Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I løbet af året har der været stor debat om, hvorvidt mobiltelefoner hører til i skolen. Men et egentligt forbud fra Christiansborg er der ikke kommet. Og så er hende til venstre i øvrigt stadig minister. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I løbet af året har der været stor debat om, hvorvidt mobiltelefoner hører til i skolen. Men et egentligt forbud fra Christiansborg er der ikke kommet. Og så er hende til venstre i øvrigt stadig minister. (Arkivfoto)

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets quiz: Hvem var bedst til at se i spåkuglen?

I begyndelsen af året stillede vi en række spørgsmål om 2018. Her kommer svarene.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil lærerne strejke? Får privatskolerne færre penge? Fortsætter Merete Riisager (LA) som undervisningsminister?

Sådan lød nogle af spørgsmålene i årets quiz, som vi stillede i begyndelsen af 2018.

I har været flittige til at spå, og her kommer svarene.

Skolequizzen 2018

Spørgsmål 1: Ved folkeskolens afgangsprøver maj/juni 2017 opnåede folkeskoleeleverne et karaktergennemsnit på 7,1. Vil eleverne få et højere gennemsnit ved udgangen af 2018?

Svar: JA. Eleverne har været dygtige i år. Ved afgangsprøverne i 2018 opnåede de et samlet karaktergennemsnit på 7,3.

Spørgsmål 2: En række skoler har indført totalt mobilforbud. Vil der på Christiansborg i 2018 blive vedtaget et krav om at indføre mobilforbud på alle folkeskoler?

Svar:NEJ. Der har været masser af debat om mobilerne i skolen, og flere forskere har advaret mod for meget skærmtid, men der er endnu ikke indført et forbud fra politisk hold.

Spørgsmål 3: Regeringen har i 2017 lavet en finanslov, hvor koblingsprocenten bliver hævet fra 75 til 76 procent. Laver regeringen i 2018 en finanslov, hvor koblingsprocenten bliver sænket til under 76 procent?

Svar: NEJ. Godt nok tog det en rum tid at få finansloven lirket på plads, men det var med al sandsynlighed ikke på grund af komblingsprocenten. Den er nemlig stadig den samme.

Spørgsmål 4: I 2017 gik 17 procent af eleverne på frie grundskoler. Vil andelen være højere ved udgangen af 2018?

Svar: NEJ. Ifølge Undervisningsministeriets opgørelse er andelen ikke steget i år, den er faktisk helt uændret. Det er nemlig også lige præcis 17 procent af eleverne, der går på de frie grundskoler i 2018.

Spørgsmål 5: Carl Holst, der er kirke-, social- og indenrigsordfører for Venstre, mener, at det skal være muligt for staten at suspendere loven om frit skolevalg i meget belastede områder. Bliver det vedtaget at indskrænke det frie skolevalg i 2018?

Svar: NEJ. Vi har konsulteret med Undervisningsministeriet, som har gjort klart, at hverken parallelsamfundspakken eller andre tiltag har begrænset det frie skolevalg.

Spørgsmål 6: Politikerne på Christiansborg forhandler i disse uger om at styrke de praktiske fag i folkeskolen. Venstre ønsker at indføre en erhvervsrettet linje i udskolingen. Bliver det i 2018 vedtaget at indføre en ny erhvervsrettet linje i de ældste klasser?

Svar: NEJ. I november blev samtlige partier undtagen Enhedslisten og Alternativet enige om en ny aftale, som skal lokke flere unge mod erhvervsuddannelserne. Aftalen betyder blandt andet, at elever i de ældste klasser skal møde flere praktiske fag og kan tage valgfag på erhvervsskolerne. Samtidig skal 10. klasse have mere praktisk indhold end i dag. Men altså ingen ren erhvervsrettet linje i udskolingen i denne omgang.

Spørgsmål 7: Folkeskoleforligskredsen består af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF. Er alle partier fortsat med i forligskredsen ved udgangen af 2018?

Svar: JA. Selv om man godt kan blive i tvivl nogle gange, når Socialdemokratiet f.eks. kræver at få flyttet folkeskoleforhandlingerne fra undervisningsministeren over til finansministeren, så er forligskredsen fortsat intakt.

Spørgsmål 8: En række muslimske friskoler har mistet deres offentlige tilskud i 2017 og har måttet lukke. Vil der lukke flere end tre muslimske friskoler i 2018?

Svar: NEJ. I år har to muslimske friskoler måttet lukke. Det gælder Lykkeskolen i Aarhus og Iqra Privatskole i København.

Spørgsmål 9: Socialdemokratiet vil afskaffe nationale test i 2. og 3. klasse. Bliver det vedtaget at sløjfe nationale test for de mindste klasser i 2018?

Svar: NEJ. Godt nok bliver der ofte rejst en kritik af de nationale test, men de er stadig en del af skolen.

Spørgsmål 10: Overenskomstforhandlingerne mellem lærerne og KL er gået i gang. Bliver der udløst konflikt, så lærerne strejker?

Svar: NEJ. Under de dramatiske forhandlinger varslede lærerne sammen med de øvrige offentligt ansatte konflikt, og de offentlige arbejdsgivere varslede lockout mod lærerne og alle andre offentligt ansatte. Men i 11. time nåede parterne til enighed, og hverken strejke eller lockout trådte derfor i kraft.

Spørgsmål 11: Overenskomstforhandlingerne med de enkelte organisationer skal være afsluttet d. 28. februar 2018. Får lærerne en ny arbejdstidsaftale?

Svar: NEJ. Frem for et nyt sæt arbejdstidsregler fik lærerne ved overenskomstforhandlingerne nedsat en kommission, som frem til 2021 skal se på reglerne og komme med forslag til ændringer.

Spørgsmål 12: Skole og Forældre skal vælge ny formand i 2018. Bliver der kampvalg om formandsposten for Skole og Forældre?

Svar: JA. Der var hele fire kandidater til posten som formand for Skole og Forældre. Rasmus Edelberg blev valgt som ny formand.

Spørgsmål 13: Udgiver Stefan Hermann en ny bog i 2018?

Svar: NEJ. Vi har kigget og kigget, men det ser altså ud til, at produktive Stefan Hermann ikke har udgivet nogen bog i år.

Spørgsmål 14: I 2017 blev skoleleder Rani Hørlyck fra Søndervangskolen i Aarhus nomineret til årets dansker af Berlingske. Bliver enten en skoleleder eller en skolelærer nomineret til årets dansker i 2018?

Svar: NEJ. Der var ingen skolefolk blandt den nominerede i år.

Spørgsmål 15: Et udvalg er ved at kigge på karakterskalen. Bliver det vedtaget at indføre en ny karakterskala i 2018?

Svar: NEJ. Evalueringen af karakterskalaen er i skrivende stund fortsat undervejs, og der er endnu ikke vedtaget nogen ændringer af 7-trinsskalaen. Evalueringen skal i øvrigt bl.a. se på, om der er gået inflation i karaktergivningenen, og om der er tilstrækkelig mulighed for at anerkende den ekstraordinære indsats i den nuværende 7-trinsskala.

Spørgsmål 16: 2.691 unge blev optaget på lærerstudiet i juli 2017. Vil det tal være højere ved optaget i 2018?

Svar: NEJ. Ved optaget i juli i år fik 2.610 ansøgere tilbudt en plads på læreruddannelsen. Lidt hurtig hovedregning siger, at det er 81 personer færre end sidste år.

Spørgsmål 17: I 2017 aflyste Gribskolen i Græsted den årlige julegudstjeneste. Vil skolen indføre den igen i 2018?

Svar: TJA. I år har skolen besluttet, at det er op til den enkelte lærer selv at bestemme, om klassen skal til julegudstjeneste i skoletiden. Er det samme, som at skolen har genindført julegudstjeneste? Tja. Den benhårde jury har på det foreliggende grundlag besluttet, at spørgsmålet udgår som følge af gråzone.

Spørgsmål 18: Er Merete Riisager stadig undervisningsminister ved udgangen af 2018?

Svar: JA. Merete Riisager er fortsat minister. Hun har imidlertid meddelt, at hun ikke genopstiller ved det kommende folketingsvalg.

Årets vinder er en teamindsats bestående af skolelærer Susanne Klaris og hendes 9. klasse fra  Fælleshåbsskolen i Vejle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden