0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix

Sårene fra lærerkonflikten i 2013 er endnu ikke helet. Tværtimod ser konflikten ud til at få betydning for de aktuelle forhandlinger. Her ses lærerformand Anders Bondo Christensen ved en demonstration i 2013.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Dem skal du holde øje med i striden om lærernes arbejdstid

Der er lagt op til benhårde forhandlinger på lærerområdet. Politiken Skoleliv giver her en oversigt over de mest centrale personer i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der skal ske noget på arbejdstiden.

Nogenlunde så kort kan lærernes krav til overenskomstforhandlingerne udlægges. Allerede nu indtager lærerne en nøglerolle, fordi de øvrige fagforbund har givet hinanden håndslag på at sætte deres egne forhandlinger på stand by, indtil der sker reelle forhandlinger på lærerområdet.

Her får du et overblik over de mest centrale figurer i forhandlingerne.

Anders Bondo Christensen

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, er en af de absolutte hovedpersoner i forårets overenskomstforhandlinger.

Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix
Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening

Han kræver først og fremmest, at lærernes arbejdstidsregler skal tilbage i overenskomsten og ikke reguleres via den omstridte lov 409, som blev indført ved et lovindgreb under konflikten i 2013.

Som noget nyt har Bondo i år støtte fra samtlige offentligt ansattes fagforbund, der i sympati med lærerne har sat deres egne forhandlinger på pause for at sikre reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid.

Det skal også ses i lyset af overenskomstforhandlingerne i 2015, hvor lærerne havde oplevelsen af mest af alt at blive mødt af korslagte arme i Kommuners Landsforening (KL).

Det kan være værd at huske på, at da Bondo i 2002 blev valgt som formand for lærerne, skete det som leder af oppositionen i Danmarks Lærerforening. Han var den hårde kritiker, der som formand blev nødt til at lægge nej-hatten på hylden og forsøge at forhandle spiselige resultater hjem med arbejdsgiverne.

Nu skal han forhandle noget hjem, man kan bygge videre på.

Ud over at være lærerformand har Anders Bondo Christensen også en anden kasket på. Som formand for det såkaldte Forhandlingsfællesskab, der omfatter organisationer på det kommunale og regionale område, står han nemlig i spidsen for forhandlingerne. Det placerer Bondo særdeles centralt og gør ham til en gennemgående figur i forhandlingerne.

Michael Ziegler

Som formand for KL's Løn- og Personaleudvalg sætter Michael Ziegler, der til daglig er Høje Taastrups mangeårige konservative borgmester, sig igen i stolen som chefforhandler.

Christian Liliendahl/ Ritzau Scanpix
Foto: Christian Liliendahl/ Ritzau Scanpix

Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup og KL's chefforhandler

Han har efterhånden stor erfaring som de kommunale arbejdsgiveres førstemand. Det var Ziegler, der i 2013 tog frontalopgøret om lærernes arbejdstid, som førte til en fire uger lang lockout og tomme skoler landet over.

Zieglers forgænger som chefforhandler - den daværende konservative borgmester på Frederiksberg Mads Lebech - har tidligere udtalt, at KL helt siden 2007 havde forberedt lærer-lockouten.

Ziegler selv har også udtalt, at KL flere gange har taget tilløb til et opgør med lærernes arbejdstid. I 2013 var tiden altså moden, og forløbet har efterladt lærerne trynede og skuffede.

Ved sin side har han Steen Christiansen, næstformand i KL's Løn- og Personaleudvalg og til daglig socialdemokratisk borgmester i Albertslund.

Ziegler og Christiansen repræsenterer den kommunale virkelighed, og begge politikere har tilsyneladende vist velvilje over for Bondos krav. Det hænger formentlig sammen med, at deres politiske bagland dels lige har været igennem en kommunal valgkamp, og dels har kommunerne siden 2013 har haft bøvl med lærere, hvis vrede varer længere, end politikerne måske havde forestillet sig.

Men et tilkendegivende nik fra Ziegler og Christiansens er ikke nok. Også KL's embedsmænd har en rolle at spille.

Kristian Heunicke

Et nyt ansigt på forhandlerholdet er Kristian Heunicke, som for første gang indtager pladsen som topforhandler for KL.

KL
Foto: KL

Kristian Heunicke, direktør i KL

Han er direktør i KL - embedsmand med andre ord - og refererer til KL's administerende direktør, Kristian Wendelboe.

Mens noget kunne tyde på, at politikerne i KL er lydhøre over for lærernes krav, er Heunicke bundet af Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen og i sidste ende innovationsminister Sophie Løhde (V). Lidt populært sagt kunne man sige, at han er forbindelsesofficer til Løhdes tropper.

Det skyldes, at den aftale, der måtte komme på det kommunale område, også hænger sammen med, hvad der skal ske på det statslige område. Og her er Moderniseringsstyrelsen formentlig ikke interesseret i at sende et signal om, at man giver efter for offentligt ansatte.

På den måde er der lagt op til benhårde forhandlinger, og fra KL’s side vægrer man sig da også mod ændringer af arbejdstidsreglerne. Spørgsmålet var også oppe ved overenskomstforhandlingerne i 2015, hvor lærerne fik et bilag til lov 409. Det nævner blandt andet »adgangen til at indgå lokale arbejdstidsaftaler«, og siden er der indgået stribevis af lokalaftaler landet over. Næsten 70, sidst der blev talt efter.

I KL-toppen var der tilsyneladende ikke kun tilfredshed med aftalen i 2015. I hvert fald blev Heunickes forgænger, Sine Sunesen, afskediget umiddelbart efter.

Dermed er den nye topforhandler ude i en svær balanceakt.

Sophie Løhde

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) skal forhandle overenskomst med de statsansatte. Hun har tidligere sagt, at det er afgørende for hende, at de nuværende arbejdstidsregler for lærere i staten fastholdes ved forhandlingerne.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Innovationsminister Sophie Løhde (V)

Hun betjenes af embedsmænd i Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen, og det er nærliggende at tro, at der på den baggrund vil ske en løbende koordinering med Finansminsiteriet.

Det var daværende finansminister Bjarne Corydon (S), der tilbage i 2013 forhandlede en arbejdstidsaftale på plads med gymnasielærerne. Forhandlinger, der ifølge Gymnasieskolernes Lærerforening foregik »med pistolen for panden«. Ikke desto mindre ligger der en aftale om arbejdstiden, og med den in mente, vil Løhde og Moderniseringsstyrelsen formodentlig være mindre villige til at indgå større kompromiser.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden