0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udsatte elever risikerer at blive tabt under skolelukningen. Her er det tomme gange på Rantzausminde skole i Svendborg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Dommen over skolelukning vil blive målt på konsekvenserne for de udsatte børn

Når fjernundervisning og nødpasning er på plads, bliver den næste store udfordring at tage hånd om udsatte børn.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En del af læren fra lærerkonflikten i 2013 var, at elever fra ressourcestærke hjem godt kunne klare at gå glip af undervisning – ja, faktisk steg nogle elevers faglige niveau – men til gengæld trak lockouten længere og dybere spor for de udsatte elever. Mange kom bagud og skulle samles op, da skolerne igen åbnede.

Selv om der i sagens natur er meget stor forskel på lockouten af lærerne og den nuværende coronakrise, er forløbet fra 2013 alligevel nok det nærmeste, vi kommer en sammenligning til den historiske skolelukning, der pågår i disse uger.

Da statsminister Mette Frederiksen 11. marts trykkede på knappen og bogstavelig talt lukkede Danmark ned, gjaldt det for skolesystemet først og fremmest om at få strukturen på plads.

Nu hvor nødpasningen er stablet på benene, og fjernundervisningen i det store hele er på plads – om end teknikken stadig driller – kommer næste fase, hvor spørgsmålet om de udsatte børn for alvor melder sig.

For hvordan bliver der taget hånd om de børn, som lever med sygdom, misbrug og andre store problemer derhjemme? Hvor forældrene ikke har overskud til at følge med på Aula – endsige udtænke hjemmelavede skemaer med frikvarter og frokost?

Under lockouten i 2013 kunne forældre arrangere fællesundervisning. Nu er børnene isoleret derhjemme.

På den måde kan coronakrisen få kæmpe konsekvenser for de udsatte børn, for hvem skolen er et afbræk i en tung hverdag. De er i fare for at blive helt tabt under skolenedlukningen, som undervisningsministeren selv har påpeget.

Sverige: Udsatte børn skal blive i skolen

Mens skolerne er lukkede i Danmark, er de stadig åbne i Sverige, og en af forklaringerne er netop, at det vil have store konsekvenser for de udsatte børn at følge det danske eksempel. Her kalder man det ligefrem »uacceptabelt« at lukke skolerne, fordi mange børn ikke har et trygt hjem at være i.

Spørgsmålet om de udsatte danske børn har da også været allestedsnærværende i den hastelovgivning, som Folketinget netop har vedtaget. Talrige steder bliver det understreget, at skolen gennem daglig kontakt skal sikre sig, at de udsatte børn og unge får ekstra støtte, ligesom en række tilbud til børn med særlige behov stadig er åbne.

Måske er det læren fra lockouten, der skinner igennem. Børn fra de ressourcestærke hjem skal nok klare at være væk fra skolen i en periode – det er de udsatte børn, der virkelig er i farezonen under skolelukningen, synes at være ræsonnementet.

En fælles appel fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og KL vidner også om situationens alvor. Det er »ekstremt vigtigt, at vi som samfund også spænder et sikkerhedsnet ud under de børn,« som undervisningsministeren udtrykker det.

Når dommen over regeringens håndtering af coronakrisen skal fældes, bliver den formentlig ikke målt på afsavnet for de ressourcestærke børn, men på håndteringen af de allermest udsatte børn og unge.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden