0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

MOBILFRI. Flere og flere skoler indfører mobilforbud, hvilket deler vandene blandt eksperter og politikere.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA vil lovgive om mobiler i skolen for at komme sure forældre i forkøbet

Det bør stå sort på hvidt i loven, at skolerne er i deres fulde ret til at tage elevernes mobiltelefoner, mener Liberal Alliance og Konservative. Venstre og Dansk Folkeparti afviser.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Står det til Liberal Alliance, skal mobiltelefoner forbydes på alle landets skoler.

Det siger partiets uddannelsesordfører, Henrik Dahl, som lægger op til en lovændring på området.

»Jeg kan ikke se, hvad de (mobilerne, red.) har at gøre i en undervisningssituation. De forstyrrer undervisningen. Man er nødt til at give skolelederne en lovhjemmel til, at de godt kan have en politik, som er ingen mobiler«, siger han.

Som beskrevet tirsdag har en lang række skoler allerede forbudt mobiltelefoner, viser en rundspørge fra Politiken Research. 335 skoler har svaret på undersøgelsen, og næsten halvdelen af dem oplyser, at de har strammet reglerne og indført flere forbud mod mobiler i løbet af det seneste år.

Liberal Alliances forslag til en lovændring går ikke ud på at skrive direkte i loven, at alle skoler skal forbyde mobiler. I stedet skal det skrives ind, at skolerne har ret til at gøre det.

»Der skal være en helt klar hjemmel til at indføre en mobilpolitik. Det skal gøre det muligt for dem uden bøvl at have en lokalpolitik på skolen om, at man simpelthen ikke har mobiltelefoner i timen«, siger Henrik Dahl.

Flere skoler forbyder allerede mobiltelefoner. Hvorfor er det så nødvendigt med en lov om, at de gerne må forbyde dem?

»For at komme eventuelle kværulanter blandt forældrene, som kan finde på at rejse tvivl om det, i forkøbet«, siger Henrik Dahl.

Der har tidligere været eksempler fremme om, at forældre har været imod skolers mobilforbud. På Vamdrup Skole ved Kolding nægtede nogle af forældrene sågar at lade deres børn følge reglerne og aflevere deres mobiler, skrev Berlingske tidligere i år.

Uenighed i regeringen

Konservative bakker op om Liberal Alliances forslag om at skrive i loven, at skolerne har ret til at indføre en mobilpolitik og forbyde telefonerne.

»Så kan det være nemmere for nogle skoler, hvis der er modstand. Hvis de oplever, at mobilerne er et problem, men en forældregruppe er imod et forbud, kan det måske være rart for den skole at kunne sige, at de kan gøre det ifølge lovgivningen og så håndhæve et mobilforbud på deres skole«, siger undervisningsordfører Brigitte Klintskov Jerkel.

Brigitte Klintskov Jerkel er desuden klar til at gå skridtet videre og tage en drøftelse af, om der er behov for helt at forbyde mobiltelefoner nationalt.

Venstre synes omvendt ikke, at der er behov for nogen lovændring.

»Jeg mener ikke, at vi skal begynde at lovgive om det her fra Christiansborg. Jeg har stor respekt for, at der er skoler, der fastsætter politikker for det her. Men der er også steder, hvor jeg ved, at man anvender mobilen som en form for undervisningsværktøj, så hvis vi forbyder mobilerne, risikerer vi at fjerne et godt værktøj«, siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).

Kan det ikke give mening at tydeliggøre, at skolerne har ret til at forbyde mobiltelefoner, så der ikke er nogen forældre, der kan blande sig?

»Jeg vil ikke afvise, at vi kan blive enige om at skrive det ind. Men nogle gange synes jeg, at man skal overveje, om det vil få nogen effekt. Er der reelt forældre i dag, der klager og er sure? Jeg har brug for at vide, hvor grelt det er derude, før vi begynder at lave en lovændring«.

DF: Det er noget pjat

Dansk Folkeparti mener, at Liberal Alliances forslag er »noget pjat«, fordi skolerne allerede i dag har mulighed for at lave de mobilregler, de vil.

»Der er ingen grund til at skrive noget, som de må. Det giver jo ingen mening«, siger skoleordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Alex Ahrendtsen synes, at mobiltelefonen er en »frygtelig ven«, der svækker koncentrationen. Men han mener ikke, at der er brug for national lovgivning på området.

»Så kan vi jo også lave retningslinjer for mad, toiletter, og jeg ved ikke hvad. Skolerne er kommunernes ansvar, og udførelsen af undervisningen er skolelederne og lærernes ansvar. Det skal vi jo ikke gå og blande os i fra Folketinget«, siger han.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden