0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

Kritik på de sociale medier er blevet en del af skolelederes hverdag.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje skoleleder er blevet hængt ud på sociale medier

Forældre bruger ofte Facebook til at kritisere skoleledere, viser ny undersøgelse. Der er behov for klare retningslinjer i kommunerne, så retssikkerheden på de sociale medier sikres, mener skolelederne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Skolesammenlægning, valg af klasselærer eller en juleafslutning, der pilles ud af kirken. Eksemplerne er mange på beslutninger, der kan få forældre til at reagere og fare til tasterne på Facebook.

Det viser en ny undersøgelse, som Politiken Skoleliv har lavet blandt 1.780 skoleledere på både folkeskoler, privat- og friskoler, hvoraf 430 skoleledere har deltaget.

Her svarer knap hver tredje skoleleder - 31 procent - at de har oplevet at blive omtalt negativt af forældre eller skolebestyrelse på Facebook eller andre sociale medier inden for de seneste fem år.

Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, kalder omfanget »chokerende højt«:

»Det rystende er, at man kan finde på at bruge noget så udemokratisk som lukkede grupper eller envejskommunikation, som Facebook jo er, til at ødelægge samarbejdet mellem skolen og hjemmet,« siger han.

Offer på Facebook

I undersøgelsen fortæller en skoleleder bl.a., at vedkommende blev hængt ud »med navn og stilling og dårlig omtale for skolen«, mens en anden peger på, at den negative omtale er »sket i forbindelse med overvejelser om fusion med anden skole«.

Ifølge Claus Hjortdal kan stort set alle konflikter føre til offentlig kritik.

»Du kan tage en hvilken som helst større beslutning, som skolelederen træffer omkring skolens virke, så vil du kunne finde en skoleleder, der er blevet påvirket af det på Facebook,« siger han.

Mange skoleledere giver i undersøgelsen udtryk for, at de helt holder sig fra Facebook, men mediet er et grundvilkår for skoleledere i dag, påpeger Claus Hjortdal:

»Man er nødt til at forholde sig til, at man bliver et offer på Facebook.«

Uklar rådgivning

Fra foreningen Skole og Forældre er meldingen klar:

»Det er simpelthen ikke i orden. Skoleledere er ansat til at varetage en opgave, og den skal de kunne varetage uden at blive hængt ud på sociale medier,« siger formand Mette With Hagensen.

Hun mener, at det er svært at forhindre, fordi alt ikke kan overvåges på de sociale medier. Men skolebestyrelserne skal formulere klare retningslinjer, som kan virke forebyggende, lyder opfordringen.

»Det er vigtigt, at bestyrelserne laver et princip for kommunikation, hvor man opfordrer til, at Facebook udelukkende anvendes til information. Har man som forælder ting, man gerne vil diskutere om og med skolen, skal det foregå direkte med de involverede personer,« siger Mette With Hagensen.

Også skoleledernes formand efterspørger klare retningslinjer, som lederne ude på skolerne kan støtte sig op ad.

Udfordringen er nemlig, at mens forældre uden de store forhindringer kan skrive om en given sag, må skoleledere ofte ikke kommentere enkeltsager.

»Kommunerne rådgiver fuldstændig modsat. Når skolelederne kommer i klemme, kan vi have to sager, der er ret sammenlignelige, hvor de i den ene sag får at vide, at de skal holde sig væk, og andre steder får at vide, at de skal gå ind og blande sig,« siger Claus Hjortdal og efterlyser mere fokus på offentligt ansattes retssikkerhed på sociale medier.

Peter Pannula Toft, der er kontorchef i KL’s kontor for Børn og Folkeskole, erkender, at sociale medier har fået en »langt større plads« i det offentlige.

»Derfor kommer vi heller ikke uden om, at sociale medier er blevet en platform, hvor kommunale medarbejdere nogle gange må lægge ører til kritik eller lignende. Det er vigtigt, at kommunerne har en plan for, hvordan man håndterer disse situationer. Sagerne varierer utroligt meget, og det skal der tages højde for,« siger kontorchefen.

Politiken Skoleliv sætter i disse dage fokus på skoleledere, der har oplevet at blive hængt ud på sociale medier. Har du selv en historie, du har lyst til at fortælle, så skriv til naja@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden