Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver femte folkeskole er lukket siden kommunal-reformen

På 10 år har Danmark mistet 325 folkeskoler. Forskningschef og foreninger er stærkt bekymrede for udviklingen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang var der 27 folkeskoler i Haderslev Kommune. Men så kom kommunalreformen, og den medførte i 2007 kommunesammenlægninger landet over, og straks blev fem mindre folkeskoler i den sønderjyske kommune lukket.

Efterfølgende er de resterende skoler blevet lagt sammen, så i dag huser kommunen 10 folkeskoler. Det er 17 færre end for 10 år siden.

Haderslev er langt fra et enestående eksempel. På landsplan er der i dag 325 færre folkeskoler, end der var i 2006, inden kommunalreformen trådte i kraft.

Det viser den nyeste opgørelse fra Undervisningsministeriet, skriver Berlingske.

I 2006 var der 1601 folkeskoler i Danmark, mens der i år er 1276. Det svarer til, at hver femte skole er forsvundet. Der er både tale om skolelukninger og -sammenlægninger.

Faldet i antallet af folkeskoler handler hovedsageligt om, at kommunerne ikke har økonomi til at drive dem, og at særligt ressourcestærke forældre i stigende omfang vælger privatskoler til deres børn.

Det forklarer forskningschef ved VIA University College Andreas Rasch-Christensen:

»Vi vil gerne have en folkeskole, som er folkets, og hvor flertallet af vores børn går, så det er meget problematisk, at så mange skoler forsvinder, og at folkeskolen vælges fra.Og så ved vi, at en skole er et vigtigt bindeled i et lokalområde. Når skolen forsvinder, bliver incitamentet til at bo der mindre. Så det kan få store konsekvenser for sammenhængskraften i Danmark,« siger han til Berlingske.

I dag går 17 procent af de danske skolebørn i en fri grundskole - i 2007 var det 13 procent. I samme periode er andelen af børn, der går i folkeskole, faldet fra 83 til 80 procent.

Det er særligt i de jyske kommuner samt på øer som Lolland og Bornholm, at antallet af folkeskoler er faldet markant, mens der i mange sjællandske kommuner er status quo.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden