0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsatte børn afskåret fra Aula

Døgninstitutioner og plejefamilier kæmper for at få adgang til skolernes nye kommunikationsplatform, Aula. KL erkender, at der er et problem.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Glemte biblioteksbøger, oversete lektier og missede forældremøder.

Det har siden efterårsferien været virkeligheden for mange af de knap 1.200 børn, som er anbragt i plejefamilier, på opholdssteder og døgninstitutioner rundt omkring på Fyn.

De har nemlig problemer med at logge ind på skolernes nye kommunikationssystem - Aula - da adgang til systemet er bundet op på de biologiske forældres Nem-ID.

»Det er et problem, og det er ikke kun os, der har et problem. Når man tænker på alle dem, der er anbragt, så er der mange plejefamilier og opholdssteder og døgninstitutioner, der står med den her udfordring hver eneste dag og har svært ved at kommunikere med skolerne,« siger Poul Pedersen, der er forstander på børnehjemmet Birkelund i Odense.

Kontaktbogen genindført af nød

Birkelund er hjem for 30 børn, som ikke kan bo hos deres biologiske forældre.

Her oplever personalet, at de ikke kan få adgang til Aula og dermed er afskåret fra at følge med i, hvad lærere og pædagoger kommunikerer ud via den nye fælles digitale kommunikationsplatform, som efter efterårsferien afløste det tidligere forældreintra.

Birkelund har i stedet genindført den gode gammeldags kontaktbog. Men selvom kontaktbogen er bedre end ingenting, er og bliver den en nødløsning, fortæller souschef på stedet, Anja Høegsberg.

»Det er ikke alle skoler og daginstitutioner, der mener, de har ressourcer til at skrive i en bog. Derfor misser vi også noget information omkring møder, arrangementer - det kan være legetøjsdag, det kan være hvad som helst,« siger Anja Høegsberg.

Men det er ikke nogen mulighed at bede medarbejderne bruge deres personlige Nem-ID, mener forstanderen på Birkelund, Poul Pedersen.

»Det er altså problematisk, hvis vores medarbejdere skal logge sig ind med deres eget CPR-nummer, for så er man inde i et system, hvor ens private børn står sammen med de børn, som man arbejder med.«

Hvad er problemet i det?

»Der er det etiske problem i, at man blander noget privat ind i noget arbejde, og især er det problematisk i et felt her, hvor vi virkelig har med personfølsomme oplysninger at gøre.«

Men de ting, kan jo heller ikke stå i kontaktbøgerne?

»Næ, det kan nemlig heller ikke stå i dem, og det er jo det, der er hele problemet,« siger Poul Pedersen.

KL kender til problemet

Det er kommunernes IT-fællesskab Kombit, der står bag udviklingen af Aula-systemet.

Her henviser man til Kommunernes Landsforening (KL) i forhold til at få besvaret spørgsmål om adgang til Aula for anbragte børn.

»Vi kender til problemet, og vi er i dialog med Styrelsen for IT og Læring i forhold til at få kortlagt problematikkens omfang,« fortæller kontorchef i KLs kontor for Børn og Skole Peter Pannula Toft.

Kontorchefen henstiller til, at man indtil videre benytter sig af muligheden for at få adgang til børnenes Aula-oplysninger via plejeforældrenes eller socialpædagogernes personlige Nem-ID.

»Det er det enkelte botilbud, der skal sikre, at det kan lade sig gøre. Man kan aftale, at medarbejderne bruger deres personlige CPR-numre, hvis medarbejderne også er indstillet på det. Den anden mulighed er, at man får kommunen til at oprette en medarbejdersignatur,« siger Peter Pannula Toft.

En mulighed, som man dog foreløbig ikke er bekendt med på døgninstitutionen Birkelund.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden