0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet tirsdag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brostrøm: Boligforhold afgør, om skolefolk skal møde på arbejde, hvis der er smitte i deres hjem

Tirsdag slog direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fast, at skolens lærere, ledere, pædagoger og andre skal møde på arbejde, selv om der er en smittet i hjemmet. Men kun hvis deres boligforhold gør det muligt for den smittede at være isoleret fra de andre i husstanden.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det har været en uge, hvor regering og myndigheder har haft svært ved at svare på, om lærere og pædagoger skal møde op i skolerne, hvis de bor sammen med en, der er smittet med corona.

Men på et pressemøde tirsdag kom det hidtil klareste svar på, om skolens personale bør møde på arbejde, hvis de omgås med en, der er smittet.

Svaret faldt fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, da han blev spurgt, om skolens personale bør møde op på matriklen, selv om de deler hjem med en smittet.

»Den smittede skal selvisolere sig, holde sig til bestemte rum, selv gøre rent efter sig og bruge separat toilet. Jeg er klar over, at det ikke kan lade sig gøre i alle familier. Der er nogle, der ikke har boligforholdene til at gennemføre sådan en selvisolation. Kan man ikke det, så er vores anbefaling, at man bliver hjemme,« sagde Brostrøm.

Direktøren sagde videre, at myndighederne er i dialog med kommunerne om, hvordan man kan hjælpe de familier, der ikke har boligforhold, der gør det muligt at gennemføre en sådan selvisolation.

Forskellige meldinger skabte forvirring

Retningslinjerne kommer efter en uge med en række forskellige og modsatrettede udmeldinger. Den uklare kommunikation har skabt bekymring hos både elever, lærere, forældre og organisationer som eksempelvis Gigtforeningen og Muskelsvindfonden.

Det begyndte, da statsminister Mette Frederiksen (S) mandag 6. april bebudede en kontrolleret genåbning af blandt andet skoler og daginstitutioner. Den gang var beskeden klar og tydelig:

»Medarbejdere og elever i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen forventes ikke at deltage i undervisningen,« stod der i et regeringnotat.

På Undervisningsministeriets hjemmeside kunne man læse den samme anbefaling.

Men samme aften udsendte Sundhedsstyrelsen imidlertid retningslinjerne for genåbningen af skolerne, og her fremgik det modsat regeringens udmelding, at elever som udgangspunkt godt kunne komme i skole, selvom nogle i husstanden tilhørte en særlig risikogruppe. Det gjaldt vel at mærke også, selv om der var coronasmitte i hjemmet.

»Hvis man bor i husstand med en person med påvist covid-19, må man gerne komme i skole eller på arbejde,« stod der i retningslinjerne.

Kort efter fjernede Undervisningsministeriet dog sin vejledning, og onsdag lød det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det i sidste ende var op til de praktiserende læger at vurdere.

Forvirringen fik fornyet kraft, da Lægeforeningen fredag meddelte, at den lænede sig op ad anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen og derfor frabad sig henvendelser fra bekymrede lærere og familier.

Det efterlod flere organisationer som et bekymret spørgsmålstegn, og de savnede klare retningslinjer. En række kommuner, heriblandt Aarhus, Aalborg og Odense, tog i mellemtiden selv affære og valgte at følge regeringens første udmelding.

Mandag aften sendte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) så en pressemeddelelse ud, hvori det fremgik, at børn fra hjem med coronasmittede familiemedlemmer forventes at blive hjemme. Pressemeddelelsen var kortfattet og med det klare budskab, men rejste imidlertid en række nye ubesvarede spørgsmål.

Herunder spørgsmålet, om reglerne også gælder de ansatte, og elever og lærere fra hjem med personer i risikogruppen. Det svar har Søren Brostrøm altså nu besvaret.

48 kommuner er klar til at åbne skoler

Genåbningen starter officielt onsdag, men det vil kun være i knap halvdelen af landets kommuner, at den første skole ringer til time.

Det sagde KL’s formand og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard på pressemødet tirsdag.

»Der bliver arbejdet på højtryk i alle kommuner. I 48 kommuner åbner den første skole i morgen, og derefter vil alle daginstitutioner og skoler løbende følge efter,« sagde formanden.

Rundt omkring i Danmark har en række kommuner altså udskudt genåbningen af skoler.

I løbet af de seneste dage har kommuner forklaret, hvordan de gør brug af forskellige greb, når de begynder at genåbne skolerne. Blandt andet har borgmester Sofia Osmani fra Lyngby Taarbæk Kommune over for Berlingske kaldt det »urealistisk« at åbne skolerne med så kort varsel, når kravene til hygiejne er så omfattende.

Andre kommuner, som Assens på Fyn, har valgt at slå dørene op allerede fra onsdag, også selv om de ikke er sikre på, om man kan leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det sker, fordi man har valgt at lægge vægt på, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger til god hygiejne er netop anbefalinger og ikke krav. Det oplyste Esben Krægpøth, vicedirektør for Velfærd – Børn, Unge og Uddannelse i kommunen, til Berlingske tirsdag.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden