0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uffe Weng/Ritzau Scanpix
Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S lovede millioner til folkeskolen: Nu skal pengene gå til regeringens ghettoplan

Socialdemokratiet har tidligere foreslået at skære markant i tilskuddet til privatskoler og bruge pengene »direkte« på folkeskolen. Nu skal midlerne i stedet finansiere regeringens ghettoplan, lyder det.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er et »stort svigt«, at mange børn forlader folkeskolen uden at kunne læse.

Sådan lød det i efteråret fra Socialdemokratiet, som foreslog at skære markant i tilskuddet til privatskolerne og bruge pengene »direkte« på folkeskolen.

Men nu vil partiet i stedet anvende midlerne til at finansiere regeringens kommende ghettoplan.

Det siger S-leder Mette Frederiksen til TV 2.

»Regeringen har valgt at forhøje tilskuddet til privatskolerne. Vi vil have det tilbage til det, der var udgangspunktet tidligere, og de penge skal så bruges til at finansiere ghettopakken,« siger hun.

350 millioner til ghettoer

Spørgsmålet om statstilskud til de frie grundskoler har længe været vigtigt for regeringen, særligt Liberal Alliance.

Med finansloven for 2018 har regeringen hævet den såkaldte koblingsprocent, der regulerer tilskuddet til fri- og privatskoler i forhold til folkeskoler, fra 75 til 76 procent - det højeste niveau, siden systemet blev indført.

Men står det til Socialdemokratiet, skal privatskolernes tilskud sænkes til 71 procent. Det vil ifølge partiets egne beregninger give en årlig besparelse på 350 millioner kroner. I efteråret ville partiet bruge besparelsen på investere i et øget fokus på de elever, som i folkeskolens mindste klasser ikke har knækket koden til at læse og regne.

Men nu skal pengene altså i stedet finansiere regeringens indsats mod parallelsamfund, fastslår Mette Frederiksen.

»Vores forslag om at fjerne det ekstraordinære høje tilskud kan finansiere de initiativer, der er i ghettoplanen. Så det er en fuld finansiering, vi lægger på bordet,« siger hun.

Strid om Landsbyggefonden

I sit udspil til ghettoplanen lægger regeringen op til, at der igennem Landsbyggefonden skal afsættes 12 milliarder kroner i perioden 2019 til 2026 til at renovere og nedrive i udsatte boligområder.

Men finansieringen møder skarp kritik fra Socialdemokratiet.

»Det er simpelthen ikke rimeligt, at landets pensionister og almene lejere skal betale hele regningen,« siger Mette Frederiksen til TV 2.

Socialdemokratiet oplyser til Politiken Skoleliv, at man vil finde en anden finansiering i forhold til at styrke folkeskolen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage