Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
De næste ti dage skal lærerne stemme om den løsning, Anders Bondo Christensen og Kommunernes Landsforening kunne blive enige om.

De næste ti dage skal lærerne stemme om den løsning, Anders Bondo Christensen og Kommunernes Landsforening kunne blive enige om.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag starter OK18-afstemningen i DLF: »Vi bør gå planken ud«

I dag åbner Danmarks Lærerforening for urafstemningen om resultatet fra OK18. En ja- og en nej-siger giver deres syn på, hvad lærerne stemmer om.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det korte af det lange er, at jeg synes, vi skal sende et signal.«

Nicolaj Schaumann er afklaret.

Han er et af Danmarks Lærerforenings medlemmer, som fra i dag, fredag, kan stemme om den aftale, overenskomstforhandlingerne resulterede i. Og han er ikke i tvivl om, at han stemmer nej.

»Mange af mine kollegaer har nærmest post-traumatisk stress oven på både '13 og denne omgang, så de er villige til at sige ja til nærmest hvad som helst. Men jeg synes, vi bør gå planken ud denne gang. Det kan ikke blive ved, sådan som forholdene ude på skolerne er nu,« siger han.

I løbet af de næste ti dage frem til 3. juni skal landets lærere afgøre, om de vil sige ja til aftalen, eller om de vil forkaste den og gå i konflikt. Forud for afstemningen har 23 af 24 hovedbestyrelsesmedlemmer anbefalet et ja, og fra i dag er det så op til lærerne selv at beslutte, hvordan de vil forholde sig.

Lærer på ungdomsskolen UngSlagelse Per Kanstrup håber, at flertallet stemmer ja. Det har han selv tænkt sig at gøre, fordi aftalen efter hans mening er et lille fremskridt frem for intet.

»Jeg ser aftalen som et skridt i den rigtige retning. Hvis det bliver et nej, vil der nok komme et regeringsindgreb som det i 2013, og så vil vi stå med status quo. Omvendt er der aspekter i det her, som er værd at tage med – blandt andet en lønstigning, som trods alt er den største i mange år, og som jo ikke vil være der, hvis vi stemmer nej,« siger han.

Afstemningen bliver afgjort med simpelt flertal på tværs af de forskellige organisationer, så det skal blot være mere end halvdelen, der stemmer for aftalen, for at den vedtages - og omvendt. DLF's stemmer indgår sammen med de øvrige medlemsorganisationer i et samlet resultat på Lærernes Centralorganisations (LC's) område.

Klar til at sætte hårdt mod hårdt

Nicolaj Schaumann, der til daglig arbejder på Mou Skole i Aalborg Kommune, håber derimod, at flertallet lige som han selv stemmer imod aftalen - også selvom det vil betyde konflikt fra 11. juni og potentielt ind i sommerferien.

»Jeg er parat til at gå i strejke. Det er at sætte hårdt mod hårdt, men der er også blevet sat hårdt mod hårdt fra politisk side,« siger Nicolaj Schaumann.

Han har sådan set ikke været i tvivl om, at han ville stemme nej, men dermed ikke sagt, at der ikke er ting, der trækker i modsat retning for ham.

»En lockout som den i ’13 er ikke sjov, og selvom traume er et hårdt ord, er det lidt derhenad for mange af mine kollegaer. Det kan jeg da også selv mærke,« siger han.

Vil ikke blåstemple lov 409

Det er netop et andet resultat fra 2013, som for ham har været tungen på vægtskålen og fået balancen til at vippe i modsat retning; den forkætrede lov 409. Et ja til den nye overenskomstaftale vil nemlig føles som en blåstempling af loven, føler han, og det kan han ikke stå inde for.

»Politikerne og KL forsøger at skille de to ting ad, men faktum er, at skolereformen og vores arbejdsvilkår er blandet sammen. Det kan jeg ikke stemme ja til, for den heldagsskole fungerer for mig slet ikke. Det vil kræve en lov 410, hvis jeg skal blåstemple noget,« siger han.

Hos ja-sigeren Per Kanstrup fra UngSlagelse er udlægningen af overenskomstaftalen en anden.

»Jeg synes ikke, det er en blåstempling af lov 409. Det er en blåstempling af, at nogen udefrakommende skal se på, hvilke forhold der er gode nok, og hvilke der ikke er, i forhold til det folkeskolens formålsparagraf siger, vi skal levere. Det er der brug for, så vi kan komme videre,« siger han.

I de øvrige LC-medlemsorganisationer er afstemningerne allerede i gang. Medlemmerne stemmer elektronisk og har kun mulighed for at stemme ja eller nej - man kan ikke stemme blankt eller 'ved ikke'. Stemmerne skal være afgivet senest 3. juni, og 4. juni meldes resultaterne ud, både for de enkelte medlemsorganisationer og det samlede område, som i sidste ende afgør udfaldet.

Afstemningen er ikke sammenkædet, men fordelt ud på de forskellige områder, og en eventuel konflikt vil derfor bryde ud på LC's område for alle medlemsorganisationerne.

Kommission er vejen videre

Hvis aftalen vedtages, betyder det blandt andet, at kommissionsformand Per B. Christensen kan tage fat på arbejdet med at sammensætte den kreds, der skal komme med en vurdering om spørgsmålet om lærernes arbejdstid.

Kommissionsformanden regner med, at arbejdet i så fald vil begynde efter sommerferien. Anbefalingerne fra kommissionen skal efter aftalen ligge klar i slutningen af 2019.

Hele kommissionsarbejdet har Nicolaj Schaumann ikke stor tiltro til - han kalder det en »glorificeret syltekrukke«.

Per Kanstrup derimod tror på, at man med et ja til kommissionen og resten af aftalen kan sætte skub i parterne. Alternativet er, at Bondo og KL bliver siddende i hvert sit hjørne, uden at nogen af dem giver sig, mens et ja til aftalen er et nødvendigt skridt ned ad en ny, tredje vej, tror han - også selvom vejen formentlig bliver lang.

»Det her tager også tid. Vi kan ikke bare sige, at vi vil lave revolution og omstyrte tingene. Sådan fungerer det – desværre, måske – ikke,« siger han.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden