Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikerne er langt fra enige om, hvorvidt pengene til nationale test er givet godt ud (Arkivfoto: /ritzau/ Jacob Ehrbahn)

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test i skolen har kostet en kvart milliard

De nationale test og Pisa-undersøgelserne har kostet staten 280 millioner kroner. Et svimlende beløb, mener Enhedslisten, som vil afskaffe testene, mens Venstre mener, at pengene er givet godt ud.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden 2001 har staten i alt brugt 280 millioner kroner på at teste eleverne i folkeskolen. Det viser en ny opgørelse, som Undervisningsministeriet har lavet.

211 millioner kroner er brugt på at gennemføre de nationale test i perioden fra 2006-2017. Dertil har staten siden 2001 brugt 73 millioner kroner på Pisa-undersøgelserne.

Det er Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, som har bedt om beregningerne. Han kalder beløbet for »svimlende højt«.

»Det er tordnende dyrt, og det bekræfter mig i, at vi skal til at komme af med både Pisa og de nationale test,« siger han.

Jakob Sølvhøj peger på, at flere forskere har kritiseret Pisa-testene for ikke at være retvisende, ligesom de nationale test er blevet kritiseret for at skævvride undervisningen, fordi der kommer for stort fokus på at opnå gode testresultater.

»Hvis pengene var brugt på noget, som virkelig gav en kvalitetsudvikling af vores folkeskole, så var beløbet ikke bekymrende, men når testene i bedste fald ingen gavn gør, og i værste fald er skadelige for folkeskolens udvikling, så er det trist, at vi har brugt 280 millioner på det,« siger Jakob Sølvhøj.

Vi skylder de unge, at vi har styr, at den undervisning, de får, virker.

Prisen for de nationale test på 211 millioner er et samlet tal for perioden 2006-2017 og dækker statens udgifter til at udvikle, drive og administrere testene. Dertil kommer de udgifter, som kommunerne har haft, og som det ikke har været muligt for Undervisningsministeriet at opgøre.

De 73 millioner til Pisa-undersøgelserne dækker udgifterne til VIVE, DPU og Danmarks Statistik, der står for at gennemføre undersøgelserne.

Venstre: Pengene er godt givet ud

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, mener i modsætning til Enhedslisten, at pengene er givet godt ud.

»Det kan lyde som rigtig mange penge, men hvis man husker, hvor mange tusinde elever der positivt set er blevet berørt af det, så mener jeg, at de penge er givet godt ud,« siger hun.

Hun mener, at testene er med til at holde fokus på, at eleverne udvikler sig fagligt og lærer det, som de skal.

»Vi skylder de unge, at vi har styr, at den undervisning, de får, virker. Med testene har vi fået et system, hvor vi på tværs af skoler og kommuner kan se, hvordan eleverne klarer sig, og det har været formålet med det,« siger Anni Matthiesen og fortsætter:

»Hvis man afskaffer testene, som Enhedslisten foreslår, så vil man efterlade elever og skoler i en situation, hvor man ikke har styr på, om man hjælper den enkelt elev. Man vil lade børnene i stikken.«

Riisager: Værdifulde resultater

Opgørelsen viser, at udgifterne til de nationale test var størst i de første år, hvor Cowi havde kontrakt på at udvikle og drive testene. Siden 2011 har staten selv drevet testene, og her har udgiften ligget omkring 10-15 millioner årligt.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) hæfter sig ved, at de årlige udgifter til testene nu er faldet.

»De nationale test var dyre at udvikle, fordi de er adaptive. Nu, hvor de er i drift, er omkostningerne overskuelige. De internationale undersøgelser giver os en værdifuld mulighed for at sammenligne faglige resultater med andre lande og derved blive klogere på os selv. Når det er sagt, skal vi selvfølgelig altid have for øje, at borgernes skattepenge bruges fornuftigt,« siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken Skoleliv.

Enhedslisten har stillet beslutningsforslag om at afskaffe de nationale test og stoppe deltagelsen i Pisa-undersøgelsen. Forslaget behandles i Folketinget 7. november.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden