0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmarks Private Skoler
Foto: Danmarks Private Skoler

Karsten Suhr, formand for Danmarks Private Skoler, har lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på gevinsterne ved det frie skolevalg.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Privatskoler: Vi vil hellere have frihed end penge

Det er vigtigere at sikre det frie skolevalg og de frie skolers selvstændighed end at tilføre flere midler, mener privatskolernes formand Karsten Suhr.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foran ham ligger papirer og hæfter spredt ud over hele mødebordet. Statistikker om privatskoler, folkeskoler, socialt ansvar og meget mere skal danne skyts for forældres frie skolevalg.

For det er under pres, mener formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr, og derfor lancerer foreningen nu en kampagne, der skal sætte fokus på gevinsterne ved det frie skolevalg.

»Det handler om en forældre-ret til at kunne vælge det bedste tilbud til sit barn. Det er ligegyldigt, om de vælger en folkeskole eller en privatskole. Det vigtige er, at forældrene kan fastholde deres ret til et frit valg,« siger han, mens vi sidder i privatskoleforeningens lyse lokaler i indre København og taler om, hvad der i hans øjne truer det frie skolevalg.

»Der har været stemmer fremme om at begrænse det. Hvor man decideret vil bestemme, hvor nogle bestemte børn skal gå i skole. Så begynder det frie skolevalg at blive indskrænket,« siger Karsten Suhr.

Han hentyder blandt andet til 3F's formand, Per Christensen, der har foreslået helt at afskaffe fri- og privatskolerne, ligesom Venstres Carl Holst har luftet tanken om at suspendere det frie skolevalg i belastede områder.

»Der er også en tendens til det i andre partier, og det er vi i de private skoler selvsagt meget uenige i,« siger Karsten Suhr.

Myter og snæversyn

Under overskriften 'Frit skolevalg, Fordi valgmuligheder er velfærd' tager kampagnen livtag med nogle af de myter, der - ifølge foreningen - omgærder privatskolerne i den offentlige debat. Det er blandt andet opfattelsen af, at privatskolerne ikke repræsenterer et reelt udsnit af befolkningen, som er med til at skabe et misvisende billede af de private alternativer til folkeskolerne, mener Karsten Suhr.

Han henviser til en undersøgelse fra Epinion af forældrenes skolevalg, der blev offentliggjort i sensommeren.

»Der viser det sig, at vi har hele spredningen i samfundet. Ja, der er en forskubbelse på vores forældre, de er lidt mere veluddannede, de tjener lidt flere penge. Men kigger vi hen over alle vores skoler, har vi hele spektret.«

Så det er en myte, at det er de rige forældres børn, der går på privatskoler?

»Ja, det synes vi ikke er korrekt. Vi synes, vores elever repræsenterer en mangfoldighed.«

Og når det generelt gælder optagelsen af elever på privatskoler, bliver der ikke sorteret, lyder det.

»De, der skriver sig op først, bliver optaget først. Dermed er der ingen kriterier for, hvem vi optager. Det er simpelthen en dato-orden.«

Nogle steder er der også optagelsessamtaler?

»De samtaler er udelukkende baseret på nogle værdiafklaringer. Det er klart, at når vores skoler er værdibaserede, kan skolegang kun blive en succes for børnene, hvis de også har nogenlunde samstemmende værdier.«

Ingen hvervekampagne

Strømmen af elever til privat- og friskoler har været stigende de seneste 10 år, og sidste år gik 16,7 procent af eleverne på de frie grundskoler. Karsten Suhr understreger da også flere gange, at kampagnen »på ingen måde« sigter mod at hverve elever til privatskolerne.

»Det handler om, at i et demokratisk samfund som det danske skal man overlade nogle valg til forældrene. Det gør man jo allerede nedefra. Alle forældre har lov til at vælge den vuggestue, de gerne vil have til deres barn. Det samme gælder for børnehaver. Det er der ingen diskussion om. Hvorfor er der så lige pludselig diskussion om det, når det handler om skoleformerne?« spørger Karsten Suhr og kigger sig, måske utilsigtet, over skulderen. Nede for ende af vejen ligger Christiansborg, og foruden meningsdannere og forældre er det især politikerne, kampagnen er rettet imod.

»Der er nogle tendenser i øjeblikket til at prøve at lovgive sig ud af nogle bestemte ting,« siger Karsten Suhr og fortsætter:

»Det bliver meget snæversynet, når man for eksempel siger, at det er skolerne, der kan løse integrationsproblemerne i Danmark. Jeg tror ikke på, at det er skolerne alene, der kan løse det. Det er boligpolitikken, der har været skæv igennem rigtig, rigtig mange år, og derfor skal man arbejde med den. Og så skal skolerne – både folkeskoler og privatskoler - tage det ansvar, de har, for at lave en ordentlig integration af alle børn og etniciteter.«

Tager I reelt det ansvar?

»Vi tager præcis det ansvar, som vi kan i forhold til lovgivningen.«

Frihed frem for tilskud

Det kan virke paradoksalt, at der skulle være pres på det frie skolevalg netop nu, hvor regeringen har tilgodeset de frie grundskoler på finansloven ved at øge den såkaldte koblingsprocent, der regulerer tilskud til privat- og friskoler. Fra 75 procent til 76 procent - det højeste niveau, siden systemet blev indført.

Hvis I ikke vil risikere en mytedannelse om, at I får særbehandling, kunne I vel afstå fra at modtage det ekstra tilskud?

»Det er rigtig dejligt at have en minister (Merete Riisager (LA), red.), som jeg synes er minister for alle skoler. Både for folkeskoler og de frie skoler. Men det, vi ønsker allermest, er ro omkring vores økonomi. Der er ingen skoler, som kan leve med at have en økonomi, der svinger op og ned. Og så ønsker vi friheden. Vi ønsker friheden højere end pengene.«

I vil hellere selv kunne bestemme over jeres skoler, end I vil have hjælp fra staten?

»Ja, vi vil helst prøve at bevare den frihed vi har til, at den enkelte skole kan lave den skole, der er bedst for de børn, der går der.«

I kampagnen slår privatskolerne også et slag for, at de udgør et velfærdstilbud.

»Det er velfærd, når man i et samfund kan understøtte muligheder for borgerne. Derfor er frit skolevalg og vores skoler udtryk for velfærd. Så skulle det bare gerne være sådan, at mulighederne for at vælge skulle omfatte samtlige borgere.«

Mener du, at alle forældre i dag kan vælge at få deres barn på jeres skoler?

»I princippet ja. Men rent faktisk ville det kræve, at der kom flere penge i fripladsordningen, for at det bliver et reelt frit skolevalg. Det kunne vi godt ønske os. Meget mere end det er nu.«

Så det er ikke frit for alle?

»Der er nogle helt lavtlønnede kontanthjælpsmodtagere, der i dag reelt ikke har et frit skolevalg. Det er ikke på grund af manglende vilje fra vores side. Jeg havde hellere set, at pengene fra finansloven var gået til flere fripladser end til det ekstra tilskud. Og det ved undervisningsministeren godt.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden