår, at kommunen fremover vil komme til at betale 63.000 kroner mere om året. Lægger man dagtilbud oveni, bliver det en stigning på omkring 75.000 kroner.

Bent Borup mener ikke, at Kombit har levet op til de krav, der blev stillet, da systemet blev indført for et år siden. Blandt andet stod det højt på skolernes ønskeseddel at få integreret Aula med mail- og kalenderfunktionerne i Outlook, men det er stadig ikke gennemført.

»Kombit har i mine øjne ikke demonstreret, at de har formået at leve op til aftalen,« siger han.

Hjortdal: Skoler skal kompenseres

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, understreger, at han hverken kan eller vil blande sig i forhandlinger om prisen på Aula.

Men han mener ikke, at det er fair med en prisstigning.

»Det er meget mærkeligt, at vi skal betale mere for et produkt, som vi i forvejen betalte mere for, og som i øvrigt ikke er færdigudviklet endnu,« siger Claus Hjortdal, der jævnligt hører klager over platformen.

Det er meget mærkeligt, at vi skal betale mere for et produkt, som vi i forvejen betalte mere for

Prisstigningerne betyder ifølge Kombit, at en kommune med 50.000 indbyggere kan forvente en prisstigning på 42.000 kroner ekstra om året. Det lyder måske ikke af meget, erkender han, men stigende driftsmidler per elev er med til at »ødelægge skolernes økonomi,« siger Claus Hjortdal.

»Vi kan godt tåle engangsinvesteringer, men det er driftsmidler, der underminerer skolens økonomi, fordi det er oven i en række af andre omkostninger. Skolerne må blive kompenseret på en eller anden måde,« siger skoleledernes formand.

Prisstigning skyldes GDPR og nye behov

Hos Kombit forklarer Sanne Mi Poulsen, der er projektleder på Aula, at prisstigningen især skyldes tre ting.

At GDPR-reglerne har stillet specifikke nye lovkrav til systemet, at kommunernes behov har vist sig mere komplekse end først antaget samt at omkostningerne til kommunernes implementering, support og pilotafprøvning har været større end forudset.

For at kunne videreudvikle Aula har vi nu været nødt til at hæve prisen

»Det er et kæmpestort it-system til to millioner brugere. Der vil altid være behov for justeringer undervejs, og vi kan bare konstatere at antallet af ønsker og behov, som vi har modtaget fra kommunerne, har været meget stort. For at kunne videreudvikle Aula har vi derfor nu været nødt til at hæve prisen,« siger Sanne Mi Poulsen.

Over for Skolemonitor har Kombits vicedirektør Poul Ditlev Christiansen ellers tidligere forklaret, at Aula netop endte med at blive dobbelt så dyrt som SkoleIntra, fordi der i prisen var »indberegnet en betragtelig sum til videreudvikling hvert år«.

Men det har altså vist sig ikke at være tilstrækkeligt, lyder det nu.

»Ja, der var oprindeligt indlagt penge til videreudvikling, men vi kan konstatere, at behovet er endnu større, end der fra begyndelsen var lagt op til,« siger projektleder Sanne Mi Poulsen.

Men er det fair at hæve prisen på et system, som i forvejen er dobbelt så dyrt som sin forgænger?

»Alternativet ville være, at vi ikke ville kunne løfte den meget store bunke af ønsker, som vi står med. Det er heller ikke sikkert, at vi kan det med de ekstra penge, der tilføjes nu. Det afhænger af, hvor meget ønskerne og teknologien udvikler sig,« siger projektlederen.

I 2018 oplyste Kombit, at forventningen var, at prisen på Aula ville falde til ca. halvdelen, når det efter planen var færdigudviklet i 2026. Men i dag kan Kombit ikke svare på, om det stadig er forventningen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: