0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard/Politiken
Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken

Flere og flere børn og unge mistrives, og det skal en trivselskommission afhælpe, mener SF. Her er partiets gruppeformand, Jacob Mark, på besøg på sin gamle folkeskole i Køge.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF vil have en trivselskommission efter valget

En ny regering skal nedsætte en trivselskommission for børn og unge, mener SF. Da partiet for et år siden stillede samme forslag, blev det nedstemt i Folketinget.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Karakterpres og testkultur har taget overhånd. Derfor skal en ny regering nedsætte en trivselskommissionen inden årsskiftet, lyder det fra SF.

Kommissionen skal komme med anbefalinger til, hvordan stress og præstationspres kan minimeres, så trivslen forbedres blandt børn og unge.

Der er bl.a. brug for at se på, om strukturerne i skoler og daginstitutioner skal ændres, siger SF's undervisningsordfører og gruppeformand, Jacob Mark.

»Vi kan se, at der er flere børn, der får angst og depression. I mange år har man hele tiden lagt ansvaret ud på de unge ved at sige, ’det er jeres eget ansvar - I må stoppe med at stræbe efter det perfekte’. Men det er mit klare indtryk, at det er nogle af de strukturer, politikerne har sat op, som presser de unge,« siger Jacob Mark.

Sidste år viste en rapport fra Sundhedsstyrelsen, at antallet af børn og unge, der bliver diagnosticeret med angst og depression, er tredoblet det seneste årti.

En del af forklaringen er, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet bedre til at opdage og diagnosticere børn og unge. Men stigningen er også udtryk for, at flere børn og unge er stressede og får psykiske lidelser.

Politikere bestemmer tempoet

Det er ikke første gang, at SF foreslår en trivselskommission. Sidste år stillede partiet det samme forslag i folketingssalen, men dengang blev det nedstemt. Kritikerne hos bl.a. Venstre og Dansk Folkeparti pegede på, at en kommission er en både tung og langsommelig manøvre.

Adspurgt om der ikke er brug for at gøre noget ved trivslen nu og her frem for at vente på et omstændigt kommissionsarbejde, svarer Jacob Mark, at kommissionen skal arbejde sideløbende med en række andre allerede kendte tiltag. Med forslaget om en såkaldt 'ro på-reform' vil SF bl.a. afskaffe nationale test, give børn ret til et ekstra år i børnehaven og fjerne uddannelsesloftet.

Og hvor lang tid kommisionen er om sit arbejde, er helt op til politikerne, understreger SF's gruppeformand:

»Det er politikerne, der bestemmer tempoet: Hvis vi vil have, at en trivselskommission skal arbejde et halvt år, så arbejder den et halvt år,« siger han.

S: Kommission er ikke den gyldne løsning

Da SF fremsatte forslaget i fjor, mødte det opbakning fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Jacob Mark satser denne gang på, at også Socialdemokratiet vil støtte forslaget, så der kommer flertal.

»Jeg håber, at når Mette Frederiksen siger, hun vil være børnenes statsminister, at hun så også vil lytte til børneorganisationerne, som foreslår det her,« siger han.

Hos socialdemokraterne er der imidlertid ikke klar opbakning. Selv om fungerende politisk ordfører Mattias Tesfaye (S) ikke direkte vil hælde det ned ad brættet, appellerer han dog til, at »der ikke går teknik og kommission i den«.

»Jeg vil ikke totalt afvise deres forslag, fordi det her er et område, hvor jeg forestiller mig, at vi skal have et meget tæt samarbejde mellem Socialdemokratiet og SF og andre partier efter valget,« siger Mattias Tesfaye og peger på, at S og SF bl.a. er enige om at udsætte skolestart.

»Vores forslag vil være, at vi hurtigst muligt kommer i gang med at gennemføre de tiltag, hvis vi får dannet en ny regering, og at vi ikke afventer en kommission, der skal komme med den gyldne løsning på hele problemstillingen.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden