Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Holm/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Ritzau Scanpix

Fredag er kvote 2- ansøgningerne til læreruddannelsen offentliggjort. (Arkivfoto)

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færre søger ind på læreruddannelsen via kvote 2

Kvote 2-ansøgningerne kan være en indikation på optaget til sommer. Og i år er der sket et fald i antallet af personer, som søger den vej ind på læreruddannelsen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Antallet af ansøgninger til læreruddannelsen via kvote-2 er faldet med tre procent i forhold til sidste år. Det oplyser Danske Professionshøjskoler.

Der har siden sidste år været et generelt fald i ansøgninger til kvote-2  på tre procent ifølge Uddannelsesministeriet.

Kvote 2-ansøgningerne kan være en indikation på optaget til sommer.

Ved optaget i sommer havde tre ud af fem uddannelsesinstitutioner færre optagne end det foregående år. Det største fald på 21 procent stod professionshøjskolen UC Syd for. Til gengæld har UC Syd i år oplevet en stigning på samlet 14 procent fra 197 til 224 1. prioritetsansøgere til læreruddannelsen.

Netop på UC Syd har prorektor Alexander von Oettingen i et interview med Politiken Skoleliv tidligere sagt, at læreruddannelsen skal løftes kvalitativt med flere fagfaglige tiltag.

»Hvis det lykkes at gøre det på professionshøjskolerne, så tror jeg, at læreruddannelsen ligger rigtigt her. Men det gør den altså kun, hvis vi får opbygget meget mere forskningskapacitet og meget mere kritisk masse,« sagde Alexander von Oettingen i januar med henvisning til den debat, der jævnligt dukker op om, hvorvidt læreruddannelsen ville have bedre af at ligge på universitetet.

Flere politiske partier ønsker således at uddanne lærere på universiteterne, mens sektoren selv har afvist ideen med det argument, at der ikke er brug for mere fagfaglighed, men tværtimod mere praksis.

Hård kritik af læreruddannelsen

Debatten fik fornyet liv, da en stor evaluering af læreruddannelsen i januar konkluderede, at både studieintensiteten og det faglige niveau er for lavt.

Det vakte bekymring hos uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), som vil drøfte konklusionerne med forligsparterne på Christiansborg.

Læreruddannelsen blev senest reformeret i foråret 2013 med daværende uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (R) i spidsen.

Ifølge Elsbeth Jensen, der er uddannelsesdekan for læreruddannelsen i VIA, er der flere naturlige årsager til tilbagegangen i antallet af kvote 2-ansøgninger.

»Vi befinder os i øjeblikket i en tid med højkonjunktur, hvor det er relativt nemt at få velbetalt arbejde, og det ved vi særligt påvirker professionsuddannelserne. Samtidig tror jeg, der er en række samfundsmæssige forhold, som peger ud over de enkelte uddannelser. Eksempelvis har arbejdsvilkårene for de store velfærdsprofessioner jo været meget til debat de seneste år, og det kan måske afholde nogen fra at søge,« siger hun.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden