0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling/Scanpix Ritzau
Foto: Foto: Jens Dresling/Scanpix Ritzau

Socialdemokratiet vil sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent. Men ingen partier støtter det forslag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rød blok afviser socialdemokratisk mærkesag om privatskoler

Socialdemokratiet vil skære millioner i tilskuddet til privatskoler, men ingen af Folketingets øvrige partier støtter det forslag, viser en rundringning til samtlige ordførere.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der skal skæres gevaldigt ned i tilskuddet til privatskoler.

I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet, der vil tage millioner fra privatskolerne ved at sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent.

Men det kan vise sig umuligt at komme igennem med. Partiet står nemlig helt og aldeles alene med det synspunkt. Forslaget er ikke alene i opposition til den nuværende regering, men også i opposition til alle de partier, der skal udgøre Socialdemokratiets parlamentariske grundlag.

Hverken Radikale Venstre, Alternativet, SF eller Enhedslisten har noget ønske om at sænke koblingsprocenten, viser Politiken Skolelivs rundringning til samtlige undervisningsordførere.

»Vi vil ikke forringe de frie skolers økonomi,« siger Enhedslistens undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

Det samme siger Marianne Jelved og Carolina Magdalene Maier, der er undervisningsordførere for henholdsvis Radikale Venstre og Alternativet.

»Vi går ind for frie skoler som et alternativ. Det har vi haft i flere hundrede år, og det skal vi fastholde,« siger Marianne Jelved.

Pengene skal gå til folkeskolen

Koblingsprocenten dækker over den procentdel, som staten tildeler fri- og privatskolerne i forhold til folkeskolen. Fra 1995-2010 lå den på 75 procent. Da Socialdemokratiet genvandt magten i 2011, blev den sænket gradvist med ét procentpoint, indtil Venstre igen overtog nøglerne til Statsministeriet fire år senere.

Jeg er sikker på, at vi kan få en aftale med nogle af de røde partier

I indeværende regeringsperiode er den steget – særligt efter ønske fra undervisningsminister Merete Riisager og Liberal Alliance – fra 71 procent til 76 procent.

Men står det til Socialdemokratiet, skal den altså tilbage på samme niveau, som ved slutningen af forrige regeringsperiode. Det forslag fremlagde partiet forud for S-kongressen i 2017.

»Vi har en regering, der skærer på folkeskolen og fører flere penge over i privatskolerne, og det, synes vi, er skævt. Derfor foreslår vi at stoppe overbetalingen af privatskolerne og bruge pengene direkte på folkeskolen,« sagde partiformand Mette Frederiksen til Politiken Skoleliv dengang.

Sådan ser man stadig på det.

»Koblingsprocenten er historisk høj, og de penge vil vi hellere bruge på folkeskolen,« siger den socialdemokratiske undervisningsordfører Annette Lind.

Det skal lande et sted mellem Socialdemokratiet og de blå partier

Politiken Skoleliv har forholdt Annette Lind, at der ingen opbakning er til det socialdemokratiske forslag. Alligevel er hun ganske fortrøstningsfuld.

»Jeg er sikker på, at vi kan få en aftale med nogle af de røde partier. Om det så lige bliver 71 procent er svært at sige,« siger Annette Lind.

Annette Lind, hverken Radikale, Enhedslisten, SF eller Alternativet vil sænke den til 71 procent. Ingen af de partier, som skal bringe jer til magten, vil støtte forslaget. Hvordan forholder I jer til det?

»Sådan er det, når man laver forlig. Det er en forhandling.«

Går Socialdemokratiet fortsat til valg på at sænke den til 71 procent?

»Ja.«

SF: Måske 74 procent

Men måske er der stadig et spinkelt håb. Som det eneste parti kommer SF nemlig det socialdemokratiske forslag en anelse til undsætning.

Undervisningsordfører og gruppeformand Jacob Mark mener ikke, at det er afgørende, hvor høj eller lav koblingsprocenten er. Det vigtige er, at den bliver »socialøkonomisk«, så pengene i højere grad tilgår de skoler, som tager et socialt ansvar.

Men skal han absolut sige et tal, lander han på 74 procent.

»Det skal lande et sted mellem Socialdemokratiet og de blå partier, og så er det vigtigt med en bred aftale,« siger Jacob Mark.

Hos regeringspartierne afviser man ligeledes det socialdemokratiske forslag. Venstre og Konservative mener begge, at koblingsprocenten er fornuftig, som den er. Liberal Alliance vil derimod gerne hæve den til 80 procent, siger undervisningsordfører Henrik Dahl.

Dansk Folkeparti mener også at koblingsprocenten skal blive på de nuværende 76 procent, og partiets skoleordfører Alex Ahrendtsen kalder både Liberal Alliance og Socialdemokratiets forslag for »ekstreme«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: