Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: /ritzau/Miriam Dalsgaard
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale vil lade det offentlige betale friskolepenge

Det skal ikke være forældrenes pengepung, der afgør, om et barn kan komme i friskole, mener de radikale.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn, der kommer fra økonomisk dårligt stillede familier, skal også have mulighed for at komme på friskole, hvis det kan være til gavn for det enkelte barn.

Og kommunerne skal have bedre mulighed for at fordele tosprogede elever, så elevsammensætningen på de enkelte skoler svarer til den befolkningssammensætning, der er i kommunen.

Det mener De Radikale, der foreslår at afsætte 100 millioner kroner til en pulje, som kommunerne kan bruge til at tilbyde fripladser til elever.

Det kan for eksempel være børn, der vil trives bedre i en mindre klasse, som ofte findes på friskoler, forklarer de radikales undervisningsordfører, Marianne Jelved.

Men puljen skal også kunne bruges til at give friplads til tosprogede børn, hvis folkeskolerne i kommunen har for mange tosprogede børn.

»Mange børn kan have glæde af mindre miljøer, hvis de har udfordringer, for eksempel af faglig karakter,« siger Jelved.

Forslaget vil betyde, at flere får reel mulighed for frit at vælge skole. Noget, som de radikale anser for at være en central frihedsrettighed i Danmark.

»Dét at gå i skole i 10 år er en fantastisk vigtig periode i et barns liv. Det er med til at forme barnet. Derfor må forældrene også have et medansvar for det,« siger Marianne Jelved.

Hos den tidligere regeringspartner Socialdemokratiet skyder undervisningsordfører Annette Lind forslaget ned.

Socialdemokratiet mener, at de frie skoler har penge nok. Faktisk har partiet foreslået at skære i tilskuddet til friskolerne, den såkaldte koblingsprocent.

»I vores optik er folkeskolen det naturlig førstevalg. Fri- og privatskolerne kan være et alternativ for dem, der har lyst til det,« siger Annette Lind.

Dansk Friskoleforening ser derimod særdeles positivt på de radikales forslag.

»Det er godt, hvis kommunen giver mulighed for, at man kan have det frie skolevalg,« siger han.

»Det afgørende skal være, om familiens værdier passer til skolen. Vælger man en friskole, kan det være nødvendigt at kommunen understøtter det med penge til at betale skolepenge.«

Det er allerede i dag muligt at søge om statsligt tilskud til skolepenge til en friskole. Men puljen er kun på cirka 28 millioner kroner. Dertil kommer, at nogle friskoler selv tilbyder fripladser.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden