Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I månedsvis har KL's chefforhandler, Michael Ziegler, og lærerformand Anders Bondo Christensen lagt arm om nye overenskomster for lærerne. Fredag kom de ud med en aftale.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter måneders forhandlinger: Lærerne indgår aftale om overenskomst

Fagforeninger og arbejdsgivere har fredag indgået et forlig på det kommunale område. Konflikten i kommunerne er dermed afblæst.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Store bededag blev dagen, hvor manges håb og bønner om en ny overenskomstaftale blev opfyldt.

Efter måneders intense forhandlinger lykkedes det fredag formiddag parterne på det kommunale område at blive enige, og dermed er den varslede konflikt i kommunerne afblæst.

Fredag middag bekræftede lærernes formand, Anders Bondo Christensen, at der er indgået et forlig, men Bondo ønskede ikke at gå i detaljer med aftalen, før han har præsenteret indholdet for sit bagland. Det er derfor endnu usikkert, hvad aftalen betyder for lærernes arbejdstid.  Men Bondo understreger, at han kan anbefale aftalen:

»Jeg er rigtig, rigtig glad for, at vi har en overenskomst for alle. Vi har svar på alle de knaster, som vi har bokset med i fem måneder,« siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:

»Det er en kolossal lettelse. Det er en fantastisk forløsning at sige, at nu har vi en løsning.«

KL’s chefforhandler, Michael Ziegler, glæder sig over, at der er lavet et forlig på hele det offentlige område, som omfatter 500.000 ansatte.

»Det er rigtig godt. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været et vanskeligt forløb, og at det har trukket ud,« siger han.

Strid om arbejdstid

Tidligere på ugen indgik LO-forbundene en aftale med regionerne, som blandt andet indeholder et løft af lønrammen på 8,1 procent over tre år.

På det kommunale område har den store knast været spørgsmålet om lærernes arbejdstid. I 2013 greb den daværende regering ind i lærernes konflikt og påtvang dem et en arbejdstidsaftale, de havde sagt nej til.

Det absolutte hovedkrav fra lærerne under dette års forhandlinger har derfor været at få et sæt arbejdstidsregler, der skal afløse den lov, som blev resultatet af konflikten i 2013.

Kort fortalt indebærer loven, at lærernes arbejdstid reguleres efter en årsnorm, som giver skolelederne mulighed for at regulere op og ned, så længe regnestykket passer, når året er omme. Lærerne derimod ønsker at få en kvartalsnorm.

Hele natten mellem torsdag og fredag forhandlede Michael Ziegler med Anders Bondo Christensen om netop lærernes arbejdstid.

»Nogle gange er det en stor fordel, at der kun er to i lokalet, så er der det, som jeg kalder ’fri dummeret’, hvor man kan tænke højt i fællesskab. Det er nogle gange det, der skal til, for at man finder den kreative løsning,« forklarede Bondo.

Han ønskede dog ikke fredag middag at gå i detaljer med, hvordan uenigheden om lærernes arbejdstid er blevet løst, men tror på, at aftalen kan være en ny start for folkeskolen.

»Vi har fået et afsæt til at lave et andet samarbejde. Folkeskolen kan kun lykkes, hvis kommunerne og lærerne tager et fælles ansvar. Derfor giver de mange timer, som Michael og jeg har tilbragt sammen, mig en forhåbning om en ny start,« siger Anders Bondo Christensen.

Dramatisk forløb

Forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentligt ansatte kom dramatisk fra start. De begyndte med fire ugers tavshed, da alle fagforeninger gav hånd på, at ingen ville forhandle, før der kom skred i drøftelserne om lærernes arbejdstidsregler.

Det fælles håndslag - eller musketer-eden, som den også er blevet kaldt - er blevet tyndslidt i løbet af de tilspidsede forhandlinger, og flere mente, at aftalen stødte på grund, da LO-forbundene tidligere på ugen indgik en aftale på regionernes område.

Arbejdstiden er dog ikke det eneste krav, fagforeningerne har været klar til at stå sammen om. Også betalt frokostpause og ligeløn har været en del af musketereden.

Fredag fortsætter forhandlingerne på statens område, hvor netop frokostpausen er i centrum.

Vi opdaterer skoleliv.dk med nyt om OK-aftalen i løbet af fredagen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden