0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Partierne bag finansloven for 2020 ville have ansat flere lærere i den danske folkeskole.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Sådan bliver 275 millioner kroner til flere lærere i folkeskolen fordelt

Partierne bag finansloven for 2020 er blevet enige om en model, der skal fordele ansættelse af flere lærere ude i kommunerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen og partierne bag finansloven for 2020 besluttede sidste år at tildele folkeskolen et millionbeløb til ansættelse af flere lærere.

Nu er partierne så blevet enige om en model, der fordeler beløbet og sikrer, at pengene bruges til flere lærere.

Det skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Pengene bliver fordelt efter elevtal i folkeskolen, og tilskuddet skal komme oven i kommunernes vedtagne budgetter på folkeskoleområdet for 2020. For at pengene hurtigt kan komme ud og gøre gavn i folkeskolen, bliver kommunerne tildelt dem direkte og uden en forudgående ansøgning.

Regeringen og aftalepartierne har i finansloven afsat 275 millioner kroner i 2020, 400 millioner kr. i 2021, 550 millioner kr. i 2022 og 807 millioner. kr. fra 2023 og frem.

Men aftalen gælder i første omgang alene for de 275 millioner kroner i 2020.

Midlerne bliver fordelt på baggrund af elevtallet fra skoleåret 2018/2019. Det betyder, at Københavns Kommune eksempelvis får 20,3 millioner kroner og Samsø får 100.000 kroner.

Se, hvor stor en andel af de 275 millioner kroner din kommune får på kortet herunder.

Udmøntningen fordeles efter følgende model:

 • Midlerne udmøntes via direkte statslig tildeling til kommunerne og dermed uden forudgående ansøgningmed henblik på at sikre hurtig udmøntning og begrænse administrationen forbundet herved.
 • Midlerne fordeles til kommunerne efter den enkeltekommunes andel af eleverne i 0. til 9. klasse i skoleåret2018/2019, som er seneste skoleår opgjort af Børne- og Undervisningsministeriet.
 • Kommunerne skal anvende puljemidlerne til ansættelse af lærere i folkeskolen. Ved folkeskolen forstås alle undervisningstilbud etableret under folkeskoleloven, herunder fx også specialskoler. Midlerne skal fortrinsvist anvendes til fastansatte lærere.
 • Som betingelse for modtagelse af midlerne forpligtes kommunerne til, at tilskuddet anvendes til lærere i folkeskolen i form af løn- og pensionsudgifter. Midlerne kan endvidere anvendes til afledte udgifter i direkte tilknytning til de ansatte lærere (fx til it,), dog skal afledte udgifter holdes på et minimum. Midlerne kan derudover anvendes til udgifter i tilknytning til de revisionspåtegnede regnskaber, jf. nedenfor.
 • Det er en tilskudsbetingelse, at det tildelte tilskudkommer oven i det vedtagne budget for 2020 på folkeskoleområdet.
 • Såfremt nogle kommuner ønsker at frasige sig bevillingen, vil dette være muligt, da kommunerne ikke af egen drift har ansøgt. I det tilfælde fordeles de resterendemidler forholdsmæssigt til de kommuner, der ønsker at modtage et statsligt tilskud fra puljen.
 • Regeringen vil som tidligere udmeldt sikre, at der tages de fornødne skridt og er de nødvendige ressourcer til at finansiere indsatser i 2020 i forhold til COVID-19.

Opfølgning ville fungere på følgende måde:

 • Der stilles krav om revisorpåtegnet regnskab for kommunernes anvendelse af midlerne, hvor det dokumenteres, at kommunerne har anvendt tilskuddet i overensstemmelse med formålene. Niveauet af afledte udgifter skal fremgå af de revisorpåtegnede regnskaber.
 • Kommunerne skal endvidere som led i aflæggelsen af det revisionspåtegnede regnskab bekræfte, at tilskuddet er lagt oven i det vedtagne budget for 2020, og at en eventuel budgetmæssig omprioritering på folkeskoleområdet ikke skyldes det tildelte tilskud. Opfølgningen medfører dog ikke en fastlåsning af hverken kommunernes budget- eller regnskabsniveau på folkeskoleområdet, som derfor vil kunne reguleres, som følge af fx faldende/stigende elevtal og/eller lokale forhold i øvrigt.
 • Kommuner, som ikke indsender revisorpåtegnet regnskab eller som ikke kan godtgøre, at midlerne er anvendt som forudsat, herunder at midlerne er lagt oven idet vedtagne budget for 2020, vil blive pålagt at tilbageføre tilskuddet.
 • Der iværksættes ikke yderligere informationsindsamlingeller evaluering af midlernes effekt i de enkelte kommuner og folkeskoler.
 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden