Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Venstres Marcus Knuth (til højre) kalder ideen om stopprøver for »et godt forslag«.
Foto: /ritzau/ Jens Dresling

Venstres Marcus Knuth (til højre) kalder ideen om stopprøver for »et godt forslag«.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blå blok ser positivt på LA-forslag om stopprøver

Partierne i blå blok er klar til at se på LA's forslag om stopprøver i 0. klasse for elever, der ikke er dygtige nok til dansk. DF vil dog hellere have forældrebetalt ekstra-undervisning.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er slet ikke nogen dårlig idé. Sådan lyder reaktionerne i blå blok på Liberal Alliances forslag om at indføre stopprøver i 0. klasse for elever, der ikke er gode nok til dansk.

»Vi er positive over for tanken om at sikre, at de sproglige kompetencer er på plads, inden man rykker videre i systemet,« siger Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard.

Hun mener, at det har store omkostninger for eleverne, hvis man først sent i skoleforløbet opdager, at de mangler sproglige færdigheder.

»Det er en stopklods for ens videre uddannelse, hvis man ikke kan dansk på et grundlæggende niveau, når man bevæger sig op i skolesystemet, og så kan flere års undervisning jo være spildt.«

Mette Abildgaard understreger, at Konservative endnu ikke har haft mulighed for at drøfte detaljerne i LA’s forslag, men for partiet er det afgørende, at de elever, der bliver stoppet af sprogtesten, får hjælp.

»Det er vigtigt, at man sætter ind med et særligt tilbud til de børn, så de kan komme tilbage i skolesystemet. Det her skal jo gøres for børnenes skyld,« siger hun.

Venstre: Et godt forslag

I Venstre kalder integrationsordfører Marcus Knuth stopprøven for »et godt forslag«.

»Overordnet er vi helt enige i problemstillingen om, at der er for mange børn, der ikke taler godt nok dansk, når de kommer i skole. Så derfor ser vi gerne brugen af sprogtest, men der er forskellige dele, vi gerne vil se nærmere på, inden vi tager en endelig beslutning,« siger Marcus Knuth til ritzau.

Det er blandt andet den præcise sanktionering, samt hvorvidt fri- og privatskoler skal være en del af forslaget, som Marcus Knuth gerne vil kigge på.

DF vil hellere have forældrebetalt ekstra-undervisning

I Dansk Folkeparti støtter folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen hensigten med forslaget.

»Det ligger tæt op ad noget, som vi har foreslået tidligere,« siger han.

I stedet for stopprøver ser Ahrendtsen dog hellere, at man indfører forældrebetalt danskundervisning for elever med manglende danskkundskaber.

»Alle børn skal starte i skole uanset deres sprogkundskaber, men hvis det viser sig, at et barn har dårligere danskkundskaber, end man kunne forvente på førsteklasses-niveau, så skal barnet have ekstra undervisning efter skoletid. Det skal foregå på skolen, og forældrene skal betale,« siger han.

Man mener, at forældrebetalingen vil motivere forældrene til at sikre, at deres børn er dygtige nok til dansk, når de skal begynde i skolen.

»Der er en stor vilje hos nogen forældre, så dem, vi skal ramme, er dem, der gider og ikke vil. Med vores forslag støtter vi børnene, samtidig med at vi tvinger forældrene til at tage sig sammen, inden barnet skal begynde i skole, og hvis de ikke har taget sig sammen, så bliver de ramt på pengepungen,« siger Alex Ahrendtsen.

LA-forslaget er blevet kritiseret af både Skole og Forældre og af Skolelederforeningen. På Christiansborg har S og SF afvist forslaget.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden