Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Manden i midten, kommissionsformand Per B. Christensen, går efter at samle en lille, lydhør kreds til kommissionen, der skal blæse nye toner ind i arbejdstidsforhandlingerne.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Manden i midten, kommissionsformand Per B. Christensen, går efter at samle en lille, lydhør kreds til kommissionen, der skal blæse nye toner ind i arbejdstidsforhandlingerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Per B. Christensen skal få parterne til at spille i takt om folkeskolen

Den nye kommissionsformand vil samle en lille, musikalsk trup, der kan få KL og LC til at spille sammen om en bedre folkeskole. Tonerne fra begge parter er fortrøstningsfulde.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De stod helt usædvanligt tæt på hinanden, de to forhandlingsledere, der mødtes til pressemøde på Danmarks Lærerforenings matrikel i København fredag morgen.

Bundet sammen af manden i midten, en rødmosset herre med veltrimmet hvidt skæg og gemytlig mine, var det lige før, de to ellers så stejle modparter kunne have lagt armene om hinanden og manden imellem sig.

Mest af alt lignede de en genforenet musiktrio på vej på turne – Anders, Jacob og Per, klar til at begrave fortidens uenigheder og sammen tage endnu en omgang i manegen.

Men trioen Anders Bondo Christensen, Jacob Bundsgaard (S) og Per B. Christensen er helt ny, og den skal ikke ud og lægge landets spillesteder ned, men bygge folkeskolen op, lyder ambitionen.

Alligevel er »musikalitet« et nøgleord for manden, der i første omgang skal synge for; den nyudnævnte formand for kommissionen om lærernes arbejdstid Per B. Christensen.

»Jeg har sagt ja, fordi der er brug for et nyt afsæt for folkeskolen. Vi skal spille på et andet register og i en anden toneart end tidligere, og derfor skal den lille kommission, vi bliver, ikke tage fat på gamle definitioner. Det er en ny bane, der skal til,« sagde han.

Fælles førstevalg

Den rødmossede midtermand var både KL og LC’s førstevalg til posten, fortæller Anders Bondo Christensen.

»Det var mig, der kom med forslaget og var lidt bange for, hvordan det ville blive modtaget. Da jeg så nævner det, siger KL, at de faktisk har tænkt på den samme mand. Det, at det er en, som parterne kan stå sammen om, synes jeg, er rigtig vigtigt,« siger Anders Bondo Christensen.

For Anders Bondos vedkommende bunder valget af Per B. Christensen i 16 års kendskab og samarbejde. Mellem 2001 og 2009, hvor Per B. Christensen var formand for Børne- og Kulturchefforeningen (BKF), mødtes han og lærerformanden mindst hver 3. måned til drøftelser om, hvordan de i fællesskab kunne løfte folkeskolen.

»Det er det tillidsforhold, der gør, at jeg er helt tryg ved, at Per skal sidde i spidsen for det her. Han er ikke vores mand, han er ikke KL’s mand, men han er faktisk en person, som kan favne begge interesser.«

Men i store dele af sin karriere har han jo siddet på arbejdsgiversiden af bordet. Hvordan tror du, dine medlemmer vil forholde sig til, at formanden er en, som kommer fra forvaltningssiden?

»Med 16 års rigtig godt samarbejde med Per, er jeg ikke i tvivl om, at han er den rigtige mand til det her. Jeg ved godt, han har haft en række bundne opgaver for arbejdsgiverne også, og dem har han også udført. Men det viser også bare Pers professionalisme. Her har han en anden opgave, og det synes jeg også, han giver rigtig klart udtryk for. Derfor syntes jeg også, det var så rigtig betryggende, at da vi havde samtalen med Per, sagde han 'jeg vil kun påtage mig den, hvis jeg er helt sikker på, at begge parter vil det her. Jeg kaster mig ikke ind i opgaven, hvis det bare er et pseudoprojekt.' Så det har vi givet ham håndslag på.«

Præsentationen fra KL’s formand, Jacob Bundsgaard, er også i dur, for nu at blive i Per B. Christensens billedsprog.

Jacob Bundsgaard er ikke mindst tilfreds med valget, fordi Per B. Christensen tidligere er lykkedes med at skabe enighed mellem parter, der fra start stod langt fra hinanden.

»Per har arbejdet med folkeskolen fra stort set samtlige vinkler, man kan forestille sig, og har oven i købet også erfaring med lige præcis den opgave at få landet vanskelige problemstillinger, hvor der skal gives og tages, og hvor det er helt afgørende, at der i sådan et forløb kan blive opbygget en tillid mellem parterne,« siger Jacob Bundsgaard.

En lille, musikalsk kommission

Hvis aftalen om en arbejdstidskommission bliver stemt igennem af medlemmerne i Danmarks Lærerforening, regner Per B. Christensen med, at kommissionen begynder sit arbejde efter sommerferien.

Inden da bliver det op til kommissionsformanden at udpege de øvrige medlemmer, i det, han selv omtaler som en »lille kommission«, og som Anders Bondo Christensen ønsker sig bliver en »en ikke for stor, men rigtig effektiv og kompetent kommission«.

Hvem der skal være med i den lille trup, har Per B. Christensen bedt Danmarks Lærerforening og KL komme med bud på, og de er i dialog om at finde fælles forslag. De bud, organisationerne kommer med, vil Per B. Christensen lytte meget til, siger han.

Ellers vil han ikke sige noget om kommissionens konkrete sammensætning endnu, men han har en klar ide om, hvilke træk der skal kendetegne medlemmerne.

»Det skal være folk, som ved noget om skolen på forskellige felter. Så skal det være folk, der kan samarbejde og samarbejde med mig, for det er vigtigt, at den rolle, jeg nu har her, også forplanter sig til kommissionen. Og så skal det være folk, hvor der er lidt musikalitet, har jeg kaldt det – altså evnen til at sætte sig i andres perspektiv og ikke bare stå på den ene eller anden side, men kunne tænke i helheder,« siger han.

Afsæt for nye forhandlinger i ’21

Efter, at kommissionen har afleveret sine anbefalinger, har de to forhandlingsparter forpligtet sig til at tage udgangspunkt i anbefalingerne, når der igen skal forhandles om en ny overenskomst i 2021.

Efter eget udsagn er både KL og Lærerforeningen opsatte på, at det bliver et forpligtende forløb, hvor kommissionens anbefalinger kommer til at spille en stor rolle.

Helt konkret vil Anders Bondo Christensen også kunne forpligte sig mere til processen. Få timer efter pressemødet fredag meddelte han, at han stopper som formand for Forhandlingsfællesskabet.

»Vi skal have landet noget for lærerne nu. Jeg skal bruge kræfter i denne periode på at lande et ordentlig resultat for lærerne. Det får jeg bedre mulighed for nu, hvis jeg siger, at ved de kommende overenskomstforhandlinger har jeg ikke formandsposten, men sidder nede på rækkerne,« siger Anders Bondo Christensen til Avisen.dk.

For manden, der skal få hele orkesteret til at spille sammen, er det afgørende, at der gennem hele forløbet er opbakning og tillid til hans arbejde. Parterne skal stole på hans uvildighed og lade ham og kommissionen arbejde, som de finder mest fornuftigt, hvis det skal lykkes at komponere et nyt udgangspunkt for lærernes vilkår i folkeskolen, siger han.

»Jeg skal have et frirum, fordi man stoler på mig, til at drive det her, og det, håber jeg, holder hele processen igennem. Tilliden til mig fra start er jo i hvert fald ikke noget dårligt udgangspunkt.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden