0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tor Birk Trads / Pressefoto
Foto: Tor Birk Trads / Pressefoto

Forældrene har arrangeret en demonstration foran rådhuset i Skanderborg Kommune. Musikeren Lars Lilholt spiller sit største hit 'Kald det kærlighed' for demonstranterne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere i Skanderborg gør oprør mod skolelukninger: »Det er meget mere end bare en skole«

To små landsbyskoler i Skanderborg trues af lukning. Det har skabt stor protest, demonstrationer og kommunens første borgerforslag. Sagen er ikke det eneste, men det seneste eksempel hvor folkeskole risikerer at blive erstattet af en fri- eller privatskole.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da vi nærmer os bygrænsen kommer et ildevarslende budskab os i møde.

»ADVARSEL! Landsby under afvikling,« står der på et gult advarselsskilt, der er sat fast med strips under byskiltet.

Sådan ser det ud ved alle landsbygrænser i området omkring skolerne, fortæller Julie Abildgaard, mens hun drejer til venstre ad byens eneste store vej og parkerer ved byens eneste skole, som deler samme navn: Bjedstrup.

Ved indgangen til skolegården er der flere skilte. »Fordi vi er en folkeskole i naturen« og »Fordi nærhed skaber tryghed,« står der. Alt sammen under det fælles slogan »Bevar Bjedstrup Skole«.

Den mere end 150 år gamle folkeskole er nemlig truet af lukning.

Skole og Forældre
Foto: Skole og Forældre

Byskiltene i landsbyerne i Skanderborg har fået en tilføjelse. Gule advarselsskilte, der advarer mod en landsby under afvikling.

Truslen kommer fra byrådet i Skanderborg Kommune, der vil lave en ny skolestruktur. For at skabe et mere bæredygtig skoletilbud med høj faglighed, god økonomi og lokal forankring vil man lukke skolen i Bjedstrup og desuden også en skole i den nærliggende landsby Hylke, lyder det i en indstilling.

Forslaget har vakt stor protest, og Julie Abildgaard, der har to børn på Bjedstrup Skole og én tredje, der måske begynder en dag, er en del af landsbyoprøret.

»Det handler selvfølgelig om at redde de specifikke skoler, men det er også en større debat om centralisering og den sårbarhed, som landsbyerne udsættes for, når skolerne lukkes. Det er en nerve i de små byer,« siger hun.

Det er meget mere end bare en skole

Skolemonitor er taget til Skanderborg, hvor byrådet senere samme dag skal vedtage den kommunale indstilling, der kan blive landsbyskolernes endelige.

Kommunen sparer millioner på den nye struktur, men prisen kan alligevel ende med at blive meget høj, argumenterer Julie Abildgaard.

»Skolen (Bjedstrup) er et samlingspunkt for 5-6 landsbyer og også et samlingspunkt for foreninger. Børnene spiller fodbold og går til gymnastik, her er skolefester, byfester og fællesspisning. Det er meget mere end bare en skole,« siger hun.

En bunden opgave

Bjedstrup Skole er en selvstændig folkeskole med 83 elever op til sjette klasse, hvor der også er tilknyttet en naturbørnehave. Skolen klarer sig fint både socialt og fagligt, men skolen er i en skanderborgensisk målestok en del dyrere at drive per elev.

Fremskrivninger viser samtidig, at Skanderborg Kommune står med en stor befolkningstilvækst de næste 15 år. Antallet af skolebørn vil stige med 2.000 og antallet af børn i dagtilbuddene med 1.000.

Indstillingen er kommunens undervisningsudvalgs bud på, hvordan skolevæsenet kan rustes til fremtidens elevtilvækst. Det har været en bunden opgave med det krav, at indstillingen skulle frigive årlige besparelser på mindst 10 millioner kroner.

Den ny skolestruktur betyder, at man sparer en skoleleder væk, to grundskoletilskud og desuden ressourcer ved at hæve kommunens gennemsnitlige klassekvotienter.

Hvis ikke vi gør noget nu, vil vi om nogle år kun have 5-6 centrale skoler og så må vi lukke alle de lokale

Men det er ikke en spareøvelse, slår formanden for Skanderborg Kommunes Undervisnings- og Børneudvalg fast over for Skolemonitor.

»Vi har en dyr struktur, og vi er en af de kommuner, der bruger færrest udgifter på skoleområdet generelt. De to ting hænger ikke sammen. Så vi har måttet se på, hvordan det kunne gøres bedre, så vi ikke udhuler kvaliteten i vores tilbud,« siger Trine Fengler (S) og kalder indstillingen »det bedste bud« på en løsning.

Pengene bliver i folkeskolerne og skal blandt andet bruges til at sikre en bedre kompetencedækning i hele kommunen ved »fortsat at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft«.

Og selvom udvalgsformanden erkender, at det kan lyde paradoksalt, så er beslutningen om at lukke Hylke og Bjedstrup Skole faktisk et vigtigt led i at skabe en bæredygtig og lokal forankring af skoletilbuddene i fremtiden.

»Hvis ikke vi gør noget nu, vil vi om nogle år kun have 5-6 centrale skoler og så må vi lukke alle de lokale,« siger Trine Fengler.

En ren tilståelsessag

Eleverne på Bjedstrup Skole fermenterer rødbeder og koger brombærsyltetøj på et trangiasæt, da Skolemonitor er på besøg. Senere skal de ud og rive hø på en nærliggende mark, fortæller en af lærerne.

Vidste man ikke bedre, kunne man nemt foranlediges til at tro, at det var en friskole og ikke en folkeskole.

Og sagen er, at forældrene faktisk er blevet tilbudt muligheden for at oprette en friskole i de selvsamme lokaler. Det fremgår af indstillingen.

For forældrene er den formulering en ren tilståelsessag.

Jeg er klar over, at nogen ser det som et hold kæft bolsche, men det er i så fald et stort ét

Den viser, at byrådet udmærket godt ved, at der er brug for et skoletilbud i Bjedstrup og Hylke. Det afslører, at der faktisk er tale om en ren spareøvelse, lyder kritikken.

Tor Birk Trads / Pressefoto
Foto: Tor Birk Trads / Pressefoto

Elever i indskolingen på Bjedstrup Skole skærer æbler og koger brombær på et trangiasæt.

Desuden er der ingen, der vil tage ansvar for det tilbud.

Der er ingen forældre, som Skolemonitor taler med, der vil have en friskole, men udvalgsformand Trine Fengler fortæller, at der har været en »henvendelse«. Og denne udefinerbare henvendelse har altså afsøgt muligheden for at åbne en friskole. Trine Fengler håber imidlertid ikke, at de tager imod tilbuddet.

»Jeg er klar over, at nogen ser det som et hold kæft bolsche, men det er i så fald et stort ét. For så kan vi ikke bruge bygningen,« siger Trine Fengler.

Det er ikke desto mindre en redningskrans, som forældrene sandsynligvis - men nødtvungent - vil tage imod, hvis det kommer dertil.

»Vi vil ikke have en friskole. Vi vil have et bredt folkeskoletilbud,« siger Julie Abildgaard.

Hun er sikker på, at forældrene kunne få en »superfed« friskole op at køre, fordi der er mange ressourcestærke familier i området. Men hun vurderer, at det kun vil være halvdelen af familierne i området, som havde tiden og økonomien til det.

Hvis jeg skal til at betale selv, synes jeg, at de pålægger os noget, velfærdssamfundet bør tilbyde

Perspektivet i den her problemstilling er dog langt større end det, mener Julie Abildgaard.

»Jeg har tre børn, og jeg har altid været tryg ved, at der sikres pasning af dem og et godt skoletilbud. Hvis jeg skal til at betale selv, synes jeg, at de pålægger os noget, velfærdssamfundet bør tilbyde,« siger hun.

Frivillig tvang

Sagen i Skanderborg er ikke det eneste, men det seneste og mest tydelige eksempel på en udvikling, de frie grundskolers foreninger længe har advaret imod.

En udvikling, hvor forældre i stigende grad sender deres børn på en fri grundskole, fordi kommunerne lukker de lokale folkeskoler eller lægger dem sammen i nye skolestrukturer.

»Når folkeskolerne lukker, er det klart, at forældre søger fri- eller privatskolerne,« som formand for foreningen Friskolerne Peter Bendix Pedersen for nylig sagde til Altinget.

I Norddjurs Kommune foregår der eksempelvis lige nu en tilsvarende sag. Forældre og elever flygter til den nærliggende friskole, fordi byrådet i Norddjurs som led i en budgetaftale vil lukke den lokale Ørum Skole, der er af samme størrelse som Bjedstrup Skole.

Formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr, har tidligere kaldt udviklingen for en »udlicitering af folkeskolen«. Når en fri grundskole åbner, er det nemlig ikke længere kommunen, men staten der betaler det offentlige tilskud på 76 procent af udgifterne til en folkeskoleelev. Resten betaler forældrene.

I mange år er udviklingen da også kun gået en vej. I takt med at flere folkeskoler lukker, bliver der åbnet flere frie grundskoler, og andelen af elever på en fri- og privatskole er steget år for år. Udviklingen fremgår af tabellen herunder.

Antal grundskoler fra 2007-2019
(Artiklen fortsætter under tabellen)

Høstfest og Lars Lilholt

Få timer inden byrådsmødet onsdag træder Julie Abildgaard op på scenekasserne for at give en række praktiske beskeder til alle de fremmødte.

Hundredvis af forældre, bedsteforældre, skolebørn og øvrige sympatisører er mødt op til demonstration foran rådhuset i håb om, at politikerne trækker i land og vælger at bevare de to skoler. Mange bærer hvide t-shirts og rødbrune ansigstmasker med budskaberne »Bevar Hylke Skole« og »Bevar Bjedstrup Skole« påtrykt.

Der er kørt halmballer ind med traktorer, en trillebør er fyldt med nyopgravede kartofler, solsikker, kagebord, hjemmebag og naturligvis håndsprit en masse. Der er sågar ænder og får, som de yngste kan klappe. Forældre og elever holder taler, og musiker Lars Lilholt giver et nummer, inden byrådsmødet live-transmitteres på en storskærm - angiveligt for første gang nogensinde.

Tor Birk Trads / Pressefoto
Foto: Tor Birk Trads / Pressefoto

Borgmester Frands Fischer (S) taler med nogle af berørte skoleelever til demonstrationen kort inden byrådsmødet.

Første punkt på dagsordenen er indstillingen for en ny skolestruktur, som hele byrådet med undtagelse af ét medlem oprindeligt stod bag. Men ikke længe før byrådsmødet trak to af byrådets partier herunder det næststørste parti, Venstre, støtten til indstillingen.

Og for første gang nogensinde skal byrådet også behandle et borgerforslag.

’Bevar landsbyskolerne i Skanderborg Kommune’ hedder borgerforslaget, som har fået knap 2.500 underskrifter.

»Det viser politikerne, hvilken bred opbakning vi har bag den her sag i hele kommunen,« siger Mikkel Mørk Hegnhøj, der er afsender på borgerforslaget og forælder til børn på Bjedstrup Skole.

Blandt forældre har der været kamp om at få én af de 50 tilskuerpladser i salen til onsdagens byrådsmøde. Det store fremmøde og det følsomme første punkt på dagsordenen giver borgmester Frands Fischer (S) anledning til at understrege, at tilskuerne altså ikke har taletid.

De 10 millioner er peanuts, og for de 10 millioner mister man rigtig meget

Da han to timer senere kan runde punktet af og sender indstillingen til afstemning, bliver det vedtaget med et lille flertal.

16 byrådsmedlemmer bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Konservative stemmer for, mens Venstre, DF og Alternativet med 12 mandater stemmer imod. Forslaget skal derfor nu i høring, og borgerforslaget vil blive behandlet i samme ombæring.

På byrådsmødet slog udvalgsformand Trine Fengler fast, at besparelserne på knap 11 millioner rækker langt, hvis de bruges mere fokuseret på de tilbageværende skoler, som kan få lejrture, skolefester og tolærerordninger. Men altså ikke hvis de bliver smurt ud som tyndt ud på alle kommunens skoler.

For Julie Abildgaard er det imidlertid skruen uden ende.

»Når Bjedstrup og Hylke Skole er lukket, er det bare to andre skoler, der er de dyreste. De 10 millioner er peanuts, og for de 10 millioner mister man rigtig meget,« siger hun.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden