Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen og DF vil blandt andet gøre faget håndværk og design obligatorisk i udskolingen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen og DF: Praktisk fag skal være obligatorisk i de ældste klasser

Håndværk og design skal være obligatorisk prøvefag i de ældste klasser, mener regeringen og Dansk Folkeparti, som er enige om fem forslag, der skal sikre mere praktisk undervisning i folkeskolen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter måneders drøftelser i forligskredsen er regeringen og Dansk Folkeparti enige om, hvordan de praktiske fag skal styrkes i i folkeskolen.

Partierne foreslår blandt andet, at faget håndværk og design skal gøres obligatorisk i de ældste klasser, og at det skal afsluttes med en prøve.

Som det er i dag, slutter de praktiske fag for de fleste elevers vedkommende efter 6. klasse.

»Udskolingen er nærmest blevet støvsuget for praksisfaglige fag. Undervisningen her afspejler slet ikke, at praktisk forståelse og det at kunne et håndværk i den grad også tæller. Det skal vi ændre, og det er der bred enighed om i forligskredsen,« siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i en pressemeddelse.

Efter mange års elevflugt fra håndværkeruddannelserne har et bredt flertal af partierne længe været parat til at sikre et større praktisk fokus i folkeskolen, som gerne skal lokke flere unge mod erhvervsuddannelserne.

For nylig viste årets ansøgertal til ungdomsuddannelserne, at der fortsat er lang vej til regeringens målsætning om, at 25 procent af folkeskolens afgangselever i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. Kun 0,9 procentpoint flere unge har i år søgt en erhvervsuddannelse.

Praktisk projektopgave, men ingen erhvervslinje

Regeringen og DF foreslår fem initiativer, der skal ændre udviklingen. Ud over faget håndværk og design skal praksisfaglighed være en del af den obligatoriske projektopgave i 9. klasse. Desuden vil partierne give eleverne mulighed for mere erhvervspraktik og give skolerne flere redskaber til at tilrettelægge praksisfaglige forløb.

Selvfølgelig står jeg inde for de her fem punkter, men jeg ser også gerne, at pakken måske endda kan vokse lidt

»Det praktiskfaglige har i en del år været forsømt i folkeskolen, og dermed har det også været vanskeligt for mange unge at få øje på det spændende ved at vælge en erhvervsuddannelse. Det, håber jeg, vi kommer til at rette op på ved nu blandt andet at sætte øget fokus på håndværket,« siger Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Venstre har tidligere foreslået at oprette en decideret erhvervsrettet linje på folkeskolens ældste klassetrin for at give praksisfaglighed bedre rammer, men det er ikke en del af det fælles udspil fra regeringen og Dansk Folkeparti.

»Den blev der så ikke plads til, men jeg afventer også, hvad de andre partier i forligskredsen byder ind med, og så må vi tage drøftelsen. Selvfølgelig står jeg inde for de her fem punkter, men jeg ser også gerne, at pakken måske endda kan vokse lidt,« siger Anni Matthiesen.

S: For ensidigt fokus på håndværk og design

I oppositionen ser man også gerne, at rækken af forslag bliver udvidet.

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, glæder sig over, at flere af forslagene er i tråd med de 10 punkter, Socialdemokratiet, Radikale og SF spillede ud med i februar.

»Det ligner jo rigtig meget en del af de ti punkter, som vi har kommet med for snart mange måneder siden,« siger hun.

Dog adskiller regeringen og DF’s forslag sig fra rød bloks på særligt tre områder, siger Annette Lind. Dels efterlyser Socialdemokratiet samarbejdet med erhvervsskolerne i udspillet, dels så partiet gerne, at forslaget om at gøre håndværk og design obligatorisk bliver bredt ud, så eleverne i stedet selv kan vælge mellem de praktiske fag, som er obligatoriske på mellemtrinnet.

Endelig efterlyser Socialdemokratiet, at man ikke kun fokuserer på flere praktiske fag, men også tænker den praksisorienterede undervisning ind i folkeskolens øvrige fag.

»Det vigtigste er, at man har en anderledes pædagogik, sådan at man får en anvendelsesorienteret undervisning også i de almindelige fag. Det tror vi, alle profiterer af,« siger Annette Lind.

Afventer analyse om flytning af 10. klasser

Forligskredsen mødes onsdag for at forhandle forslagene. Partierne har haft drøftelser om en praksisfaglig aftale siden november, og et flertal har allerede aftalt, at vurderingerne af elevernes uddannelsesparathed fremover også skal indeholde en vurdering af elevens parathed til at tage en praktisk uddannelse.

Undervejs har der også lydt andre, mere vidtgående forslag, end udspillet fra regeringen og Dansk Folkeparti rummer - både fra partier i og uden for regeringen.

Blandt andet har Venstre også foreslået at flytte 10. klasse ud på erhvervsskoler for på den måde at give eleverne en tættere tilknytning til erhvervsskolerne og øge søgningen. Det forslag bakkede Socialdemokraterne op om. Også LO foreslog tidligere på måneden at flytte 10. klasse ud på erhvervsskolerne, og her bakkede også SF op.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forholdt sig positivt, men ville afvente et analysearbejde om tilslutningen til 10. klasse, inden hun forholder sig til forslaget. Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen mente, at LO’s forslag var for voldsomt.

»10. klasse kan jo ikke redde hele manglen på faglærte i fremtiden. Men derfor kan man godt åbne for en større fleksibilitet der, hvor det giver mening,« sagde Alex Ahrendtsen dengang.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden