0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolelærer om Kundby-pigen: »Alle tegn pegede på, at hun ville vokse fra det«

Hvad gør man, når en elev er ved at blive radikaliseret? Christian Koed har været lærer for den 17-årige pige fra Kundby, der nu er dømt for forsøg på terror. Her ser han tilbage på forløbet, som han undervejs »mistede grebet over.«

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En aften i januar 2016 lavede Christian Koed et par prøveoptagelser på sin iPad for at tjekke, at lyden fungerede. Han skjulte den i sidelommen på sin bil og trommede lidt på rattet, nervøs for hvordan den næste time ville udspille sig.

Igennem et langt efterår havde han iagttaget, hvordan hans tidligere elev, NC, havde forandret sig, og nu ville han én gang for alle høre, hvad hun havde rodet sig selv ud i – og ikke mindst dokumentere det.

Han kørte pigen ud på en parkeringsplads, og her fortalte hun om sine planer. Hendes tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, skulle bombes.

»Det er faktisk på den dato, hvor de holder gallafest,« forklarede hun.NC fortalte også, at hun på Twitter havde kontaktet en person, hun troede var lederen af Islamisk Stat, ligesom hun havde fundet en bombemanual.

»Der syntes jeg, at hun skulle anholdes med det samme,« siger Christian Koed i dag.

»Jeg var så tæt på hende i hverdagen, at da vi havde den samtale, kunne jeg godt mærke, at nu kunne jeg ikke gøre mere. Og hvis ikke jeg kunne styre hende, var den bare helt gal.«

Senere skulle den 55 minutter lange optagelse blive helt central i en af nyere tids mest omtalte retssager. Den 16. maj i år blev den nu 17-årige pige kendt skyldig i forsøg på terror mod to skoler og idømt seks års fængsel. Som den første kvinde i Danmark.

Lærer og meddeler

Det er lidt over en måned siden, at NC, der i offentligheden er blevet kendt som Kundby-pigen, fik sin dom i Retten i Holbæk.

På tilhørerpladserne sad Christian Koed, og for ham er sagen blevet et »wake up call« i forhold til at opdage og spotte radikalisering.

For hvordan reagerer man, når en elev begynder at tale om hellig krig og bombeproduktion? Christian Koed endte med at lave den skjulte optagelse, som i brudstykker blev afspillet i retten den dag, han vidnede imod hende.

»Det var for at få så mange informationer om hendes planer som overhovedet muligt,« forklarer han på det 10. klassecenter i Holbæk, hvor han har arbejdet siden 2015. Skolen er stille, for eleverne er sendt på læseferie.

Christian Koed mødte NC første gang i 2014, hvor han var lærer for hende på Sydskolen. Hurtigt opdagede han, at hun var selvskadende, og hun betroede sig til ham. Om mobning i skolen og problemer i hjemmet.

Han blev en slags uofficiel støtteperson for familien. Selv om han i mellemtiden havde skiftet job og ikke længere var NC's lærer, sørgede han f.eks. for, at hun kom til tandlæge, og igennem hans aktiviteter i Dyrenes Beskyttelse fik hun et fritidsjob på et dyreinternat.

Jeg søger på ingen måde at få berømmelse. Intentionen har været at få folk til at forholde sig til, at det kunne være naboens datter

Men efter at hun havde været på ferie i Tyrkiet i sommeren 2015, registrerede han flere forandringer hos hende. Hun begyndte at interessere sig for islamisme, og i oktober konverterede hun til islam, 15 år gammel.

I takt med at hun forsøgte at kontakte angivelige terrorsympatisører på nettet og erklærede sin støtte til jihad, steg Christian Koeds bekymring.

»Hun hylder åbenlyst jihadisme«

Natten til den 19. november 2015 rykkede politiet ud til NC, fordi hun havde sendt en besked til en person, hun troede var en imam i Grimhøj-moskéen i Aarhus. Politiets natlige besøg gjorde dog ikke videre indtryk på NC:

»Det stod klart, at hun simpelthen ikke forstod - eller ikke ville forstå - budskabet. Hun var sur og irriteret og syntes, at politiet skulle lade hende være. Ikke på noget tidspunkt blev hun rystet,« siger Christian Koed.

Det fik ham til at sende en såkaldt bekymringsskrivelse til Holbæk Kommune.

»Hun hylder åbenlyst jihadisme og Islamisk Stat«, skrev han blandt andet.

I tæt samarbejde med pigens mor og i samråd med SSP i Holbæk fik Christian Koed rollen som en art mellemmand, der skulle videregive de oplysninger, han fik om hendes planer - og slå alarm, hvis »tingene begyndte at skride«, som han forklarer.

Politiet ville aflytte NC og bl.a. følge med i, hvad hun foretog sig på nettet.

»Jeg får at vide, at jeg skal fortsætte mit samarbejde med hende, nærmest som om intet er hændt,« siger Christian Koed.

Twitter, træningslejr og nye telefonnumre

Den 2. december fandt en bekymringssamtale sted, hvor både politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) deltog. Men NC var ikke »en oplagt fokusperson for efterretningstjenesten«, lød PET’s vurdering.

Myndighederne havde et indtryk af, at hun bare legede jihadist

Pigen betroede sig til sin tidligere lærer og afslørede en Twitter-konto, hun havde oprettet.

Ifølge Christian Koed hyldede hun her en person, som ville planlægge et terrorangreb. Der blev også kommunikeret om en eventuel træningslejr i Berlin. Og hver gang sendte Christian Koed straks oplysningerne videre til politiet.

I juleferien ringede NC til Christian Koed og udfrittede ham om reaktionerne på forskellige typer af syre. Angiveligt fordi hun nu ønskede at forbedre sin karakterer, bl.a. i kemi.

Tariq Mikkel Khan/ritzau

Siden er det kommet frem, at hun på det tidspunkt havde købt remedier til at fremstille sprængstoffet TATP. Pludselig skiftede hun også mobilnumre flere gange inden for få dage.

»Der begynder jeg at lægge to og to sammen og tænke, at det minder om noget, man har læst om ekstreme folk, der skifter telefonnummer for ikke at blive sporet,« siger Christian Koed.

Og da NC efter endnu et møde hos politiet den 5. januar 2016 stadig ikke lod til at forstå, at hun lænede sig ganske tæt op ad en anholdelse, ringede alle alarmklokker hos hendes tidligere lærer.

»Hun sms’er til mig efter mødet: ’haha de kan ikke få mig, hvornår stopper de med at aflytte mig?’ Der tænker jeg, at jeg nu har mistet grebet. Den skjulte aftale med politiet var, at hvis jeg pludselig mister grebet, så skal vi rykke. Derfor tog jeg hende med i bilen og optog samtalen.«

Hvad tænkte du om at bryde tilliden til en elev?

»Det var ikke sjovt. Hun havde været svigtet hele sin barndom, og nu var der endelig en voksen, der havde tillid til hende, og så svigter han sørme også. Men omvendt havde jeg svigtet hende i noget tid. Jeg havde ladet hende blive ved med at søge på alle de ekstreme ting på nettet.«

Efter samtalen i bilen lyttede Christian Koed optagelsen igennem flere gange, før han renskrev den til politiet.

Otte dage senere - den 13. januar 2016 - blev NC anholdt.

»Legede jihadist«

Siden hendes anholdelse har Christian Koed ikke haft nogen kontakt til NC ud over en enkelt brevveksling og et kort til hendes fødselsdag. Men han har talt om hende og hendes radikalisering i offentligheden.

»Jeg søger på ingen måde at få berømmelse. Intentionen har været at få folk til at forholde sig til, at det kunne være naboens datter. Vi har ikke set så ung en pige blive radikaliseret før, så det skulle virke som et wake up call, for det har vi brug for.«

Hvad kan vi lære af sagen?

»Dér, hvor vi kan blive bedre, er absolut, at vi skal sætte hurtigere ind og tage det mere seriøst. Der skal også være tilknyttet en familierådgiver til sådan en familie, som kæmper med ekstremisme. Når man har at gøre med en ung person, der lige pludselig ønsker at skade andre mennesker og ikke bliver skræmt af, at politiet banker på døren, er det vigtigt, at der er nogle instanser – især antiradikalisering – der tvinger den unge til at komme i en form for behandling.«

Når NC i begyndelsen kunne nå at blive radikaliseret uden for alvor at vække bekymring hos myndighederne, skyldes det ifølge Christian Koed, at »hun virker som en teenager, der bare er lidt halvdum«. Useriøs og umoden. Langt fra beskrivelsen på en terrorist.

Tror du, at det havde gjort nogen forskel, hvis pigen havde haft en anden baggrund end dansk?

»Ja, det tror jeg helt klart. Myndighederne havde et indtryk af, at hun bare legede jihadist. Fordi det er så uforklarligt, at en dansk pige kan gå fra at synes, at fitness er fantastisk, til at islamisme er fantastisk. Det er så ubegribeligt, også for mig,« siger Christian Koed.

»I dag ville jeg ønske, at jeg i forbindelse med mit bekymringsbrev havde slået hårdere i bordet og sagt, at ’nu skal vi altså stoppe hende.' Men jeg troede heller ikke på det. Alle tegn pegede på, at hun ville vokse fra det.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden