Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store ambitioner på lærernes kongres: Inden nytår skal der ske forbedringer på alle arbejdspladser

Bondo og KL lovede samstemmende at skabe konkrete forbedringer for lærerne og styrke samarbejdet på DLF's ekstraordinære kongres om OK18.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De var ikke helt enige om, hvordan arbejdstøj ser ud.

Lærerformand Anders Bondo Christensen var i afslappet mørkeblå sommerskjorte. Kommissionsformand Per B. Christensen havde valgt en skjorte i mere formel udgave, og formanden for KL's Børne- og Undervisningsudvalg, den socialdemokratiske Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen, var i dagens anledning trukket i jakkesæt og et postkasserødt slips.

Uanset den varierede fremtoning var de tre hovedtalere ved Danmarks Lærerforenings ekstraordinære OK18-kongres dog enige om, at det var arbejdstøjet, de var trukket i. Og om, at skjorteærmerne, uanset deres fremtoning i øvrigt, skal rulles op med det samme.

Nok endte overenskomstforhandlingerne med et resultat, der for nogle lærere måske føles som en venteposition indtil næste overenskomst, men aftalen kan, og skal, skabe direkte, mærkbare resultater for alle medlemmer også nu og her, garanterede Anders Bondo Christensen.

»Jeg håber rigtig meget, at vi med det afsæt, vi får i dag, giver hinanden håndslag på, at vi starter arbejdet nu. Vi sidder ikke og venter på en kommission. Der er rigtig mange, som helt forståeligt har sagt, at nu er det bare blevet skubbet yderligere i en overenskomstperiode. Det kan vi være med til at sikre, ikke sker,« sagde han.

Bondo: Vi tager hul på arbejdet nu

Tonen for den ekstraordinære kongres blev bogstaveligt talt slået an allerede under de indledende øvelser, hvor forsamlingen istemte lærerforeningens egen fællessang.

»Der er kræfter, som truer selv arbejdets brusende sang,« lød en af linjerne, og det var netop den slags kræfter, dagens tre hovedtalere samstemmende lovede at sætte al deres energi ind i at afhjælpe.

Og sådan en kraft vil overenskomstresultatet i hvert fald ikke blive, lød det fra Anders Bondo. Heller ikke selvom han havde forståelse for, at mange lærere givetvis er frustrerede og og føler, at resultatet parkerer muligheden for at give arbejdets brusende sang bedre vilkår indtil næste forhandlingsrunde.

Tvært imod er det foreningens opgave at udnytte aftalen som løftestang for konkrete, positive forbedringer for medlemmerne, for det rummer den rig mulighed for, sagde Bondo.

»Hvis det her skal skabe positive forandringer for medlemmerne i deres dagligdag, så kræver det, at hele foreningen på alle niveauer gør en rigtig stor indsats. Det er det arbejde, vi rigtig gerne vil tage hul på. Vi vil gerne sende det signal, at vi er klar allerede nu,« sagde han.

Arbejdstidskommissionen, der er en central del af aften, er nok vigtig, men mindst lige så vigtigt er det, at lærerne oplever, at deres arbejdsvilkår forandres mærkbart til det bedre, og at det sker snart, lød det fra formanden.

»Jeg har det helt personlige håb og den tro, at vi allerede inden året er omme kan sikre, at der er sket en positiv udvikling på samtlige de arbejdspladser, hvor Danmarks Lærerforenings medlemmer arbejder. Det er min personlige ambition,« garanterede han.

KL: Fælles ambition at forbedre lærervilkår

KL's formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Thomas Gyldal Petersen med det røde slips, istemte ambitionen om at tage hul på et nyt og handlekraftigt samarbejde om folkeskolen.

Flankeret af lærerforeningens to røde faner, der passede til slipset, indledte han med et skælmsk »kammerater!« fra talerstolen, inden han kunne forsikre de delegerede lærere om, at KL vil lægge alle kræfter i at få gang i et godt samarbejde - både ved at understøtte kommissionen og i det konkrete samarbejde med Danmarks Lærerforening om skolen.

»Vi (KL og DLF, red.) er allerede i gang med at drøfte ideer til nye, fælles tiltag, også inden for de områder, hvor vi af erfaring ved, at det kan være svært at nå hinanden hurtigt,« fortalte han.

»Vores opgave bliver at sætte handling bag ordene og omdanne vores aftale om en ny start for folkeskolen til målbare og mærkbare initiativer, der flytter noget i praksis. Så Anders, din ambition om, at det her skal kunne mærkes på arbejdspladserne, er en ambition, vi deler,« lød det.

Den ambition, fortalte han, er del af en vision om folkeskolen som den vigtigste bærende samfundsinstitution. Skolen skal med hans ord fungere som en »social trampolin,« der lykkes med at give alle, som hopper indenfor, et godt afsæt til at komme op i højere luftlag.

Hvis den skal kunne det, skal den både danne og uddanne,sagde Thomas Gyldal. Det kræver, at lærerne har en stærk faglighed, som de kan bringe i spil - og så kræver det måske, at der bliver slækket på kravene om mål og prøver.

»Måske har vi i hele vores fokus på test og resultat lagt så meget vægt over i uddannelsessporet, at vi glemte dannelsen. Den skal vi have tilbage, for de to ting er jo sådan set gensidigt understøttende, og afhængige. Det kræver tillid, og det kræver opbakning til folkeskolen,« sagde han.

Ingen enighed om kommissionsmedlemmer

Efter mandagens afstemningsresultat kunne formanden for undersøgelseskommissionen om lærernes arbejdstid, Per B. Christensen, også officielt tage hul på sit arbejde. Han var den tredje taler, der foran de røde faner kunne fortælle om sin del af det arbejde, der nu skal i gang.

Detaljerne ville han ikke løfte sløret for endnu, men han optegnede nogle sigtelinjer for arbejdet, startende med en slet skjult opfordring til KL og Danmarks Lærerforening om at skyde deres nye samarbejde i gang med at blive enige om anbefalinger til den kommission, Per B. Christensen skal sammensætte.

»Jeg vil bruge lejligheden i dag til at sige, at det vil være rigtig hjælpsomt af parterne, hvis de kan  enes om nogen af de medlemmer, der skal sidde i kommissionen,« sagde han.

Kommissionsformanden gentog også sit ønske om at skabe en lille, operationel kommission med en blanding af praktiske og forskningsmæssige indfaldsvinkler. Endnu er der ikke sat navne på medlemmerne, men truppen skal gerne være på plads inden sommerferien, sagde Per B. Christensen.

I sensommeren skal kommissionen tage hul på den indledende analysefase og se på eksempler på både gode og dårlige samarbejdsformer. Derefter følger en opsamlingsfase, inden kommissionen i andet halvår af 2019 kommer med sine konkrete anbefalinger.

»Hele kommissionsarbejdet skal være færdigt ved udgangen af 2019, så ja, vi får travlt. Men det er kun godt med et vist pres,« sagde Per B. Christensen.

»Og så skal parterne jo vise os den tillid efterfølgende at have et tilsvarende tempo på,« sagde han.

Nye toner fra KL

Blandt kongressens delegerede var der udbredt tillid til, at de tre hovedpersoner har både muligheden for og vilje til at skabe resultater.

Birgitte Sand fra Skiveegnens Lærerforening tror på, at der i højere grad end tidligere er momentum for at skabe resultater parterne imellem. Hun hæftede sig især ved det, hun synes lød som nye, lovende toner fra KL.

»Det var godt at se, at der var god samklang mellem KL og Danmarks Lærerforening. Thomas Gyldal lagde op til et godt samarbejde, og jeg tror på, at det ikke var tomme ord - det virker, som om der rent faktisk er en anden holdning i KL, og det er lovende,« sagde Birgitte Sand.

Skibonitten havde selv en klar opfordring til, hvor Anders Bondo og KL kan sætte ind med de forbedringer, som de luftede fælles ambitioner om at gennemføre, inden året er slut.

»Mange af mine kollegaer sidder nu og planlægger næste skoleår og oplever i den forbindelse, at de får flere undervisningstimer og dermed mindre forberedelsestid. Det er der ikke meget forbedring over. Mange steder er kommunekassen ikke tom, så der kunne man godt bruge flere penge på folkeskolen - det kræver bare, at man prioriterer det,« siger hun.

Fælles mål lover godt for samarbejdet

Formanden for Randers Lærerforening, Leif Plauborg, så også optimistisk på mulighederne for at forbedre lærernes vilkår, selvom der ikke fulgte en arbejdstidsaftale med overenskomsten.

»Nogle steder har man allerede set konkrete ændringer, fordi kommuner, der ikke har lokalaftaler, er gået i gang med at drøfte forskellige muligheder for at lave aftaler. Men det kan også handle om, at man skal justere noget de steder, man allerede har aftaler,« sagde han.

Han glædede sig over, at KL og Danmarks Lærerforening begge lagde op til, at samarbejdet på både lokalt og centralt plan skal være bedre og også omfatte områder, som traditionelt er svære at blive enige om. I sidste ende har de to parter et fælles hovedmål, og det er det, de har brug for at holde fast i, mener han.

»Lærerne har brug for en god folkeskole at arbejde i, og kommunerne har brug for en god folkeskole, for at eleverne bliver til de rigtig gode borgere, de skal. I virkeligheden er det det, der er målet, og det er jo fælles. Det skal de hage sig fast i, nu når de trækker i arbejdstøjet,« siger han.

Hvad angår det der arbejdstøj, nåede parterne et skridt tættere på hinanden allerede til kongressen.

Det sørgede KL's Thomas Gyldal Petersen for, da han med drilsk glimt i øjet sluttede sin tale med at give Anders Bondo et slips fra sin egen tidligere arbejdsplads i fagforeningen Dansk Metal. Som en humoristisk, symbolsk gestus.

Så vidt altså et mødested mellem fagforening og kommunerne, hvad arbejdstøjet angår. Om der også vil vise sig mødesteder, hvad arbejdstiden angår, vil den kommende tid vise.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden