Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
/ritzau/Thomas Borberg
Foto: /ritzau/Thomas Borberg

Pisa-undersøgelserne har skabt en test- og præstationskultur, hvor børn konstant bliver ranglistet, og derfor er der brug for at tage en pause fra det, mener SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF vil have en Pisa-pause

Danmark skal afbryde samarbejdet med Pisa, mener SF.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal tage en timeout fra Pisa-undersøgelserne og give folkeskolen ro.

Sådan lyder det fra SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

»Pisa-regimet har gjort noget skadeligt ved vores folkeskoler, fordi det har været med til at skabe en test- og præstationskultur, hvor vi hele tiden skal rangliste børn. Derfor synes jeg, at vi skal tage en pause fra det,« siger han.

Det er den siddende undervisningsminister, der fra gang til gang beslutter, om Danmark skal deltage i Pisa-samarbejdet, oplyser undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et svar til Jacob Mark.

Det er altså ikke partierne bag folkeskoleforliget, der vedtager det. Og på den baggrund mener SF-ordføreren, at det er oplagt at afbryde Pisa-samarbejdet i 2018 og 2019.

»Nu har partierne en mulighed for at stemme for - uagtet, at der er en folkeskolereform, som skal have lov til at virke,« siger Jacob Mark og erkender, at det vil indebære at bryde den kontrakt, som allerede er indgået om dansk deltagelse i Pisa i 2018.

»Mærkeligt« at stå uden for Pisa

SF-forslaget kommer på dagen, hvor Enhedslisten stiller et beslutningsforslag om netop at afskaffe de nationale test og deltagelsen i Pisa-undersøgelserne.

Enhedslisten ser helst, at partiets eget forslag bliver vedtaget, men skulle der ikke være flertal, er man parat til at støtte SF.

»Vi synes, at al den dokumentation, der ligger i forhold til Pisa, berettiger, at vi helt dropper samarbejdet. Men hvis ikke der er opbakning til det, synes vi naturligvis, at en pause vil være bedre, end at vi bare fortsætter,« siger Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj.

Det tyder dog ikke på, at der er flertal for SF's forslag.

Hos Socialdemokratiet mener undervisningsordfører Annette Lind, at det ville være »mærkeligt«, hvis Danmark stod uden for Pisa-samarbejdet.

»Jeg synes, det er svært at sige, at vi ikke vil sammenligne os med resten af verden, når vi er sådan et bogligt udviklet land,« siger hun.

Et godt redskab

Heller ikke Dansk Folkeparti bakker op om forslaget.

»Af den simple årsag, at Pisa var den ting, der fik politikerne til at spærre øjnene op. Det var det, der viste, at vi haltede langt bagefter, og at vi ikke havde verdens bedste folkeskole, som man havde gået og bildt sig selv ind,« siger folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen med henvisning til, at der i 00’erne blev vendt op og ned på skoledanmark, da de danske elever for første gang blev testet og placeret længere nede på ranglisten end forventet.

Siden 2000 har Pisa-undersøgelserne været brugt som pejlemærke for danske elevers færdigheder, men undervejs har der været rejst en hård kritik af testene. I 2013 konkluderede Svend Kreiner, professor i statistik fra Københavns Universitet, at Pisa-undersøgelserne er behæftet med så mange statistiske fejl, at de ikke kan bruges.

Og senest i maj i år afsagde to forskere en hård dom i bogen PISA- matematik. Undersøgelserne er ikke meget værd, lød det.

Men selv om Pisa-undersøgelserne »ikke altid rammer lige godt,« er de et fint pejlemærke på, hvordan det står til i folkeskolen, mener DF's Alex Ahrendtsen.

»Pisa er et redskab til at måle og tage temperaturen på skolerne og samtidig sammenligne os med andre lande. Det er altid godt,« siger han.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden