Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kasper Løftgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Kasper Løftgaard/Ritzau Scanpix

Et af elementerne i den nye aftale er, at elever i 7. og 8. klasse fremover have et obligatorisk praktisk/musisk valgfag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bredt politisk flertal styrker de praktiske fag i skolen

Regeringen har sammen med resten af forligskredsen landet en aftale om at indføre mere praksisfaglighed i folkeskolen. Målet er at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det skal fremover være obligatorisk for alle elever i 7. og 8. klasse at tage et toårigt praktisk eller musisk valgfag.

Sammen med forligskredsen om folkeskolen har regeringen tirsdag landet en aftale, der skal sikre et større praktisk fokus i folkeskolen.

Udover det praktiske valgfag, der kan afsluttes med en prøve i 8. klasse, hvis den enkelte kommune beslutter sig for det, vil de politiske partier gøre den obligatoriske projektopgave i 9. klasse mere praksisnær. Partierne vil desuden give alle elever ret til erhvervspraktik og sætte gang i et udviklingsprojekt, der skal munde ud i materiale, som skolerne kan bruge til at styrke det praktiske i skolen.

Efter mange års elevflugt fra håndværkeruddannelserne er forhåbningen, at aftalen vil lokke flere til at tage en erhvervsuddannelse, siger Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

»Jeg håber, at med de skruer, vi nu tager i brug, så vil rigtig mange elever få øje på, at de har nogle kompetencer, som de ellers ikke anvender i skolehverdagen. Og at det på den lange bane vil få dem til at vælge erhvervsvejen.«

Samme håb har undervisningsminister Merete Riisager (LA), som peger på, at mere konstruktion og teknik skal »tænde elevernes håndværkerdrømme«.

I marts viste årets ansøgertal til ungdomsuddannelserne, at der fortsat er lang vej til regeringens målsætning om, at 25 procent af folkeskolens afgangselever i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. Kun 0,9 procentpoint flere unge har i år søgt en erhvervsuddannelse.

Aftale er kun »første fase«

Det var på det bagtæppe, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig under Folketingets afslutningsdebat bebudede, at regeringen til efteråret vil komme med et udspil, der skal sætte skub i ansøgningen til erhvervsuddannelserne.

I den nye politiske aftale om praksisfagligheden fremgår det da også, at den kun er »første fase«.

»Det er første skridt, og så kommer næste skridt til efteråret,« siger Anni Matthiesen.

Hun peger på, at der blandt andet er en ambition om at gøre faget håndværk og design til et obligatorisk prøvefag.

Til efteråret vil aftalepartierne desuden diskutere mulighederne for at justere uddannelsesparathedsvurderingen, hedder det i aftalen.

Et flertal har tidligere aftalt, at vurderingerne af elevernes uddannelsesparathed fremover også skal indeholde en vurdering af elevens parathed til at tage en praktisk uddannelse.

»Smuk aftale«

Det obligatoriske valgfag, som nu indføres, ventes at kunne træde i kraft fra skoleåret 2019/20. Det betyder, at prøverne i de praktiske eller musiske valgfag første gang vil kunne afholdes i sommeren 2021.

Desuden er aftalepartierne enige om, at timerne skal hentes inden for rammerne af elevernes eksisterende skoledag.

Hos Dansk Folkeparti er folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen meget tilfreds med at få mere praktiskfaglighed ind i skolen.

»Det har længe været en drøm for os at styrke både de praktiske og musiske fag. Det er en smuk aftale, som vi håber, eleverne vil blive glade for,« siger han i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiet mener, at partierne med aftalen er »et stort skridt nærmere« at fokusere på kloge hænder - ikke kun kvikke hoveder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden