0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
/ritzau/Martin Lehmann
Foto: /ritzau/Martin Lehmann

»Alt for mange steder bliver skolebestyrelserne stadigvæk betragtet som en forældrebestyrelse, der har ansvaret for at holde julefest og sommerfest,« siger Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før Danmarks største forældremøde: Skolebestyrelser skal bide kommunalpolitikerne i haserne

Der er brug for at gøre skolebestyrelserne mere professionelle, hvis de skal gøre deres indflydelse gældende, mener Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når de nye kommunalpolitikere rykker ind i byrådssalene, bliver det med forældrene i hælene.

Sådan lyder meldingen fra Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, forud for forældreorganisationens landsmøde, som indledes fredag.

»For os handler det 100 procent om at få de nye politiske udvalg ude i kommunerne til at forstå, hvad skolebestyrelserne er for noget,« siger Mette With Hagensen.

Ofte har lokalpolitikerne nemlig ikke styr på skolebestyrelsernes rolle, mener hun.

»Mange af de valgløfter, der er kommet fra kandidaterne, handler faktisk om ting, som skolebestyrelsen har ansvaret for. Der gælder det for os om at få fortalt de nye politikere, hvem vi er, og hvordan de skal samarbejde med os,« siger forældreformanden.

Mens selve styringen af skolevæsnet bliver dirigeret fra det kommunale niveau, er det op til skolebestyrelserne at sætte rammen for den enkelte skole - men den rollefordeling glipper ofte, mener Mette With Hagensen, og hun peger på, at »beslutninger bliver taget hen over hovedet på dem.«

»Alt for mange steder bliver skolebestyrelserne stadigvæk betragtet som en forældrebestyrelse, der har ansvaret for at holde julefest og sommerfest,« siger hun og opfordrer forældrene til at »bide kommunalpolitikerne i haserne.«

»Vi skal sikre, at vi bliver taget med i de beslutninger, som rettelig tilkommer os.«

Hvordan vil I gøre det?

»Vi skal huske os selv på, at vi ikke bare er forældrebestyrelser, men en del af folkeskoleloven. Og vi skal tage vores opgave på os og føre tilsyn med skolen,« fastslår Mette With Hagensen.

Professionel bestyrelse

Nogle steder er det dog lettere sagt end gjort. For i kommuner med skolesammenlægninger har skolebestyrelsen fået et meget større ansvar.

»Det er en helt anden opgave at sidde i en skolebestyrelse på en skole som Glostrup Skole med over 2.000 elever frem for at sidde på en landsbyskole i Ringkøbing-Skjern Kommune med 75 elever,« påpeger Mette With Hagensen.

Forældrene har ikke nødvendigvis indsigt i skoledrift og ledelse af en virksomhed af den størrelse, og derfor venter der Skole og Forældre en omfattende opgave med at gøre forældrene klar til at kunne matche skolens embedsmænd, mener hun.

»I og med at den administrative ledelse er blevet meget professionel, skal vi også være mere professionelle for ikke at blive kørt ud på et sidespor,« siger forældreformanden.

4-5.000 nye skolepolitikere

For Skole og Forældre har det seneste år især handlet om skolelukninger i udkantskommunerne. Om folkeskoler, der bliver til friskoler, og om idéen om at lave en slags selvejeordning for at beholde folkeskolerne.

Underliggende har diskussionen om flugten fra folkeskolen bølget frem og tilbage. For er det forældrene eller kommunerne, der flygter fra skolen?  I hvert fald ikke det første, mener Skole og Forældre.

Forude venter den udfordring, at mange skolebestyrelsesmedlemmer ikke genopstiller. Ifølge Mette With Hagensen vil der til august næste år være 4-5.000 spritnye ansigter, og derfor efterlyser hun også en indsats fra kommunerne.

»De bruger masser af energi på at klæde de nye byråd på, men de skal altså også bruge energi på at gøre det samme for de nye skolebestyrelser.«

Skole og Forældre afholder landsmøde 17. - 18. november i Nyborg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden