Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), vil af med de nationale test, indtil de er blevet grundigt evalueret.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København vil droppe nationale test

Efter massiv kritik af de nationale test vil Københavns Kommune fritage alle skoler for at deltage i dem, indtil der er gennemført en national evaluering. Testgrundlaget er ikke i orden, mener børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmarks største kommune tager nu klart afstand fra de udskældte nationale test.

Fremover skal alle folkeskoler i hovedstaden kunne friholde eleverne for de obligatoriske test. Det har et flertal i Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften besluttet.

Med forslaget, som blev vedtaget af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre, vil kommunen nu bede Undervisningsministeriet om frihed til at droppe testene, indtil der er gennemført en landsdækkende evaluering af testene.

Børne- og ungdomsborgmester i København Jesper Christensen (S) mener ikke, at man kan føle sig tryg ved hverken testene eller grundlaget for dem.

»Derfor er jeg glad for, at et flertal i borgerrepræsentationen i København bakker op om, at vi henvender os til den kommende undervisningsminister og beder om, at de københavnske skoler bliver fritaget fra at bruge de nationale test, indtil testgrundlaget er bragt i orden,« siger Jesper Christensen til Politiken Skoleliv.

Afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA) har igangsat en evaluering af testene, og resultaterne ventes klar i 2020. I den periode ønsker København at suspendere testene.

Beslutningen kommer efter den seneste tids heftige debat om kvaliteten af de nationale test. Kritikere mener ikke, at testene giver et reelt billede af elevernes færdigheder. Og som noget nyt ønsker politikerne i København ikke, at testresultaterne skal bruges i vurderingen af, hvorvidt skoler skal sættes på en faglig handleplan.

Forskere slog alarm

Det gav genlyd i hele skoleverdenen, da to forskere i april dokumenterede, at der er store problemer forbundet med de nationale test.

Professorerne Jeppe Bundsgaard og Svend Kreiner fra henholdsvis Aarhus og Københavns Universitet påviste en stor usikkerhed og pegede på, at resultatet for den enkelte elev kan svinge meget. De to forskeres anbefaling var at reformere testene - eller allerhelst helt at opgive dem.

Siden er de nationale test kommet på dagsordenen i en række kommuner, og flere har søgt om dispensation til at fritage eleverne. I april besluttede et flertal i Aarhus Kommune at søge om at gøre de nationale test frivillige i hele skoleforløbet, og senest har Gribskov Kommune tirsdag også vedtaget at søge om dispensation.

De nationale test blev indført i 2010 og er formentlig et af de dyreste tiltag i skolehistorien. Ifølge Undervisningsministeriet kostede de 110 millioner kroner at udvikle, og hvert år bruges der 14 millioner kroner på at gennemføre testene.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden