Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix
Nyheder

Regeringen åbner for smal aftale om stopprøver

Undervisningsministeren overvejer at gå uden om folkeskoleforligskredsen og lande en aftale om stopprøver med Dansk Folkeparti.

Nyheder

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er tilsyneladende parat til at vende ryggen til folkeskoleforligskredsen for at sikre en aftale om stopprøver i 0. klasse.

Det står klart, efter at hun tirsdag over for Berlingske har erkendt, at det ser ualmindelig svært ud at lande en bred aftale om stopprøver i 0. klasse.

Netop sprogtesten har ellers været en central del af regeringens ghettoudspil, og ministeren har ikke opgivet at få den gennemført.

»Hvis de andre partier ikke er klar, må vi gå til DF, som har bakket op hele vejen og udvist en helt anderledes konstruktiv tilgang til forhandlingerne,« siger Merete Riisager til Berlingske.

Skulle regeringen ende med at lande en aftale med Dansk Folkeparti, vil den først gælde efter et folketingsvalg, hvis blå blok vinder valget.

Central del af ghettoplan

De såkaldte sprogprøver i børnehaveklassen er en del af regeringens storstilede ghettoudspil. Prøverne skal målrettes skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i udsatte boligområder, der inden for de seneste tre år har figureret på ghettolisten.

Eleverne får tre forsøg til at bestå prøven i løbet af skoleåret. Hvis de dumper den første, vil de blive tilbudt sprogundervisning. Dumper de alle tre forsøg, vil eleverne blive tilbudt et intensivt sprogkursus hen over sommerferien. Herefter følger en ny prøve, og dumper eleverne også her, kan de ikke rykke op i 1. klasse. I stedet må eleverne gå 0. klasse om.

Formålet med prøverne er at sikre, at børn med udenlandsk baggrund får lært dansk og ikke halter efter etnisk danske børn i skolen.

Og selv partierne på begge fløje er enige i den ambition, har særligt ét spørgsmål skabt splid undervejs i forhandlingerne.

DF: Elever skal automatisk gå en klasse om

Dansk Folkeparti har således krævet, at eleverne automatisk skal gå om, hvis de dumper ved prøven. Omvendt har blandt andre SF talt for, at skolelederen skal have det sidste ord.

Men det er ansvarsfralæggelse, lyder det fra Dansk Folkeparti.

»Jeg har forsøgt at sige til de kære mennesker på venstrefløjen, at hvis der ikke er en automatik, bliver det vilkårligt. Vi skal give skoler og kommuner rygdækning, og vi skal fra Folketingets side tage ansvaret på os, og det gør vi ved automatik,« siger DF's folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen.

Han foretrækker at lave en aftale med regeringen nu frem for at forsøge at forhandle videre om en bred aftale med de øvrige partier i forligskredsen.

»Ellers sker der ingen ændringer. Så er vi tilbage til det, man har forsøgt i 30 år, og det virker ikke. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget nyt. Det skal ikke være den enkelte skoleleder, der skal stå med ryggen mod muren over for 200 indvandrerforældre og sige, at det ikke er godt nok. Skolelederen skal kunne sige, at ’det er Folketinget, der har besluttet, at der skal være prøver’,« siger Alex Ahrendtsen.

Han understreger, at DF har stillet den betingelse for aftalen, at tilbuddet om et sprogkursus i løbet af sommerferien ikke skal være gratis.

Leder af de Radikale Morten Østergaard har tidligere afvist at støtte stopprøverne.

»Idéen om at indføre stopprøver i børnehaveklassen kan ikke blive til noget, for det vil vi ikke være med til,« sagde han i begyndelsen af april til Ritzau.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Forsiden