Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sofie Amalie Klougart/ Ritzau Scanpix
Foto: Sofie Amalie Klougart/ Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Handicappede står dårligere i jagt på en ungdomsuddannelse: »Det er min fremtid, det handler om«

Hvis idræt udtrækkes som prøvefag, risikerer elever med handicap, at de må vinke farvel til folkeskolens afgangsbevis. Det er blandt andet tilfældet for Annie Rose Løbner fra 8.a på Aalykkeskolen i Kolding. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) anerkender urimelighed.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Annie Rose Løbner går i 8. klasse på Aalykkeskolen i Kolding. Når hun næste sommer siger farvel til folkeskolen, drømmer hun lige som flere af hendes klassekammerater om at blive optaget på Kolding Gymnasium.

Men hendes vej til at blive optaget, bliver muligvis lidt længere end de andre elever i klassen.

Annie Rose Løbner er nemlig født med dværgvækst, og idrætstimerne på skolen gjorde ondt i hendes krop. Derfor valgte hun at blive fritaget.

Reglerne er bare sådan, at det kan stille hende ringere, at hun har valgt idrætsfaget fra. Hvis idræt bliver udtrukket som prøvefag, vil Annie Rose Løbner ikke have mulighed for at deltage i eksamen. På den måde vil hun ende med blot seks aflagte afgangsprøver i stedet for de syv, det kræves for at bestå.

Det betyder, at hun ikke kan få sit afgangsbevis.

Det fratager mig nogle muligheder, som mine kammerater har

»Jeg synes virkelig ikke, det er rimeligt. Jeg kan jo ikke bruge idræt på samme måde som andre, og jeg kan jo ikke selv gøre for det. Det fratager mig nogle muligheder, som mine kammerater har,« siger hun.

Annie Rose Løbners klasselærer, Anne Marie Esmann, gik tidligere på skoleåret til sin skoleleder for at få oplyst reglerne på området. Desværre var svaret ikke, hvad hun havde håbet på.

Det er nemlig ikke muligt at få trukket et andet prøvefag end idræt, fordi man har et handicap.

»Jeg synes, at det er forkert. Annie bliver stillet dårligere end sine klassekammerater. Hvis en elev tror på islam, skal den elev selvfølgelig ikke op til kristendomskundskab. Så får man et andet fag i stedet. Så jeg synes, at det er urimeligt, at det ikke også gælder for en elev med handicap i idræt,« siger hun.

Anne Marie Esmann tog derefter kontakt til Socialdemokraternes Troels Ravn, der har stillet spørgsmål til undervisninigsminister Merete Riisager (LA). Det spørgsmål vender vi tilbage til.

Redegørelse af reglerne fra ministeriet

Idræt blev vedtaget som et prøvefag, da Folketinget i slutningen af 2013 vedtog folkeskolereformen.

Dengang lød begrundelsen blandt andet fra daværende undervisningsminister Christine Antorini (S), at »idræt har ligeså stor status som andre fag, og så er det egentlig mystisk, at det ikke skal tælle på afgangsbeviset.«

Hvis man dykker helt ned i reglerne for folkeskolens afgangsprøve, står det klart, at elever, der bliver fritaget for idræt, mister deres retskrav på at blive optaget på en gymnasial uddannelse, hvis idræt altså udtrækkes til prøve.

Der er dog flere andre måder, hvorpå en elev kan få adgang til gymnasiet, oplyser Undervisningsministeriet til Politiken Skoleliv.

»En handicappet elev, der ikke har aflagt prøve i idræt, såfremt dette fag var udtrukket til prøve, vil kunne optages efter en konkret vurdering,« skriver Undervisningsministeriet.

Det betyder, at Annie Rose Løbner vil skulle aflægge en firetimers skriftlig prøve i fagene dansk, engelsk, matematik og fysik/kemi. Desuden skal hun til en samtale, der skal afdække hendes personlige og sociale forudsætninger for at gennemføre en gymnasieuddannelse.

Når jeg var til idræt, kunne jeg ikke være med. Jeg blev hurtigt træt, og jeg kunne ikke lave det samme som de andre. Så kunne det være, at jeg sad og læste. Det gjorde mig ked af det, for jeg ville gerne være med

Annie Rose Løbner synes, at reglerne er urimelige. Hun er en meter og tyve centimeter, og idrætstimerne endte ofte med, at hun måtte lave noget andet end sine klassekammerater. Hun er ellers i stand til at dyrke nogle former for sportsgrene - som eksempel har hun i årevis gået til ridning.

Men idrætstimerne på skolen tog ofte udgangspunkt i mere fysisk krævende sportsgrene som eksempelvis boldspil.

»Når jeg var til idræt, kunne jeg ikke være med. Jeg blev hurtigt træt, og jeg kunne ikke lave det samme som de andre. Så kunne det være, at jeg sad og læste. Det gjorde mig ked af det, for jeg ville gerne være med,« siger hun.

Anne Marie Esmann ærgrer sig over, at hendes elev risikerer at skulle ad omvej til gymnasiet.

»Det kan godt være, at hun kan komme ind på andre måder, men vejen er længere. Det er et ekstra slagsmål for de elever, der har handicap. Jeg kender også til andre eksempler, og det er jo ikke fair, at man stiller nogle elever dårligere på grund af et handicap,« siger Anne Marie Esmann.

Minister anerkender urimelighed

Klasselærer Anne Marie Esmanns henvendelse til Socialdemokraternes Troels Ravn fik politikeren til at sende et spørgsmål til undervisningsministeren.

Spørgsmålet, der blev sendt 21. februar, lød:

»Mener ministeren, at det er rimeligt, at en elev i folkeskolen ikke kan bestå folkeskolens afgangsprøve, hvis eleven er fritaget i faget idræt grundet et fysisk handicap?«

Det mener jeg, ikke er rimeligt

Svaret fra Riisager kom tilbage 28. februar, og der fremgår det blandt andet , at ministeren har iværksat en vejledningsindsats, der har til formål at få flere skoler til at tilrettelægge både idrætsundervisningen og afgangsprøven, så elever med handicap kan deltage.

Desuden vil Merete Riisager udsende et hyrdebrev til kommunerne, der gør opmærksom på reglerne. Hun skriver dog også, at hun »er blevet opmærksom på, at elever med handicap kan blive stillet forskelligt i forhold til at bestå folkeskolens afgangseksamen.«

»Det mener jeg, ikke er rimeligt,« skriver ministeren.

Annie Rose Løbner håber, at reglerne bliver ændret, så hun får lige vilkår med sine klassekammerater.

»Det er min fremtid, det handler om. Jeg kan ikke blive tømrer, som andre kan. Jeg skal bruge mit hoved. Så jeg håber, at det bliver lavet om,« siger hun.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden