Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Musketer-eden smuldrer – LO-forbund indgår aftale med regionerne

LO-forbundene indgik i nat forlig på regionernes område. Kommunerne forhandlere videre onsdag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter måneders langstrakte forhandlinger blev den første overenskomstaftale indgået i nat, da LO-forbundene lavede en aftale på regionernes område.

»Vi har fået et resultat, som matcher det, som vi gik ind til forhandlingerne med,« sagde FOA-formand Dennis Kristensen tidligt onsdag morgen til ritzau.

LO-bundene tæller FOA, 3F, HK Kommunal, Socialpædagogerne samt Dansk Socialrådgiverforening, og de har sagt ja til en aftale med regionerne, der indebærer en lønramme på 8,1 procent over tre år.

Aftalen gælder ikke for alle forbund på regionernes område, da FTF og Akademikernes Centralorganisation (AC) valgte at forlade forhandlingerne klokken et natten til onsdag på grund af uenighed om den betalte frokostpause.

I FTF og AC er der skuffelse over, at LO-forbundene har sagt ja til an aftale.

»Jeg synes, at Dennis (Kristensen, formand for FOA, red.) tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget,« sagde Grete Christensen, sygeplejerskernes formand og chefforhandler for lønmodtagerne på regionernes side, i nat til ritzau.

Musketered smuldrer

I efteråret indgik alle fagforbund en såkaldt musketered, hvor de aftalte at kæmpe sammen om tre hovedkrav: Lønstigninger, en sikring af den betalte frokostpause og en løsning på lærernes arbejdstid.

Men nattens aftale mellem LO og regionerne smuldrer musketer-eden, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

»Det kan ikke tolkes på anden måde, end at musketereden er skudt sønder og sammen nu. Det har hele tiden spøgt i forhandlingerne, at LO-grupperne har været mest tilfredse med det, der lå på bordet fra arbejdsgiverne,« siger han til ritzau.

FTF-formand Bente Sorgenfrey frygter, at LO-aftalen vil svække lønmodtagerne i de øvrige forhandlinger.

»Det er sådan, at områderne hænger sammen, så man kan jo ikke bare lukke et område. Det får afsmittende virkning på de øvrige steder, og det har vi diskuteret. Vi vil gerne have noget mere på spisepausen,« sagde hun i nat til TV2-News.

Kommuner forhandler videre

I dag, onsdag, fortsætter forhandlingerne i forligsinstitutionen. Klokken 10 er der forhandlinger med kommunerne, og her er lærernes arbejdstidsregler en af de store knaster. Klokken 13 er staten indkaldt til forhandlinger, hvorimod der ikke er lagt op til nye forhandlinger med regionerne.

Ifølge Flemming Ibsen kan man sagtens forestille sig, at nogle forbund indgår forlig på det kommunale område, mens andre hopper fra.

»Nu er ballet åbnet, og der er lavet et gennembrud. Den skubber til alle de andre grupper, som så skal forhandle videre. Det kan ende med, at de indgår forlig, eller de skal ud i et forlis. Men musketereden holdt ikke længere end til i dag,« siger han til Ritzau.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden