0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Christiansborg er nærmest øde, og det samme er landets skoler.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nødlov på plads: Her er de midlertidige regler på skoleområdet

Der er torsdag vedtaget en ny lov for skoleområdet. Politiken Skoleliv giver her et overblik over lovgivningen, der gælder under skolelukningen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et enigt Folketing stemte torsdag for L140, der populært kan betegnes som en nødlov for skoleområdet.

Her følger et overblik over alle hovedpunkterne i den nye lovgivning, som gælder for skolerne under den historiske nedlukning.

Skoler og uddannelsesinstitutioner skal lukke

Skoler skal holde lukket, indtil regeringen beslutter noget andet. I første omgang er lukningen til 30. marts, men den bliver muligvis forlænget.

En lukning gælder ikke:

- Børn og unge, der på grund af særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov ikke kan være i hjemmet.

- Børn, der modtager sprogstimulering samt de børn, der er omfattet af krav om sprogprøver, hvis det vurderes, at barnet har særlige behov, der gør, at barnet stadig skal have tilbuddet.

- Elever på kostskoler, skolehjem og lignende, hvis forældre har bopæl i Grønland, på Færøerne eller i udlandet, eller hvis forholdene i hjemmet gør, at barnet ikke kan sendes hjem, eller hvis barnet »ikke har et reelt alternativ«.

- Børn og unge, der skal deltage i prøver og eksamener i begrænset omfang.

Det er lederen af skolen eller institutionen, der beslutter, om barnet er omfattet.

Minister kan udskyde prøver og eksaminer

Loven giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for at aflyse alle eksaminer på skoler og ungdomsuddannelser eller nogle af dem.

Loven giver desuden ministeren mulighed for at udskyde prøver. I udkastet til loven står, at elever, som får deres eksamensbevis under de midlertidige regler, skal have samme mulighed for at søge ind på uddannelser, selv om de skal op til færre eksaminer.


Kommunalbestyrelser skal etablere nødpasning

Kommunalbestyrelserne fastsætter selv rammer for nødpasningen Kommunalbestyrelsens kriterierier for tilbud om nødpasning skal omfatte:

- 0‐9‐årige børn, hvis forældre varetager samfundskritiske funktioner. Forældrene skal have afsøgt alle relevante pasningsmuligheder.

- 0‐9‐årige børn, hvis forældre er ansat i en privat virksomhed, der ikke har hjemsendt medarbejderne. Også her skal forældrene have afsøgt alle relevante pasningsmuligheder.

- Børn og unge, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov.


Nødpasningen skal ske i overensstemmelse med Styrelsen for Patientsikkerheds påbud og anbefalinger

Det betyder blandt andet, at der ikke må være mere end ti personer samlet på samme tid.

Der kommer ingen erstatningsundervisning

De tabte undervisningstimer under skolelukningen vil ikke blive erstattet på et senere tidspunkt. Der er dog mulighed for, at der vil blive givet erstatningsundervisning i nogle af de praktiske fag, hvor timerne ikke kan gennemføres online. Det kan blandt andet dreje sig om timer i håndværk og design eller idræt.


Gennemførsel af nødundervisning

Nødundervisning kan blandt andet omfatte fjernundervisning og virtuel undervisning. Pligten til at give nødundervisning omfatter ikke praktisk orienteret undervisning i fag som f.eks. fysik/kemi.

Der vil eventuelt kunne fastsættes regler om, at nødundervisning i praktisk orienterede fag, hvor der skal aflægges prøver, f.eks. laboratorie- eller værkstedsundervisning, i ganske særlige tilfælde skal kunne gennemføres på uddannelsesstedet.


Elever har pligt til at deltage i nødundervisning

Elever har pligt til at deltage aktivt i nødundervisningen, og skoler skal registrere elevernes fravær. Folkeskoler skal imidlertid ikke underrette kommunalbestyrelsen om elevernes fravær.

Det er blevet meldt ud fra Undervisningsministeriet, at der ikke trækkes i børnechecken på baggrund af fravær den næste tid.


Vejledning til forældre

Skoler skal give vejledning til forældre, så de kan understøtte nødundervisningen. Det gælder især forældre, der ikke kan dansk eller er i en socialt udsat situation.


Hjælp mellem skoler

Hvis en skole bliver bedt om hjælp af en anden skole, skal den »i fornødent omfang« hjælpe med at gennemføre nødundervisning efter loven.


Intet til hinder for nødundervisning

Ingen bestemmelser i lovgivningen for den pågældende undervisning, institution eller skole er til hinder for at gennemføre nødundervisning efter loven.


Nødundervisning tæller med

Nødundervisningen regnes med i krav i lovgivningen om varighed af undervisningen.


Tilskud

Tilskud, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet yder til skoler, berøres ikke af nødundervisningen.

Der er tale om midlertidige regler, som vil blive ophævet, når der igen kan gennemføres undervisning som normalt. Der er således lavet en såkaldt solnedgangsklausul, så loven ophæver sig selv efter marts 2021.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden