0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere og lærere opgiver at få ældre elever i skole før sommer

Politikere og skoleledere tror ikke længere på, at elever i 6. til 9. klasse kommer i skole før sommerferien. Med gældende retningslinjer er der ikke plads, og ingen partier vil lægge yderligere pres på lærerne.​​​

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Elever i skolens ældste klasser kommer ikke i skole før sommerferien. For hvis skolerne skal leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer, er der ikke plads eller ressourcer til at undervise flere elever.

Med de retningslinjer, som der er nu, er det helt umuligt at få plads til flere elever. Det er der hverken lokaler eller personale til

Det vurderer lærerne, skolelederne og flere af partiernes undervisningsordførere.

»Med de retningslinjer, som der er nu, er det helt umuligt at få plads til flere elever. Det er der hverken lokaler eller personale til,« siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen der kun tør håbe på, at skolen åbner for alle elever efter skolesommerferien.

»Men det vil også til den tid kræve ændrede retningslinjer,« siger han.

Formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal er enig.

»Vi skal indstille os på nødundervisning helt frem til sommerferien. Jeg tror ikke på, at vi kan få 6. til 9. klasse i skole på fuld tid inden. Men efter sommerferien håber og tror jeg, at skolen åbner igen. Det kan godt blive med reduceret timetal. Men det kan godt gå med de lange dage,« siger han.

I Kommunernes Landsforening peges også på, at pladsen på skolerne er trang, og at der er lange udsigter til, hvornår skolerne kan åbne dørene for de ældste elever.

»Lige nu er det meget svært at se, at der kan blive plads til 6.-10. klasserne på skolerne, simpelthen fordi deres lokaler og fælleslokaler er optaget af de mindre klasser, og fordi det kræver flere voksne at klare undervisningen på de nye vilkår,« siger Jacob Bundsgaard, formand for KL. Han tør ikke give et bud på, hvor længe eleverne i de store klasser må nøjes med fjernundervisning.

»Kapaciteten i både dagtilbud og skoler er udnyttet til det yderste allerede nu. Det gælder både i forhold til de fysiske rammer og personaleressourcerne. Med en yderligere genåbning vil vi med de sundhedsmæssige retningslinjer, der gælder nu, ikke have plads til alle børn,« siger han.

SF vil hellere åbne et skridt for langsomt end for hurtigt op. Det gælder også udskolingen. Det gøres et kæmpe stykke arbejde for at leve op til retningslinjerne nu, derfor kan man ikke åbne for de ældste elever

På Christiansborg, hvor man er ved at forberede sig på forhandlingerne om den næste fase af genåbningen af Danmark, er det også meget få, der tror på, at de ældste elever kommer i skole før sommerferien, og en række af partierne siger åbent, at de slet ikke har det på dagsordenen.

»SF vil hellere åbne et skridt for langsomt end for hurtigt op. Det gælder også udskolingen. Det gøres et kæmpe stykke arbejde for at leve op til retningslinjerne nu, derfor kan man ikke åbne for de ældste elever,« siger SF’s undervisningsordfører Jacob Mark.

»Men vi skal finde mulighed for at 9. klasses og 10. klasses elever kan sige farvel og tillykke på en ordentlig måde. Det kan ske ved nogle ugers tilstedeværelse til sidst i skoleåret,« siger han.

I Dansk Folkeparti ærgrer partiets undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl sig over, at man er havnet i denne situation.

»KL har ret i, at der ikke er plads til de ældste elever. Det vil ikke være forsvarligt ikke at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det er ærgerligt, at regeringen har valgt at lade de mindste elever komme i skole først, for nu får de ældste elever ikke en ordentlig afslutning,« siger han.

Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby siger, at der påhviler undervisningsministeren et særligt ansvar for at undervisningen bliver af en ordentlig kvalitet, hvis eleverne i de ældste klasser skal fjernundervises hele vejen til sommerferien.

»Der er et praktisk problem at finde plads til flere elever i skolen, så længe retningslinjerne ser ud, som de gør. Men vi vil se beregningerne fra sundhedsmyndighederne, før vi kan acceptere, at der ikke er plads til eleverne i 9. og 10. klasse,« siger hun.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver i et mailsvar: »Det er for tidligt at sige noget om de eventuelt næste skridt endnu. Men vi lytter selvfølgelig på de indspark, der kommer, og melder ud, når regeringen er klar til det«.

Artiklen har oprindeligt været bragt i Politiken.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden