0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Chefforhandlerne Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen er tirsdag blevet enige om en aftale for lærernes arbejdstid.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KL og lærerne er enige om en ny arbejdstidsaftale

Efter årelange tovtrækkerier er der opået enighed om en landsdækkende arbejdstidsaftale for lærerne. Et hovedelement er, at kommuner, skoler og lærere sammen skal finde lokale løsninger.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det lykkedes.

Lærernes Centralorganisation og Kommunernes Landsforening er nået til enighed om en landsdækkende arbejdstidsaftale, som tirsdag er blevet præsenteret i DGI Byen i København.

Du kan få overblikket over aftalen her.

»I dag har vi skrevet en aftale under, der modbeviser, at kommissionen blev en syltekrukke, og det er jeg rigtig glad for. Vi har tænkt i nogle nye baner, og det gjorde vi blandt andet, fordi kommissionen sagde til os, at vi skulle forlade de gamle ideer,« sagde lærerformand Anders Bondo Christensen på pressemødet.

Bondo Christensen sagde videre, at en enig hovedstyrelse i Danmarks Lærerforening »kunne se et perspektiv« i aftalen.

Et af de bærende elementer i aftalen er, at den forpligter kommuner og skoler til at aftale arbejdstid, herunder det forventede undervisningstimetal. Desuden skal den lokale lærerkreds inddrages, når kommunen skal prioritere skolevæsnets ressourcer.

KL’s topforhandler, Michael Ziegler, siger, at arbejdsaftalen er båret af tillid.

»Det har ikke været en nem opgave at nå hertil. I kender alle historikken. Vi kunne ikke blive enige i 2013, vi kom med nød og næppe igennem i 2015, og i kølvandet på 2018-overenskomsten sagde vi til hinanden: ’Det skal være løgn’. Og vi besluttede os for at nedsætte Lærerkommissionen,« siger KL’s topforhandler, Michael Ziegler.

Lokalaftaler landet over

I langt størstedelen af landets kommuner er lærernes arbejde efterhånden reguleret under en lokalaftale. De få kommuner, der ikke har en aftale, er markeret herunder.


Der kan fortsat lokalt indgås aftaler om arbejdstidsregler, som fraviger eller supplerer den nye aftale.

Ønsket om en landsdækkende arbejdstidsaftale har hersket i lærerkredse siden 2013. Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 lykkedes det ikke at lande en landsdækkende aftale. Ved forhandlingerne i 2018 blev der lavet en Lærerkommission, der skulle bygge bro mellem parterne. I 2019 fremlagde kommissionen en rapport, hvori man på det kraftigste opfordrede DLF og KL til at lave en aftale. Men siden dengang er arbejdet gentagne gange blevet udskudt.

Egentlig var der deadline i april. Den blev senere rykket til maj, og inden sommerferien sagde DLF’s formand, Anders Bondo Christensen, at der ikke var sat en ny deadline for, hvornår der skulle foreligge en aftale mellem DLF og KL. Men aftalen landede altså alligevel til sidst.

Hvis lærerkreds og kommune i fremtiden ikke kan få samarbejdet til at fungere, kan de med hjemmel i den nye aftale bede om hjælp hos DLF og KL, hvor de kan få rådgivning og kan få anvist et eksempel på, hvordan en arbejdstidsaftale kan udformes.

Den samlede arbejdstidsaftale skal nu til urafstemning blandt DLF’s medlemmer og til godkendelse i KL’s bestyrelse. Hvis aftalen bliver godkendt, kan den træde i kraft til næste skoleår. Den vil i så fald erstatte lov 409, der hidtil har reguleret lærernes arbejdstid i kommuner, hvor der ikke var arbejdstidsaftaler.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden