Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Undervisningsminsiter Merete Riisager (LA) havde helst set, at alle elever fik en kortere skoledag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ændringer af skolereformen giver længere skoledag for tusindvis af elever

Et flertal i Folketinget har vedtaget at forkorte skoledagen for de mindste elever. Men for mange af de ældste klasser bliver skoledagen længere. »Helt uforståeligt«, mener Enhedslisten.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De mindste elever får en kortere skoledag, men for mange elever i de ældste klasser bliver den længere.

Det står klart, efter at alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten i sidste uge vedtog en række ændringer af skolereformen.

Regeringens justeringer er ellers blevet udråbt til at være et opgør med de lange skoledage, men for en fjerdedel af de ældste klasser forholder det sig anderledes.

Mindst 844 klasser på mellemtrinnet og i udskolingen vil få forlænget skoledagen, viser et folketingssvar fra Undervisningsministeriet. Det svarer til minimum 16.000 elever.

Selv om det kan virke paradoksalt at ambitionen om en kortere skoledag gør den længere for en gruppe elever, er det ikke desto mindre tilfældet, vurderer forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra VIA University College.

»Det samlede regnestykke bliver, at for nogle klassers vedkommende får de faktisk en længere skoledag,« siger han.

Riisager: Forligskredsen ville ikke gå langt nok

Forklaringen er, at med den nye lovændring kan skoler maksimalt afkorte undervisningstiden op til 120 minutters understøttende undervisning - svarende til to klokketimer.

Men for de klasser, der allerede benytter den såkaldte paragraf 16 b, som giver kommuner mulighed for at afvige fra skoledagens længde, mod at der til gengæld er to voksne i undervisningen i andre timer, kan skoledagen blive længere. Mange af de klasser afkorter nemlig allerede den ugentlige undervisningstid med minimum 135 minutter, og de vil dermed få en længere skoleuge.

Loven udmønter den aftale om skolereformen, der blev indgået i januar. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) anerkender, at en del elever vil få en længere skoledag som følge af aftalen, men understreger samtidig, at det ikke var muligt at komme længere med forligskredsen.

»Vi har hele tiden vidst, at det ville være til gavn for mange, men at der også kunne risikere at være nogle, som brugte 16b ud over de timer, som vi har givet adgang til. Det var så langt, som vi kunne komme, og jeg gik gerne endnu længere. Men det er en stor, bred forligskreds, der skal blive enig, og det er ikke alle, der er lige opsatte på at give mere mulighed for fleksibilitet,« siger Riisager til Politiken Skoleliv.

»Utrolig uklogt«

At elever vil få en længere skoledag er »helt uforståeligt«, mener Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, der har stillet spørgsmålet til ministeriet.

»Det er utrolig uklogt, og jeg tror, at det vil komme som lidt af et chok for både elever og forældre,« siger Jakob Sølvhøj.

Ordføreren mener, at der kan være tale om helt op imod 1.000 klasser, som får forlænget skoledagen - svarende til i omegnen af 20.000 elever. Det skyldes, at der ud over de 844 klasser på mellemtrinnet og i udskolingen, som afkorter minimum 135 minutter af skoledagen, også findes en andel af landets klasser, der afkorter mellem 90 og 134 minutter. Nogle af dem er således over loftet på de 120 minutter, og de vil på den måde få en længere dag, vurderer Jakob Sølvhøj.

»Jeg er målløs over, at man samtidig med at skære to timer om ugen i de mindste klasser, går ind og ændrer i lovgivningen, så der helt åbenlyst vil være i størrelsesordenen 20.000 elever, der faktisk får forlænget deres skoleuge,« siger han.

I Undervisningsministeriet kan man ikke svare på præcis, hvor mange klasser der vil blive tale om, da man endnu ikke ved, hvor mange skoler der vil søge om at bruge undtagelsesparagraffen. Ministeriet oplyser, at det kan blive færre end 844 klasser, fordi blandt andet dispensation til konfirmationsforberedelse fortsat vil kunne bruges til at afkorte skoledagen.

Lovændringen træder i kraft fra næste skoleår.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden