0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolebestyrelsesformand på lukningstruet friskole: Vi blev straffet på trods af grundig oprydning

Det er et tab for hele København, at landets største muslimske friskole må dreje nøglen om, siger Iqra Privatskoles bestyrelsesformand. Han kritiserer beslutningen, fordi skolen ifølge ham har været igennem en kraftig ransagning.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For fjerde gang på lidt over et år lukker en muslimsk friskole. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) oplyste nemlig mandag, at landets største muslimske friskole, Iqra Privatskole, der ligger på Nørrebro i København, mister sit tilskud fra og med december.

»Styrelsen skal varetage statens kreditorinteresse og kan derfor ikke fortsætte med at udbetale tilskud til skolen. Skolen har gennem længere tid været under skærpet tilsyn - både pga. problemer med skolens økonomi og med undervisningskvaliteten,« siger Birgitte Hansen, direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, i en udtalelse på styrelsens hjemmeside.

Tilbage står knap 400 elever, lærere og andet personale, der skal starte en ny tilværelse, når landets største muslimske friskole drejer nøglen om. Og det er en nedtrykt skolebestyrelsesformand, der må indse, at skolen ikke har en chance for at overleve.

»Det er umuligt for os at køre videre uden statstilskud. Tilskuddet går jo i høj grad til sådan noget som lønninger til lærerne. Man kan ikke drive en privatskole uden statstilskud, det kan man simpelthen ikke, så vi kan ikke køre videre,« siger Jacob Jabr til Politiken Skoleliv.

Et smæk på 16 millioner

Iqra Privatskole har flere gange været i mediernes søgelys på grund af en række sager om antidemokratiske tendenser blandt tidligere ansatte. Blandt andet kunne Berlingske i 2017 beskrive, at daværende viceskoleleder Shahid Mehdi rådede unge til at undgå ikke-muslimske venner. Det er også blevet beskrevet, at den tidligere bestyrelsesformand bedrev ægteskabsrådgivning på skolen.

Sagerne førte i februar til et krav om tilbagebetaling af 16 millioner kroner. Det er i sidste ende de 16 millioner, der bliver skolens endeligt.

STUK mener i hvert fald, at økonomien på Iqra Privatskole er så dårlig, at der ikke er penge til at drive skolen videre fra næste år. Det viser afgørelsen, som Politiken Skoleliv har fået aktindsigt i.

Vores skole har et grundlag, der hviler på islams værdier. Er det for galt til, at vi må fortsætte?

Men Jacob Jabr er alligevel utilfreds. Han er ligesom skolens ledelse trådt til, efter at sagerne udspillede sig.

Millionbeløbet, I skulle betale tilbage, var som følge af en række uheldige sager. Mener du alligevel, at det er uretfærdigt, I skulle betale de penge tilbage?

»Nej, jeg accepterer, at det ikke var i orden, hvad der skete tidligere. Det var derfor, jeg gik ind i det her og sagde, at nu skal vi rydde op. Og vi har rettet op. Det har kostet 15 lærere, vi har en ny skoleleder og en ny bestyrelse, men vi har ikke en chance for at få rettet op på økonomien. Man kan ikke sige, at en skole skal betale så mange millioner tilbage med så kort frist. Så lukker man jo skolen,« siger Jacob Jabr.

Skolen havde ifølge afgørelsen bedt om at få sat tilbagebetalingen på pause, men det ville Styrelsen fra Undervisning og Kvalitet altså ikke være med til.

Desuden havde Iqra Privatskole ifølge STUK fremlagt et budget, der blandt andet forudsatte, at skolen ville have 30 elever ekstra til september 2019.

Den fjerde i rækken

Flere friskoler med muslimsk grundlag er lukket det seneste år. I september 2017 måtte Nord-Vest Privatskole i København lukke, senere fulgte Al-Salam Skole i Odense og Lykkeskolen i Aarhus. Jacob Jabr frygter, at andre skoler får længere snor end skoler med muslimsk grundlag.

»Jeg tænker, at STUK slår ned på os på grund af det rod, der var tidligere. Vores skole har et grundlag, der hviler på islams værdier. Er det for galt til, at vi må fortsætte? Danmark er jo det land, jeg investerer i, det land jeg bor i, og det land jeg ønsker, at mine børn skal vokse op i. Alligevel tror jeg, at det er på grund af vores værdier, vi bliver lukket«, siger han.

De seneste år har tilsynet med de frie og private skoler haft et særligt fokus på det såkaldte frihed- og folkestyrekrav, der byder skolerne at forberede eleverne på et liv i et demokratisk samfund som det danske.

Iqra Privatskole har været i tilsynets søgelys siden maj 2017. Siden marts i år har tilsynet været skærpet. Et skærpet tilsyn betyder blandt andet, at der indsættes en observatør i skolens bestyrelse. Der bliver også afholdt møder mellem repræsentanter fra styrelsen og skolens ledelse, skolens bestyrelse, skolens lærere og skolens lokale tilsynsførende. Styrelsens folk kan også vælge at have samtaler med nogle af skolens elever, medmindre den enkelte elevs forældre modsætter sig.

Der er for nuværende ikke en endegyldig dato for, hvornår eleverne får sidste dag på skolen.

»Jeg har møde med bestyrelsen og forældrene i dag. Og der vil vi så blive klogere på, hvornår vi lukker. Det er næsten 400 børn, der bliver straffet her. Min egen søn går i 9. klasse, og han skulle afslutte sin skoletid med sine gode venner. Han får ikke lov at afslutte på sin skole efter 10 år på skolen,« siger Jacob Jabr.

Ifølge Iqra Privatskoles egen hjemmeside huser skolen 371 elever med baggrund fra fortrinsvis arabiske lande, fordelt fra børnehaveklasse til 9. klasse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden