0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andreas Haubjerg/Ritzau Scanpix
Foto: Andreas Haubjerg/Ritzau Scanpix

Efter de dramatiske forhandlinger i 2018 blev løsningen en undersøgelseskommission. Nu må parterne igen opgive at nå til enighed inden deadline.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu opgiver KL og lærerne helt at sætte deadline for ny arbejdstidsaftale

Deadline er allerede rykket én gang, men parterne når ikke at lande en aftale i denne uge. Forhandlinger fortsætter uden slutdato.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For anden gang opgiver KL og lærerne at lande en arbejdstidsaftale inden deadline.

Parterne skulle ellers i denne uge – og senest på søndag 24. maj – have præsenteret en ny aftale om lærernes arbejdstid, men den plan er nu skrottet, skriver folkeskolen.dk.

Nu opgiver parterne helt at sætte en ny slutdato, siger KL's chefforhandler og borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K).

»Der er ikke nogen grund til at lægge skjule på, at det er svære forhandlinger, og derfor må vi indse, at vi ikke når deadline. Denne gang bliver det uden en ny deadline. For man skal jo passe på, når man allerede har rykket datoen en gang før,« siger han til folkeskolen.dk.

Forhandlingerne, der begyndte 5. marts, skulle oprindeligt have ført til en aftale senest 27. april. Dengang fik coronakrisen skylden for, at man var nødt til at forlænge drøftelserne til 24. maj.

Det er vanskelige forhandlinger, som bygger på et nyt samarbejde, lyder det fra lærerformand Anders Bondo Christensen.

»Der findes ikke tidligere overenskomster, der bygger på et samarbejdsspor, og derfor ved jeg, at det også har skabt bekymringer blandt lærerne. For mig er det helt afgørende, at det her samarbejdsspor har en reel værdi for lærerne. Vi er heldigvis enige om, at det ikke er en deadline, der skal forhindre os i at nå en aftale. Og derfor skubber vi den nu og gør alt, hvad vi kan for at nå i mål. Men det er svært,« siger Anders Bondo Christensen til folkeskolen.dk.

Han peger på, at sommerferien nærmer sig, og at der skal være tid til at debattere en eventuel aftale og afholde urafstemning blandt medlemmerne.

»Så der er en klar grænse for, hvor længe vi kan blive ved med det her. Jeg kommer ikke med en aftale og siger, nu har vi lige fem dage til at stemme om det. Det kunne jeg ikke drømme om. Vi har en lang tradition for, at et overenskomstresultat bliver præsenteret grundigt på møder over hele landet,« siger Anders Bondo.

Anbefalinger fra kommission

De dramatiske forhandlinger mellem KL og lærerne i 2018 endte som bekendt ikke i en ny arbejdstidsaftale, men derimod i en lærerkommission, der siden har kulegravet lærernes arbejdstid.

Lige før jul fremlagde kommissionsformand Per B. Christensen anbefalingerne med otte forslag. Kommissionen anbefalede blandt andet, at parterne i kommuner, hvor der endnu ikke er en lokalaftale, skal forpligtes på at undersøge muligheden for en. De har altså ikke pligt til at indgå en aftale, men skal undersøge muligheden.

Siden lockouten i 2013 har lærerne sukket efter en ny arbejdstidsaftale, og efter offentliggørelsen af lærerkommissionens arbejde, lød der optimistiske toner fra Anders Bondo Christensen forud for den nye runde forhandlinger.

Der er tale om såkaldte periodeforhandlinger, fordi de foregår i perioden mellem de seneste overenskomstforhandlinger i 2018 og de kommende forhandlinger i 2021.

Hvis parterne når til enighed, skal aftalen til urafstemning blandt medlemmerne i Danmarks Lærerforening og til godkendelse i KL’s bestyrelse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden