0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arbejdstidsaftalen blev præsenteret tidligere på måneden, og afstemningen er i gang.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undrende lærere til DLF: Hvorfor kan ledige ikke stemme om arbejdsaftale?

Kun lærere, der er omfattet af lov 409 har ret til at stemme om arbejdstidsaftalen, og det har fået mange lærere til at undre sig på Danmarks Lærerforenings facebookside.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det står sort på hvidt i vedtægterne på Danmarks Lærerforenings hjemmeside:

»Stemmeberettigede er alle kommunalt og regionalt ansatte, der er omfattet af lov 409. Ifølge Danmarks Lærerforenings vedtægter paragraf 23 styk 5 har hovedstyrelse besluttet, at urafstemningen skal foretages blandt disse medlemmer.«

Men da DLF tirsdag afholdt en begivenhed, hvor man kunne stille spørgsmål til formandskandidat Gordon Ørskov Madsen og Thomas Andreasen fra DLF’s forretningsudvalg, bugnede foreningens facebookside med spørgsmål fra undrende lærere.

»Hvorfor er der ikke givet stemmeret til ledige? Jeg har lige i dag opdaget, at det får de ikke. Selvklart, at pensionister ikke skal have det - men arbejdssøgende ledige? Hvorfor?« lyder et spørgsmål fra en bruger, der med egne ord er medlem.

En anden bruger skriver:

»Du godeste. Det svarer jo til, at en arbejdsløs ikke må stemme til folketingsvalget. Hvad er det for noget udemokratisk noget.«

En tredje bruger, der med egne ord har været igennem et sygdomsforløb, stiller et lignende spørgsmål.

»Hvorfor er jeg som betalende medlem pt ledig pga opsigelse i forbindelse med stress-sygemelding ikke stemmeberettiget?«

Lærer: Jeg føler mig uden for

Politiken Skoleliv har talt med læreruddannede Christian Bork Jessen, der er en af de lærere, der har givet udtryk for sin skepsis.

Han er forholdsvis nyuddannet og ledig, efter at han forlod sit lærerjob i Fredericia og flyttede til København.

»Jeg føler mig ikke repræsenteret. Jeg er med i min fagforening, så vi demokratisk kan være med til at udforme vores arbejdsliv. Lige nu føler jeg mig virkelig uden for,« siger han.

Han synes ikke, at det giver mening, at han ikke må stemme, fordi han ser ledighed som noget midlertidigt.

»Jeg regner jo med, at jeg skal arbejde under de regler, når jeg får et job,« siger han.

Kun for medlemmer under lov 409

De mange spørgsmål får følgende svar med på vejen fra Thomas Andreasen:

»Flere spørger til, hvem der kan stemme. Da periodeforhandlingen udelukkende handlede om at erstatte Lov 409 med en arbejdstidsaftale, har vi på den baggrund i Hovedstyrelsen besluttet, at det alene er de medlemmer, der er direkte omfattet af lov 409 på enten det kommunale- eller det regionale område, der har stemmeret til urafstemningen om arbejdstidsaftalen,« skriver han i et længere indlæg, der slutter som følger:

»Som konsekvens af denne beslutning har eksempelvis ledige og konsulenter ikke stemmeret, da de på tidspunktet for afstemningen ikke arbejder under reglerne, der følger af lov 409. Mvh Thomas, Hovedstyrelsen.«

Flere medlemmer pointerer efterfølgende, at hovedstyrelsen i DLF ikke selv arbejder under lov 409. Hovedstyrelsen har dog stemmeret og har også anbefalet, at man stemmer ’ja’ til aftalen.

Stemmeberettigede har kunnet stemme siden tirsdag klokken 8.00 om morgenen. Afstemningen slutter 1. september klokken 16.00.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden