0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Gordon Ørskov Madsen har været formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening i ti år og er nu også formand for hele foreningen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lærerkongressen har talt: Gordon Ørskov Madsen skal efterfølge Bondo

Den næste formand for Danmarks Lærerforening hedder Gordon Ørskov Madsen. Han er en af arkitekterne bag arbejdstidsaftalen med KL og slog sine to modstandere i et ualmindeligt tæt kampvalg på lærerkongressen i Falkoner Centret onsdag eftermiddag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver formand for Danmarks Lærerforenings overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen, der overtager formandsposten i DLF efter en dramatisk og utroligt tæt afstemning på lærernes kongres på Frederiksberg.

Dermed er Anders Bondo Christensens tid som lærernes fremmeste repræsentant overstået efter mere end 18 år i spidsen for DLF.

Gordon Ørskov Madsen var den første, der meldte sig på banen som kandidat til formandsposten, efter at Anders Bondo Christensen havde meldt sin afsked.

Som formand for overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening har han været en af arkitekterne bag den nye arbejdstidsaftale, og netop arbejdstidsaftalens løfter om mere frihed og medbestemmelse til lærerne har været en af hans mærkesager under valgkampen.

»Lærerne og skolerne skal have større frihed til at gennemføre undervisning, der har kvalitet for lige præcis de elever, de har på skolen. Med frihed følger også et større ansvar, og det er vigtigt, at lærerne og lederne tager det,« sagde han til Skolemonitor under formandsvalgkampen.

Gordon Ørskov Madsen anerkendte ved samme lejlighed, at der er hold i den kritik, der har været af, at DLF er for centralt styret.

»Vi har haft et meget skarpt fokus på forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale. Det har gjort, at vi har haft en periode, hvor vi har mindre fokuseret på, hvad der sker i vores organisation bredt set. Det har givet det resultat, at man har opfattet os som mere centralt styret,« sagde Gordon Ørskov Madsen.

Dramatisk afstemning

Afstemningen onsdag blev afgjort efter to stemmerunder, da kongressens 298 stemmer i første runde fordelte sig sådan, at ingen kandidat opnåede flertal.

Formand for Rødovre Lærerforening Anders Liltorp fik i første runde 17 stemmer svarende til 5,7 procent, mens formand for DLF’s overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen fik 143 stemmer svarende til 48,0 procent. Formand for Ballerup Lærerforening Morten Refskov fik 138 stemmer svarende til 46,3 procent.

I anden afstemningsrunde opnåede Gordon Ørskov Madsen dog 156 stemmer, mens 140 stemmer gik til Morten Refskov. Anders Liltorp fik to. Dermed fik Gordon Ørskov Madsen lige netop de påkrævede 50 procent af stemmerne.

»Der ligger et utroligt stort ansvar på mine skuldre nu, men som jeg har sagt hele vejen igennem: En organisation er ikke kun en formand. Det er et fællesskab og et sammenhold. Jeg glæder mig til at komme i gang, og jeg glæder mig over, at vi har rigtig gode muligheder, vi skal udnytte. Vi har et momentum og et samarbejde, vi skal folde ud,« sagde Gordon Ørskov Madsen i sin takketale, før han takkede sine modkandidater og kom med en appel til de delegerede.

»Et tæt resultat kræver også, at vi er ekstra opmærksomme på at få samlet hele organisationen. Det håber jeg, I vil være med til. Jeg vil gøre mit. Jeg har hovedansvaret, men vi skal gøre det sammen,« sluttede han sin takketale.

Gordon Ørskov Madsen arbejder i forvejen fuldtid i Danmarks Lærerforening. Han har været medlem af foreningens hovedstyrelse siden 2007 og formand for foreningens overenskomstudvalg i godt 10 år.

Skuffelse hos Refskov

Det var en tydeligt rørt Morten Refskov, der for anden gang på et år tabte et kampvalg knebent på Danmarks Lærerforenings kongres.

»Jeg synes og mente, at der var noget andet, der havde været bedre. Sådan er det jo, det er ærlig snak. Samtidig vil jeg gerne ønske Gordon tillykke med valget,« sagde Morten Refskov i sin tale efter afstemningen med knækkende stemme.

Sidste år havde han udfordret Anders Bondo Christensens næstformand, Dorte Lange, men tabte et tæt kampvalg med 163 stemmer mod 130.

Dengang vakte det uro blandt en række af lærerforeningens medlemmer, at Anders Bondo Christensen havde gjort det tydeligt, at han ville have Dorte Lange som sin næstformand og ikke Morten Refskov.

Morten Refskov, der fortsat er hovedstyrelsesmedlem, slog dog fast, at han også fremover vil være en del af at drive Danmarks Lærerforening fremad.

»Jeg er der for foreningen, og derfor vil jeg også gøre alt for at række min hånd frem til den samling, der er brug for på den anden side. Vi er en forening, der i to lejre ser lidt forskelligt på, hvordan det skal gøres.«

Gordon Ørskov Madsen er valgt i en periode, der slutter på lærernes kongres i 2023.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden