Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi snakker meget om, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, men vi gør for lidt,« siger Lotte Rod, børneordfører for Radikale Venstre.
Foto: ritzau/Finn Frandsen

»Vi snakker meget om, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, men vi gør for lidt,« siger Lotte Rod, børneordfører for Radikale Venstre.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale: Erhvervsskoler skal undervise i folkeskolen

Det skal være obligatorisk for erhvervsskolerne at lave undervisningsforløb i folkeskolen, foreslår Radikale. S og DF er imod detailregulering fra Christiansborg, mens erhvervsskolerne selv er positive over for forslaget.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle børn skal i løbet af deres folkeskoletid have lavet noget praktisk med deres hænder på en erhvervsskole.

Det mener de Radikale, som derfor foreslår, at erhvervsskolerne skal forpligtes til at lave undervisningsforløb for folkeskolen.

Lotte Rod er børneordfører for Radikale.
Foto: ritzau/Radikale Venstre

Lotte Rod er børneordfører for Radikale.

»Min drøm er, at man ikke kan have gået i skole i Danmark uden på et eller andet tidspunkt at have deltaget i et undervisningsforløb på en erhvervsskole,« siger børneordfører Lotte Rod (R).

»Vi snakker meget om, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, men vi gør for lidt. Jeg tror ikke, at det kommer af at snakke om det. Det kommer af at have mærket begejstringen på egen krop.«

S: »For vidtgående«

På Christiansborg er det en bred politisk målsætning, at flere skal tage en erhvervsuddannelse.

Senest har et flertal gjort det obligatorisk for folkeskoler at samarbejde med virksomheder og erhvervsskoler. Men som det er i dag, besluttes det lokalt på skolerne, hvad det samarbejde skal bestå af.

Og den frihed skal skolerne beholde, hvis det står til regeringspartiet Venstre.

»Vi skal give friheden til lokalt at løse opgaverne,« siger Anni Matthiesen, undervisningsordfører for Venstre.

Hun understreger, at folkeskolerne også har et ansvar for samarbejdet.

»Det er en modsat vej at arbejde, når Radikale siger, at erhvervsskolerne skal forpligtes. Det er vidtgående ligefrem at tvinge erhvervsskolerne til at undervise alle folkeskoleklasser,« siger hun og henviser til, at partierne i forlængelse af de nuværende forhandlinger om en ny Forberedende Grunduddannelse til efteråret skal se på, hvad man kan gøre på folkeskoleniveau for at få flere til at vælge erhvervsskolerne.

Hos Dansk Folkeparti mener folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen, at det er »helt ude i skoven«, at Radikale vil »detailstyre« folkeskolen fra Christiansborg.

»Det er en uskik, som bryder med årtiers folkeskolepolitik. Så kan vi begynde at regulere hvad som helst,« siger han og understreger, at det er kommunerne, der har ansvaret for folkeskolen, og at det også er dem, der betaler for den.

»Hvordan man udmønter loven, er op til den enkelte skole. I stedet for at detailregulere er det bedre, at begge parter er motiveret til at samarbejde.«

Erhvervsskolerne: »En rigtig god idé«

Hos erhvervsskolerne har man imidlertid ikke noget imod at forpligte sig på at tilbyde undervisningsforløb i folkeskolen.

»Det er en rigtig god idé. Hvis vi skal have flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse, så er det nødvendigt, at man stifter bekendtskab med erhvervsuddannelser og den praktiske tænkning. Det gør man ikke ved at kigge i en computer eller en folder,« siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Det er hans oplevelse, at omkring 90 procent af erhvervsskolerne har en form for samarbejde med en folkeskole i dag.

»Men da der er væsentligt flere folkeskoler end erhvervsuddannelser, når vi ikke ud til dem alle. Så det er fint, hvis man sørger for, at flest muligt elever stifter bekendtskab med den måde, vi arbejder på,« siger Lars Kunov.

Han så gerne, at man gik endnu længere, end Radikale lægger op til.

»Hvis det stod til os, skulle man have et program i udskolingen, hvor erhvervsskolerne indgår i den almindelige undervisning i udskolingen.«

Lars Kunov understreger, at kendskab til erhvervsuddannelser ikke bare er til gavn for de elever, der ender med at vælge den karrierevej, men også for de boglige elever og samfundet som helhed.

»Der er noget almen dannelse i det her. Hvis ikke overlægen har respekt for, at den håndværker, som er faldet til fodbold, skal ud at kravle på Københavns tage og lever af den hånd, han har skadet, så er han heller ikke nogen god overlæge,« siger Lars Kunov.

Skyder sig selv i foden

Radikale foreslår at finansiere erhvervsskolernes opsøgende arbejde på folkeskolerne ved at annullere regeringens løbende to procents-besparelser på erhvervsskolerne.

»Jeg vil gerne lave en deal med erhvervsuddannelserne om at friholde de besparelser, som regeringen har planlagt, mod at lave den her forpligtelse,« siger Lotte Rod.

I Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier er Lars Kunov ikke afvisende over for Radikales finansieringsmodel, selvom den betyder, at erhvervsskolerne skal påtage sig flere opgaver, end de har i dag, for de samme penge.

»Det er i hvert fald den eneste realistiske model, for vi ved jo godt, at der er kamp om ressourcerne. Hverken vi eller kommunerne har et overskud at gøre godt med. Hvis vi i det mindste kunne få lov at beholde de penge, vi har, så kunne vi lave en langt større indsats på det her felt,« siger Lars Kunov.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden