Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I oktober 2018 fastslog Ombudsmanden, at der ikke havde været styr på dokumentationen på Mølleskolen i Ry.
Foto: Ivan Riordan Boll/Ritzau Scanpix

I oktober 2018 fastslog Ombudsmanden, at der ikke havde været styr på dokumentationen på Mølleskolen i Ry.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombudsmanden: Tørre regler giver kvalitet i forvaltningen

Ry-sagen viser, hvor vigtigt det kan være at overholde formelle krav til sagsbehandlingen, lyder det fra Ombudsmanden.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Notatpligt, journalisering og dokumentation. De ord kan let give associationer til papirnusseri og unødigt bureaukrati.

Ikke desto mindre er disse formkrav vigtige i sagsbehandlingen, skriver Ombudsmanden i sin netop offentliggjorte årsberetning, hvor han blandt andet tager udgangspunkt i Ry-sagen. Her blev en 16-årig dreng i februar 2017 overfaldet med en brandbombe, og efterfølgende blev fire drenge dømt for overfaldet.

»Ry-sagen er et eksempel på, at korrekt efterlevelse af bl.a. regler om notatpligt og journalisering kan være meget vigtig for netop at understøtte 'en løsnings- og udviklingsorienteret tilgang til håndtering af konflikter eller udfordringer med den enkelte elev',« skriver ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Alle de involverede gik på på Mølleskolen i Ry, og Ombudsmanden har siden fastslået, at skolen forud for forløbet havde begået »væsentlige fejl« i forhold til reglerne om notat- og journaliseringspligt og reglerne om indberetningspligt.

Ombudsmanden konkluderede, at en korrekt efterlevelse af reglerne alt andet lige ville have været »egnet til at medvirke« til at undgå, at det gik så vidt.

Kommune på kursus efter Ry-sagen

Ombudsmandens konklusion kom ikke bag på Skanderborg Kommune, for inden da havde kommunen via en advokatundersøgelse slået fast, at der manglede klare procedurer for dokumentation. Som følge af Ry-sagen besluttede Skanderborg Kommune at sende alle kommunens lærere, pædagoger og skoleledere på kursus i reglerne om dokumentation.

Ry-sagen afslørede ikke kun, at det var uklart, hvornår der skal dokumenteres, men også at der var problemer med, hvordan der skal dokumenteres.

I sin beretning skriver ombudsmanden, at reglerne om notatpligt og journalisering langt hen ad vejen tjener samme formål. De sikrer blandt andet, at der er styr på oplysningsgrundlaget i en sag, og at det kan findes frem, når der er brug for det.

»Regler om f.eks. notatpligt og journalisering gælder ikke for deres egen skyld. De understøtter vigtige hensyn til korrekte afgørelser, åbenhed i forvaltningen og mulighed for efterfølgende ansvar. De er på den måde en del af rygraden i god forvaltning,« skriver ombudsmanden.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden