0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali / Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en uges forvirring: Børn med smittede i familien skal alligevel ikke møde i skole

Efter en uges zigzag-kurs trækker regeringen nu i land. Elever med smittede i familien skal alligevel ikke møde i skole, selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler det modsatte.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Onsdag begynder første fase i den gradvise genåbning af landet, når skolerne igen åbner dørene for landets yngste elever.

Men dørene vil fortsat være lukket for elever, der kommer fra hjem, hvor familiemedlemmer er smittet med coronavirus.

Det har regeringen netop besluttet, oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer efter en uge, hvor der har været stor forvirring og usikkerhed om, hvilke elever og ansatte der igen kan møde på arbejde. Det har skabt bekymring blandt ansatte og forældre, og »mange har været usikre«, fremgår det af pressmeddelelsen.

»Det gælder særligt spørgsmålet, om børn skal møde i dagtilbuddet eller skolen, hvis en i hjemmet er smittet med covid-19. Den usikkerhed tager regeringen nu konsekvensen af,« oplyser ministeren.

Dermed går regeringen også stik imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der blev sendt ud i sidste uge. Her fremgår det fortsat, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Regeringens beslutning hviler på »et forsigtighedsprincip,« fremgår det af pressemeddelelsen.

De nye regler gælder imidlertid kun eleverne, eftersom der ikke står noget om lærere eller andre af skolens ansatte i pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen fremgår det ligeledes ikke, hvorvidt det også gælder elever, der kommer fra hjem med personer i risikogruppen.

Zigzag-kurs

Regeringens beslutning er den foreløbige kulmination på en uge, der har bragt mange forskellige og nye meldinger om retningslinjerne fra flere myndigheder.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) mandag 6. april bebudede en kontrolleret genåbning af blandt andet skoler og daginstitutioner, var svaret nej, man skulle ikke komme i skole.

»Medarbejdere og elever i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen forventes ikke at deltage i undervisningen,« stod der i et regeringnotat.

Enslydende melding var tirsdag at finde på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Samme aftenen udsendte Sundhedsstyrelsen imidlertid retningslinjerne for genåbningen af skolerne, og her fremgik det, at elever som udgangspunkt godt kunne komme i skole, selvom nogle i husstanden tilhørte en særlig risikogruppe. Det gjaldt vel at mærke også, selv om der var coronasmitte i hjemmet.

»Hvis man bor i husstand med en person med påvist covid-19, må man gerne komme i skole eller på arbejde,« stod der i retningslinjerne.

Kort efter fjernede Undervisningsministeriet dog sin vejledning, og onsdag lød det fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det i sidste ende var op til de praktiserende læger at vurdere.

Forvirringen fik fornyet kraft, da Lægeforeningen fredag meddelte, at den lænede sig op ad anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen og derfor frabad sig henvendelser fra bekymrede lærere og familier.

Undervejs har de uklare retningslinjer mødt voldsom kritik fra blandt andre Muskelsvindfonden, som over for Politiken Skoleliv har kaldt dem »en stor fejl«, ligesom Gigtforeningen går imod retningslinjerne og anbefaler, at børn fra risikogrupperne får lov til at blive hjemme i de familier, hvor der er behov for det.

Søndag har også forældreorganisationerne Skole og Forældre samt Forældrenes Landsorganisation, Fola, rejst en hård kritik, og de kræver, at retningslinjerne bliver ændret, så børn, der har coronasmitte i husstanden, skal holdes hjemme.

Måske var det forældrenes massive kritik, som søndag formiddag fik Sundhedsstyrelsen på banen med indskærpede retningslinjer. Styrelsen har nu én gang for alle slået fast, at det er lægerne, som skal træffe en konkret og individuel vurdering, hvis elever og lærere er i tvivl om, hvorvidt de bør møde ind onsdag. Men styrelsen imødekommer ikke forældrenes ønske om at holde børn fra smittede hustande hjemme fra skole.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden