0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove/Politiken
Foto: Peter Hove/Politiken

Lærer Mette Frederiksen fra Syvstjerneskolen i Værløse har været et af medlemmerne i rådgivningsgruppen, der nu har afleveret sine anbefalinger.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rådgivningsgruppe vil afskaffe elevplaner

Elevplanerne skal erstattes af et nyt system, der tager mindre tid fra lærerne. Det mener den rådgivningsgruppe, der har gransket de omdiskuterede planer, og nu har afleveret sine anbefalinger. Også uddannelsesparathedsvurderingen skal skrottes, mener gruppen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det skal være slut med de elevplaner, der bruges til systematisk at evaluere skoleelevers udbytte af undervisningen. I hvert fald hvis det står til den rådgivningsgruppe, der i mere end et år har gransket planerne.

»Elevplanerne har været for omfattende. De har villet for mange ting, og der har været for mange formål. Vores pointe er, at man må lave en erstatning for elevplanerne, som kun tjener ét formål, og det formål skal være at styre dialogen mellem skole og hjem,« siger Mette Frederiksen, der er medlem af rådgivningsgruppen og lærer på Syvstjerneskolen.

Rådgivningsgruppen har fået Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, til at lave en rapport om elevplanerne, og undersøgelsen viser, at en lærer i skoleåret 2018/19 i gennemsnit brugte 17 timer på elevplaner. Samtidig oplever ca. halvdelen af lærerne, at det arbejde ikke giver mening.

Elevplanerne skal, hvis det står til gruppen, erstattes af en ny evaluering, som er mindre systematisk end planerne, der ofte er blevet kritiseret for at være omstændige. Som led i evalueringen skal der indføres nogle overordnede fokuspunkter for hver elev.

Den tid, der bruges på at dokumentere evaluering, skal bruges meningsfuldt

»Det er ikke, fordi der skal bruges mindre tid på evaluering, men den tid, der bruges på at dokumentere evaluering, skal bruges meningsfuldt,« siger Mette Frederiksen til Politiken Skoleliv.

Nogle steder har elevplanen fungeret som en slags sammenfatning af alle de data, skolen har om elevernes læring, men det skal også være slut nu, mener rådgivningsgruppen. Og elevplanen skal heller ikke længere ses som et didaktisk redskab, der skal forbedre undervisningen og elevernes udbytte.

Gruppens anbefalinger kan læses i sin helhed her.

Det var tilbage i januar 2019, at folkeskoleforligskredsen besluttede at gå elevplanerne efter i sømmene. Det skete som en del af justeringerne af folkeskolereformen, som den daværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) stod bag.

Ny vurdering af uddannelsesparathed

Også den nuværende model for at vurdere, om elever er parate til uddannelse, skal skrottes, hvis det står til rådgivningsgruppen.

I stedet skal uddannelsesparathedsvurderingen lægges ind under de nye fokuspunkter, som gruppen vil indføre.

»I udskolingen skal der hele tiden være et fokus på uddannelsesparathed, den alsidige og sociale udvikling og arbejdsindsats, så det ikke kommer som en overraskelse for en elev, at eleven ikke kan leve op til kravene på en ungdomsuddannelse.«

Hidtil er uddannelsesparathedsvurderingen blevet udarbejdet til alle elever i grundskolen. Skolen foretager vurderingen første gang i 8. klasse med opfølgning i 9. og 10. klasse.

Minister vil drøfte system

Undervisningsministeren er ikke bundet af at lytte til rådgivningsgruppen. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at der nu skal forhandles på baggrund af rådgivningsgruppens anbefalinger.

»Jeg vil gerne takke rådgivningsgruppen for deres arbejde. Det er en krads kritik af elevplanen, som de, der selv arbejder med den, står bag. Det tager regeringen alvorligt, og anbefalingerne er et indspark til, når vi skal drøfte, hvordan et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen skal se ud,« siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside.

Elevplanen blev indført i 2006 og blev senest ændret i 2014.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden