Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det er bedre at få en undersøgelseskommission end at ende i en ny konflikt, mener lærerformand Anders Bondo Christensen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lærerne får ingen ny arbejdstidsaftale

Det var kommission eller konflikt, lyder det fra Anders Bondo. En ny aftale betyder, at lærernes arbejdstid fortsat skal reguleres ved lov. Til gengæld skal en undersøgelseskommission de næste tre år kulegrave arbejdstidsreglerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et af de mest afgørende stridspunkter i de offentlige overenskomstforhandlinger - lærerens arbejdstid - er endt i en undersøgelseskommission.

Dermed bliver der ingen ny arbejdstidsaftale til lærerne og heller intet opgør med den udskældte lov 409, som blev indført ved regeringsindgrebet i 2013. Den lov skal fortsat regulere lærernes arbejdstid de næste tre år.

Det står klart, efter at detaljerne i det kommunale overenskomstforlig fredag er blevet præsenteret.

I stedet for en aftale om arbejdstiden er lærerformand Anders Bondo Christensen og KL's chefforhandler, Michael Ziegler, blevet enige om at nedsætte en kommission, som blandt skal afdække arbejdstidsreglerne.

»Det er et projekt, jeg tror på. Michael Ziegler og jeg har forhandlet i fem måneder, og vi har ikke kunnet blive enige. Med den her kommission får vi et bredere grundlag for fremtidige forhandlinger,« siger Anders Bondo Christensen.

Lærerformanden har fredag orienteret sit bagland om aftalen, og herfra er der opbakning, understreger han.

Det absolutte hovedkrav fra lærerne under dette års forhandlinger har ellers været at få et sæt arbejdstidsregler, der skal afløse den lov, som blev resultatet af konflikten i 2013.

Loven indebærer, at lærernes arbejdstid reguleres efter en årsnorm, som giver skolelederne mulighed for at regulere op og ned i løbet af skoleåret, og i stedet ønskede lærerne at få en kvartalsnorm. Men det bliver altså ikke gennemført nu.

Alligevel er aftalen med KL et bedre alternativ end at ende i konflikt, mener Anders Bondo. Og han frygter ikke at blive nedstemt, når aftalen sendes ud til afstemning blandt medlemmerne.

»Jeg ser meget mere perspektiv i det her, end at vi tager en konflikt. Jeg er også klar over, at lige nu vil mange lærere sige ' hold da op, fem måneders forhandling, og så kan vi ikke engang få en aftale'. Vi har en enestående opbakning fra alle de andre organisationer, men det ændrer ikke ved, at hvis vi ender i en konflikt, ender det formentlig også med et lovindgreb,« siger lærerformanden.

Ikke en syltekrukke

Ifølge Anders Bondo Christensen er idéen om en undersøgelseskommission opstået i Danmarks Lærerforening, men der har efterfølgende været stor lydhørhed hos kommunerne.

»Det har ikke været en kamp fra hus til hus, hvor vi skulle prøve at få KL til at fjerne nogle formuleringer. Vi har faktisk siddet i fællesskab og lavet formuleringerne,« siger han.

Bondo afviser samtidig, at undersøgelseskommissionen bliver en syltekrukke.

»Det kan jeg love dig for, at det ikke er,« siger han.

Lærerkonflikt spørger stadig

Netop lærerområdet har stået centralt i forhandlingerne helt fra begyndelsen, da fagforeningerne gav hånd på, at ingen ville forhandle, før der kom skred i drøftelserne om lærernes arbejdstidsregler. Lærerne skulle have oprejsning igen, efter at være »blevet kørt over« i 2013, hed det.

Anders Bondo tror, at det nye overenskomstresultat kan være »en ny start«, hvor lærerstanden får lagt konflikten bag bag sig.

Er sårene fra 2013 så helet nu?

»Det tror jeg ikke, de er for lærerne. Og jeg kan såmænd også stadigvæk tænke, 'hvad var det dog, der skete i 2013'. Men jeg tror faktisk, at det her kan være med til, at vi kommer videre,« siger Anders Bondo.

Han vil endnu ikke sætte navn på, hvem der skal lede arbejdet i kommissionen, men han pointerer, at parterne er enige, hvem de ønsker at udpege som kommissionsformand.

Fredag fortsætter forhandlingerne på statens område, hvor spørgsmålet om frokostpausen er i centrum.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden